En Sıcak Konular

İhsanoğlu, Clinton ile görüştü

16 Mart 2012 10:34 tsi
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nda 1 saat civarında süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İhsanoğlu, Clinton ile görüşmesinin çok geniş kapsamlı geçtiğini ve gündemdeki birçok meseleyi, ikili işbirliği konularını ele aldıklarını belirtti.

Washington'daki temasları çerçevesinde ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ile insani yardımlar konusunda bir anlaşma imzaladıklarını kaydeden İhsanoğlu, daha sonra bir araya geldiği Clinton'la da Suriye'deki durum ve son gelişmeler, Filistin meselesi, Afrika ve Ortadoğu'daki gelişmeler ve bundan sonra atılacak adımları konuştuklarını aktardı.

İhsanoğlu, ABD ile İİT arasında geniş kapsamlı bir işbirliği programının da olduğuna değinerek, bu konuların da gündeme geldiğini, çok faydalı ve verimli bir görüşme yaptıklarını bildirdi.

-''İİT heyeti Şam'a ulaştı''-

''Suriye konusunda Amerikan yönetimine ne tavsiye ettiniz?'' sorusu üzerine İhsanoğlu, Suriye'ye olası bir askeri müdahaleye karşı olduklarını ve bu krizin içinden müzakerelerle çıkılmasını istediklerini vurguladı.

İhsanoğlu şöyle konuştu:

''Aslında Suriye konusunda onlar da (ABD yönetimi) bizim gibi askeri müdahaleye karşılar. Bu krizin içinden müzakerelerle çıkılmasını istiyoruz. (BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi) Kofi Annan'ın misyonunun başarılı olması için elimizden gelen desteği yapacağız. Kofi Annan, yarın BM Güvenlik Konseyi'ne brifing verecek. Bununla ilgili konuştuk. Bundan sonra da Annan'ın temasları ve devam eden temasların daha iyi bir noktaya gelmesi için herkesin işbirliği içinde ileri adımlar atması gerektiğine inanıyoruz''.

İİT'nin Suriye'ye yapacağı insani yardımla ilgili olarak, İİT ile BM'den müştereken Suriye'ye insani yardım tespit heyeti gitmesiyle ilgili bir soru üzerine de İhsanoğlu, İİT heyetinin bugün Şam'a ulaştığını bildirdi.

Washington'daki temasları çerçevesinde Brookings Enstitüsü'nde toplantıya katılan ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Afganistan Özel Temsilcisi Marc Grossman ile de bir görüşme yapan İhsanoğlu, Clinton'la görüşmesinin ardından da New York'a hareket etti.

-Clinton'dan İhsanoğlu'na teşekkür-

Öte yandan, İhsanoğlu'nun Washington temaslarına ilişkin AA muhabirine bilgi veren kaynaklar, İİT ile USAID arasında Beyaz Saray'da imzalanan anlaşmanın, insani yardım ve sosyoekonomik kalkınma konularında işbirliğini öngördüğünü ve genel bir işbirliği protokolü olduğunu belirtti.

Clinton'un, İİT bünyesinde Daimi Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu'nun oluşturulmuş olmasından dolayı İhsanoğlu'na teşekkür ve takdirlerini ilettiği de öğrenildi.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bir süre önce, İİT bünyesinde oluşturulan Daimi Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu'nun ilk toplantısının yapıldığını hatırlatan kaynaklar, söz konusu komisyonun, İİT'nin reform gündemi çerçevesinde oluşturulan en önemli organlardan biri olduğunu ve teşkilatın insan hakları alanında attığı en önemli adımı ve başarıyı oluşturduğunu kaydetti.

Clinton-İhsanoğlu görüşmesinde ayrıca çocuk felciyle mücadele, dini hoşgörünün güçlendirilmesi, bilim ve teknoloji, anne ve çocuk sağlığı gibi alanlarda Amerikan kuruluşlarıyla İİT arasındaki işbirliğinin devamı arzusu da dile getirildi.

(Cihan)

Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,734 µs