En Sıcak Konular

Bakanlık pazarlığa başlıyor

16 Mart 2012 14:23 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İskenderun ve Mersin körfezinde petrol ve doğalgaz aramaları için şirketlerle masaya oturacaklarını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İskenderun ve Mersin körfezinde petrol ve doğalgaz aramaları için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) belirleyeceği şirketlerle masaya oturulacağını belirtirken, ''Şu anda firmaların tekliflerini değerlendiriyoruz, bu yılın içinde durum netleşir ve inşallah yeni bir sözleşme imzalarız'' dedi.

Bakan Yıldız, petrol ve doğalgaz aramaları konusunda Karadeniz'den çekilmediklerini de vurgularken, hem siyasi gelişmeler hem de teknik gerekçelerde şu anda Akdeniz'e öncelik verdiklerini, fakat Karadeniz'den de çekilmediklerini ve çalışmaların devam edeceğini de vurguladı.

Yıldız, hidrokarbon aramaları konusunda şu anda Akdeniz havzasının çok rağbet gördüğünü söyledi. İskenderun ve Mersin körfezinde arama faaliyetlerinde partnerini belirlemek için kendi ruhsat alanlarında ihaleye çıkan TPAO'ya uluslararası çok sayıda önemli şirketten tekliflerin geldiğini kaydeden Yıldız, ''Firmaların şartları, açacakları kuyu sayıları ve yatırım miktarları önemli. Firma sayılarını belli şartlarda azaltacağız, ondan sonra da kamuoyu ile paylaşacağız. Şu anda firmaların tekliflerini değerlendiriyoruz, bu yılın içinde durum netleşir ve inşallah yeni bir sözleşme imzalarız'' diye konuştu.

Enerji Bakanı Yıldız, TPAO'nun, Akdeniz'de yabancı ortaklığı gerçekleşmesi durumunda sözleşmeye göre yapılan sondaj çalışmalarının tüm maliyetlerini uluslararası şirketlerin karşılayacağını, bulunan petrol ve doğalgazın ise belli oran dahilinde paylaşılacağını ifade etti.

Akdeniz'de Antalya ve Mersin açıkları olmak üzere iki temel zonda çalıştıklarını anlatan Enerji Bakanı, hem siyasi gelişmeler hem de teknik gerekçelerle şu anda Akdeniz'deki çalışmalara öncelik verdiklerini, fakat Karadeniz'den de çekilmediklerini, burada da çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

Yıldız, ''Karadeniz için Romanya ve Ukrayna'daki aramalar da bizim için bir done oluşturuyor. Çünkü havza bir bütün, doneleri yeniden değerlendireceğiz. Bir yerde petrol bulunamadı diye çalışmalardan vazgeçmek bizim defterimizde yazmıyor. Israrla, sabırla elimizdeki sismik verileri değerlendirmemiz lazım, aramaları artırmamız lazım. Karadeniz'den çekilmiş değiliz, çalışmalarımız devam edecek'' dedi.

aa

Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs