En Sıcak Konular

Kumrular bombacısına teknolojik teşhis

16 Mart 2012 10:45 tsi
Kumrular bombacısına teknolojik teşhis
Ankara'da 5 kişinin ölümü, 41 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan eylemi gerçekleştiren PKK/KCK üyesi Ümit A, ’astropometrik’ yöntemle teşhis edildi.

Eskişehir Yolu’nda askeri servis aracına bombalı sabotaj gerçekleştiren ve Kumrular Sokak’ta bomba yüklü aracı infilak ettirerek sivil vatandaşları hedef alan Ümit A. her iki eylem öncesi ve sonrası çekilen kamera görüntülerine karşın inkâr yoluna gitti. 8 görgü tanığı tarafından teşhis edilmesine rağmen “O kişi ben değilim, yanılıyorsunuz. Eylemi ben yapmadım“ diyen bombacı Kriminal Polis Laboratuvarları’ndaki uzmanları kandıramadı.

ELİ VE YÜZÜ NET YANSIDI

Bombalı saldırı öncesi Ümit A’nın su aldığı bir markette çekilen kamera görüntüleri teşhisli delil oluşturdu. Marketin güvenlik kamerasına Ümit A’nın pet şişeyi tuttuğu sol eli ile yüzü ’net’ olarak yansıdı. Polis, Adana’dan getirilen zanlının kayda alınan görüntülerindeki gibi fotoğraflarını çekti. Sol eline su şişesi verildi, eylem sırasında kullandığı şapka da başına giydirilerek fotoğraflandı. TEM Şubesi’nde çekilen fotoğraflar inceleme için Emniyet Kriminal Dairesi Ses Görüntü ve Data İncelemeleri Şubesi’ne gönderildi. Her bir fotoğraftaki pozisyon, görüntüdeki aynı pozisyonla karşılaştırıldı. Mukayese edilen görüntüler plazma ekranda 24 eşit parçaya bölünerek 10 bin kez büyütüldü. Normal gözle görünmeyen tüyler arasındaki mesafe dahi ölçülerek kıyaslandı.
 
El damarları incelendi
 
Ümit A.’ya ait el ve yüz fotoğraflarının ‘astropometrik’ yapısal ve karakteristik özellikler yönünden yapılan karşılaştırılmalı incelemede görüntülerdeki kişi ile aynı olduğu belirlendi. Ekspertiz raporunda, “Genel yüz anatomisi, orta yüz bölgesi ve çenenin yan profilden görünümleri ve astropometrik olarak üst üste çıkartılması, boyun ve çene yapıları, sol el üzerinde net olarak görülebilen damar yollarının seyri ve karakteristiği, sakalın karakteristik yapısı yönlerinden uyarlılık görülmüştür“ denildi. Raporun el damarları bölümünde ise şunlar kaydedildi: “Damarların vücut içerisinde izlediği yollar, kişiden kişiye değişen karakteristik özellikler göstermektedir. İnceleme konusu görüntülere bakıldığında, damarların seyri, karakteristiği, parmaklara göre pozisyonları, çatal oluşum şekli ve konumu bakımından mukayese konusu fotoğraflarla uygun olduğu görülmektedir.“
 
Talimat ‘Doktor’dan
 

Başkentte iki ayrı bombalı eylem düzenleyen Ümit A’nın saldırı ‘talimatını’ ve plastik patlayıcıları PKK/KCK’nın Diyarbakır kırsal alan sorumlusu ‘Doktor’ kod adlı teröristten aldığı belirlendi. Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşayan ve ailesi tarafından evlatlıktan reddedilen Ümit A. geçen hafta tutuklanarak cezaevine konulmuştu.
 
Yargıtay bombacısı 8 bin taksiciye sorulacak
 
Başbakanlık’ın yanı başındaki Yargıtay’a ‘havai fişekten’ hazırladığı zaman ayarlı ses bombası ile eylem yapan örgüt üyesinin izi Genelkurmay Başkanlığı’nın güvenlik kameralarında da arandı. Bakanlar Kurulu toplantısının yapılacağı gün sabah saat 6.25’te Yargıtay’ın girişindeki telefon santralinin yanına pet şişe içine yerleştirilmiş ses bombası koyan saldırgana ilişkin önemli bir bilgiye ulaşıldı. Sol bir terör örgütü mensubu olduğu belirtilen bombacının İnönü Bulvarı’ndan Yargıtay’a bir taksiyle geldiği belirlendi. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, güzergahtaki MOBESE kameralarını tek tek inceledi. Görüntülerde bombacının bindiği taksinin plakası net olarak tespit edilemedi. Genelkurmay Başkanlığı’nın güvenlik kamerası kayıtlarında da taksinin araştırıldığı bildirildi. Polis, Ankara’da çalışan 8 bini aşkın taksiyi mercek altına aldı. Taksicilere bombacının kameralara takılan fotoğrafları gösterilerek bilgi alınmaya çalışılacak.

YÜZÜ NET DEĞİL

TEM şubesince yürütülen soruşturmada meçhul bombacının deşifre olmamak için profesyonelce kamufle olduğu, kaçarken “montunu” değiştirdiği ve bu sayede yüzünü gizlediği belirlendi. Yargıtay ve Başbakanlığa ait güvenlik kameraları kayıtlarından zanlıyı teşhis edecek net bir görüntüye ulaşılamadı. Bunda bombacının yüzünü atkı ile kapatması etkili oldu.
 
bugün


Bu haber 1,046 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,913 µs