En Sıcak Konular

Yunanistan'da parlamentoya 9 parti girebilecek

16 Mart 2012 20:00 tsi
Yunanistan'da Nisan sonu ya da Mayıs başında düzenlenmesi planlanan erken genel seçimler öncesi yapılan son anketlere göre parlamentoya 9 parti girebilecek.

Public Issue şirketinin SKAİ kanalı ve Kathimerini gazetesi adına yaptığı kamuoyu yoklamasına göre, ülkedeki siyasi istikrarsızlık kamuoyunu da etkiliyor. Anketin sonuçlarına göre, 9 parti parlamentoya girecek.

Şubat ayında yapılan kamuoyu yoklamasında yüzde 28 oy elde eden Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) oyları ankete göre bugün küçük bir düşüş kaydederek yüzde 25'e geriledi. Bu gelişmenin, ikinci memoranduma olumsuz oy kullandığı için YDP'den ihraç edilenler arasında yer alan Panos Kammenos'un Bağımsız Yunanlılar adlı bir parti oluşturmasıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.

Ankete göre eski başbakan Yorgo Papandreu'nun lideri olduğu PASOK ise Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un yeni başkan olarak seçilmesine ilişkin hareketliliğe rağmen yüzde 11'lerde kalmaya devam etti.

Ankete göre sol partilerin oy oranları da yüksek kalmaya devam ediyor. Yüzde 15,5 oyla ikinci sırada yer alan Demokratik Sol Partisi geçen aya kıyasla küçük bir gerileme kaydetti.

Hemen ardından yüzde 12'lik oy oranıyla Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ve yüzde 0,5 artış kaydederek yüzde 11,5 oya ulaşan Yunanistan Komünist Partisi (KKE) geldi.

Yeni "Bağımsız Yunanlılar" adlı partinin oy oranı da ankete göre yüzde 6,5'e ulaştı. Ardından yüzde 4'lük oranla LAOS, yüzde 3,5'lik oranla Çevreci Yeşiller, yüzde 3'lük oranla da aşırı sağcı Altın Şafak (Hrisi Avgi) geldi.

Ankete göre Dora Bakoyanni'nin Demokratik İttifak hareketi yüzde 2 oy oranıyla yüzde 3 barajını geçemezken, çekimser kalanların oranı ise yüzde 25 oldu.

-En fazla eleştiriye maruz kalan lider Papandreu-

Siyasi liderler arasında Demokratik Sol Başkanı Fotis Kuvelis'in, hakkındaki olumlu görüşlerin olumsuz görüşlerden fazla olduğu tek lider olduğunu ortaya koyan ankete göre en fazla eleştiriye maruz kalan lider Yorgo Papandreu.

Teknokrat Başbakan Lukas Papadimos hakkındaki olumlu görüşler ise olumsuz görüşlerden yüzde bir oranında önde.

Ancak soruları cevaplayanların yüzde 66'sı, ülkenin karşı karşıya bulunduğu ekonomik sorunların çözümünde Papadimos'a güvenmiyor, güvenenlerin oranı ise sadece yüzde 32.

Ankete göre hükümetin konuları ele alma şekline ilişkin memnuniyetsizlik yüzde 86 oranında, memnun olanların oranı ise yüzde 12.

Halkın yüzde 61'i milletvekili seçimlerinin gerçekleşmesinden yana olduğunu ifade ediyor, yüzde 36'lık bir oran ise bunun gereksiz olduğunu düşünüyor.

Aynı zamanda geçersiz, yani beyaz oy kullanacakların oranı geçen Ocak ayında yapılan kamuoyu yoklamasına kıyasla yüzde 7 oranında gerileyerek yüzde 25,5 olarak şekilleniyor.


zaman


Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,733 µs