En Sıcak Konular

Türkiye'de turizm çeşitleniyor

16 Mart 2012 12:29 tsi
Türkiye, turizmi yılın tümüne yayma çalışmalarını sürdürüyor.

Turizm pastasından aldığı pay her geçen yıl daha da artan, dünyanın birçok ülkesinden turist ağırlayan Türkiye, turizmi yılın tümüne yayma çalışmalarını sürdürüyor.

Deniz turizminin yanı sıra kültür, inanç, sağlık, termal, kongre ve fuar turizmi alanlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Kentsel ölçekte markalaşma stratejisi kapsamında ''Kültür Turizmi Marka Kentleri'' olarak belirlenen illerde, uluslararası standartlarda şehir müzeleri ve sanat köyleri kurulması, turizm danışma büroları açılması, ulaşım sisteminin geliştirilmesi, altyapı ve üstyapı eksiklerinin tamamlanması amaçlanıyor.

Konuyla ilgili, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Türkiye'de turizmin çeşitlendirilmesi ve yılın tamamına yayılması çalışmalarının ''Türkiye Turizm Stratejisi 2023'' belgesindeki ilkeler çerçevesinde yürütüldüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün turizmde 2012 yılı için dünya genelinde yüzde 3 ila yüzde 4 oranında bir büyüme öngördüğünü ifade eden Özaslan, ''Mevcut küresel ekonomik ortamı da dikkate almak suretiyle bu yılın sonunda Türkiye'de turizm rakamlarındaki artışın dünya ortalamasının üzerine çıkmasını bekliyoruz'' dedi.

Önümüzdeki dönemde sağlık, termal, kış, golf, deniz, kongre ve fuar turizmi alanlarının geliştirilmesini hedeflediklerini anlatan Özasalan, "Sağlık turizmi ve termal turizm alanında ülkemizde halihazırda 64 termal turizm merkezi ile 4 termal kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi bulunuyor. Termal Turizm Master Planı'nı 2007 yılı sonunda tamamladık" diye konuştu.

Özaslan, 44 termal turizm merkezi ve Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi'nin çevre düzeni planlarının tamamlandığını, ayrıca dört bölgede toplam 525 bin yeni termal yatak kapasitesi planlandığını bildirdi.

Kış turizmi koridorunda 21 turizm merkezi bulunduğunu kaydeden Özaslan, şu bilgileri verdi:

"2011'de Erzurum Palandöken Kış Sporları Turizm Merkezi'nde Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları (UNIVERSIAD 2011) düzenlendi. Kars-Sarıkamış Kış ve Doğa Sporları Merkezi'nde kayak alanları genişletildi. Yeni merkezlerin ilanına yönelik çalışmalarımız devam ediyor.

Yayla Turizmi Koridoru'nda ise 26 yayla turizm merkezi bulunuyor. Bu alanda gelişimin planlı şekilde sağlanabilmesi için Doğu Karadeniz Bölgesi Turizm Gelişim Master Planı'nı tamamladık.

İnanç turizminin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız çerçevesinde de Urfa, Mardin, Mersin-Tarsus, Antakya-Hatay illerini inanç turizminin geliştirilmesi açısından pilot bölgeler olarak belirledik."

KÜLTÜR TURİZMİ MARKA KENTLERİ

Kentsel ölçekte markalaşma stratejisi kapsamında Adıyaman, Amasya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Hatay, Konya, Kütahya, Manisa, Nevşehir, Kars, Mardin, Sivas, Şanlıurfa, ve Trabzon'un ''Kültür Turizmi Marka Kentleri'' olarak saptandığını belirten Özaslan, bu illerde bütün paydaşların katılımıyla bilgilendirme toplantıları yaptıklarını söyledi.

Özaslan, marka kentlerde uluslararası standartlarda şehir müzeleri, sanat köyleri kurulması, turizm danışma büroları açılması, ulaşım sisteminin geliştirilmesi, altyapı ve üstyapı eksiklerinin tamamlanması gibi düzenlemeler gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

"SAĞLIK TURİZMİ İÇİN EN ÇOK ALMANLAR GELİYOR"

Türkiye'nin sağlık turizmi alanında son yıllarda ciddi atılım yaptığını dile getiren Özaslan, ''Ülkemize sağlık turizmi çerçevesinde en yoğun ziyaret Almanya'dan gerçekleşiyor. Bu ülkeyi Hollanda, Avusturya ve İskandinav ülkeleri takip ediyor. Göz, diş tedavisi, estetik cerrahi, kardiyoloji gibi alanlardaki uzmanlık, çok sayıda akredite olmuş hastane, uygun tedavi ücretleri ve hizmet kalitesi, Türkiye'nin sağlık turizmi alanındaki en büyük avantajları'' diye konuştu.

Bu alanda hedef pazarların öncelikli olarak Orta Doğu, Almanya, Balkan ülkeleri, Rusya, ABD, Orta Asya, Fransa, Körfez ve İskandinav ülkeleri olduğuna değinen Özaslan, "Sağlık turizmi çerçevesinde ülkemize Almanya ve Hollanda'dan genellikle göz tedavisi, kardiyoloji, ortopedi ve cerrahi, Rusya ve Ukrayna'dan ortopedi ve onkoloji, Orta Doğu ülkelerinden estetik cerrahi, kardiyoloji ve organ nakli, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden ise kemik iliği, diş tedavisi ve ortopedi amaçlı turist geliyor" dedi.

aa

Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,812 µs