En Sıcak Konular

Beşir Atalay Mısır'da

16 Mart 2012 20:40 tsi
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin, Suriye'de iç savaş, bölünme ve Suriye'ye dış müdahaleyi arzu etmediğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, Arap Türk Sosyal Bilimler Kongresi için geldiği Mısır'ın başkenti Kahire'de gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı.

Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği tarafından onuruna verilen resepsiyona katılan Atalay, Türk ve Mısırlı gazetecilerin soruları üzerine, Suriye ile Türkiye'nin 900 kilometrenin üzerinde bir sınırı bulunduğunu hatırlatarak, halen Suriye'den Türkiye'ye yönelik yoğun göçün devam ettiğini, Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sayısının 16 bine ulaştığını kaydetti.

Atalay, Türkiye'nin olup bitenleri yakından takip ettiğini belirterek, Suriye'den gelenlere her türlü yardımın yapıldığını söyledi.

Suriye'de bir iç savaşı, bölünmeyi ve bu ülkeye yönelik dış müdahaleyi arzu etmediklerini vurgulayan Atalay, bölge sorunlarının, bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğini anlattı.

Suriye'de büyük bir kıyım ve zulüm olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'nin Arap Birliği ile birlikte Suriye için çözüm bulmaya çalıştığını ifade etti.

Atalay, İran'ın Suriye konusunda siyasi tutumunu değiştirmediğini hatırlatarak, Türkiye'nin İran ile görüştüğünü, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran'ı bu konuda ziyaret ettiğini ve ikna etmeye çalıştığının, fakat İran'ın Suriye konusunda aynı politikaya devam ettiğinin altını çizdi. Atalay, Türkiye'nin İran ile Suriye konusunda anlaşamadığını belirtti.

Arap Baharı'nın yaşandığı ülkelerde Türkiye'nin taraf olduğunu vurgulayan Atalay, "Demokratikleşme devrimlerine destek veriyoruz. Devrimlerin olduğu ülkelerde halkın yanındayız. Suriye'de de halkın yanındayız" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "İsrail'in İran'a karşı tehditleri ve saldırma eğilimine karşı Türkiye'nin tutumu ne şekilde olacaktır?" şeklindeki sorusuna Atalay, Türkiye'nin İsrail'e karşı tutumunun ve İsrail ile ilişkilerinin durumunun herkes tarafından çok iyi bilindiğine vurgu yaparak, "Bırakın İran'ı, bu bölgedeki başka bir ülkeye karşı dahi buna benzer tutumlar kabul edilemez. Temennimiz bölge sorunlarının bölge ülkeleri tarafından çözülmesidir" yanıtını verdi.

Mısır'da geçiş sürecinin uzun sürdüğüne işaret eden Başbakan Yardımcısı Atalay, geçiş sürelerinin uzun sürmesinin ekonomiye verdiği zararlardan bahsetti.

Geçiş sürecinde bulunan hükümetlerin cesur kararlar alamadıklarını söyleyen Atalay, Türkiye'nin Mısır'a olan desteğini yarın yapacakları temaslarda Mısırlı yetkililere bir kez daha ileteceklerini sözlerine ekledi.

Resepsiyona katılan Mısır Vakıflar Bakanı Muhammed Abdül Fadil El Kusi ise Mısır ve Türk halklarının geçmişte birçok ortak esere imza attıklarını belirterek, bunun gelecekte de tekrar etmesini umduklarını söyledi.

Kusi, Mısır ile Türkiye arasındaki tarihi bağların derinliğine işaret ederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

zaman

 

Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,235 µs