En Sıcak Konular

Genelkurmay'dan Temizöz'e yalanlama

16 Mart 2012 14:02 tsi
Genelkurmay'dan Temizöz'e yalanlama Faili meçhuller davasında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanan eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün "Cinayet tarihinde yurtdışındaydım" açıklamasını Genelkurmay Başkanlığı ikinci kez tekzip etti.

Temizöz'ün "Genelkurmay yurtdışına çıkmamla ilgili harcama belgeleri göndersin" talebi üzerine mahkeme üçüncü kez Genelkurmay'dan bilgi istedi. Genelkurmay Başkanlığı'nın Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği belgede, yurtdışına 'görev başı' eğitime giden 4 personelin harcama belgelerinin yanı sıra fotoğraflarını da gönderdi. Temizöz'ün adına harcama beyanı olmadığı gibi yurtdışına çıkan askeri personelin başka biri olduğu fotoğraflarla anlaşıldı.

Güneydoğu'da 1993-1995 yılları arasında işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasında önemli bir gelişme yaşandı. 1994'te Şırnak'ın Cizre ilçesinde işlenen Ramazan Elçi cinayetinin sorumlusu olarak yargılanan emekli Albay Cemal Temizöz, olayın gerçekleştiği tarihte NATO görevi kapsamında yurtdışında olduğunu öne sürmüştü. Temizöz'ün bu savunmasına Genelkurmay Başkanlığı'ndan ikinci kez yalanlama geldi. Mahkemenin talebine cevap veren Genelkurmay, Temizöz'ün söz konusu tarihte yurtdışında olmadığını fotoğraflı olarak yalanladı. Mahkeme, Ramazan Elçi'nin öldürüldüğü 14 Şubat 1994 tarihinde Temizöz'ün 'yurtdışındaydım' savunması üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Türk Hava Yolları ile Genelkurmay Başkanlığı'na daha önce defalarca yazı yazmış, gelen bütün cevaplarda Temizöz'ün belirtilen tarihte yurtdışında olmadığı kaydedilmişti. Diyarbakır'da devam eden ve Cizre'de 1993 ve sonrasında 20 kişinin öldürülmesi olayı ile ilgili yargılanan Temizöz'ün davası açısından bu bilgi önemli bir yer tutuyor.

Cizreli Ramazan Elçi, 1994'te Toros marka otomobille gelen silahlı kişilerce gözaltına alınmış, 3 gün sonra şakağından bir kurşunla vurulmuş halde bulunmuştu. Hakkında kalp krizinden öldüğüne dair rapor düzenlenen Elçi'nin kardeşi Nurettin Elçi, ağabeyinin JİTEM tarafından öldürüldüğünü ileri sürmüştü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, Temizöz'ün, 'korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu, grubun gözaltına aldığı bazı kişileri sorguladıktan sonra öldürdüğü' iddia ediliyor.

Eski Kayseri İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 7 sanık, 20 faili meçhul cinayetten sorumlu oldukları iddiasıyla Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Diğer sanıklar şöyle: "Kamil Atak, Tamer Atak, Adem Yakin, Fırat Altun (Abdulhakim Güven) ve Hıdır Altuğ."

MÜDAFİ AVUKATI TAHİR ELÇİ: GENELKURMAY SON NOKTAYI KOYDU, TEMİZÖZ DOĞRU SÖYLEMİYOR

Duruşmada söz alan müdafi avukatlarından Tahir Elçi, Temiöz'ün cinayet tarihinde yurtdışında olduğunu sürekli beyan etmesine rağmen bunu doğrulatamadığını söyledi. Elçi, "Kimse sanık Temizöz'an Ramazan Elçi'nin kafasına sıktığını söylemiyor. Azmettirdiği iddia ediliyor. Cizre'de olmasa bile verdiği talimat yerine getirilmiştir. Sanığın savunmasının belgelerle doğru olmadığı ortaya çıktı. Genelkurmay bir kez daha son noktaya koymuştur." dedi.

cihan

Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs