En Sıcak Konular

Esad'ın askerine Kızılay yemeği

16 Mart 2012 08:25 tsi
Esad'ın askerine Kızılay yemeği
Suriye'de devam eden çatışmalara karşın Mehmetçiğin, Suriyeli askerlere yardım elini uzattığı ortaya çıktı.

Direniş nedeniyle sınırda mahsur kalan Suriyeli asker ve memurlara, Kızılay'ın kamplarda dağıttığı dürüm-ayrandan gönderildi. Davutoğlu "İnsani durumda ayrımcılık yapmayız" dedi.

Suriye'de devam eden çatışmalara karşın Mehmetçiğin, Suriyeli askerlere yardım elini uzattığı ortaya çıktı. İki hafta önce iki defa Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı askerlere Türkiye'den dürüm ve ayran gitti. Türkiye sınırındaki A'zaz şehri direnişçilerin eline geçince Suriyeli Gümrük Muhafızları ile Türkiye-Suriye sınırını bekleyen Suriye askerleri arasındaki irtibat koptu. Sınırda bekleyen Suriyeli askerler, kulede bekleyen Türk askerinden yardım istedi. Kararı Ankara verdi, Suriyeli askerlere Kızılay'ın sınır bölgelerindeki kamplarda dağıttığı yemekten verildi. Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısında yer alan, Babel Selame Sınır Kapısı'ndaki 50 kadar gümrük muhafaza görevlisi sınırdaki Türk askerlerinin kendilerine ulaştırdığı dürüm ve ayranı yediler. Kamuoyundan gizlenen bu yardımı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu açıkladı: "Muhalifler, Halep ile bizim kapı arasındaki bölgeyi, A'zaz şehrini ele geçirince bu sefer yönetimin kapıda nöbet tutan askerleri bizden yardım istedi. Askerler ve memurların yiyeceklerini biz verdik. Biz insani durum söz konusu olunca, hele Suriye halkı söz konusu olduğunda dinine, mezhebine, etnik kökenine bakmayız." SABAH ise Davutoğlu'nun sözünü ettiği hassas yardımın ayrıntılarına ulaştı. Sınırdaki askerlerin Vali Yardımcısına ilettiği bilgi üzerine Ankara'dan da yardım için onay geldi. Suriye askerlerine yardımın büyük bir gizlilik içerisinde yapıldı. Yapılan bu yardımdan bölgedeki yetkililerin haberdar edilmediği öğrenildi. Sınırda görevli askerler ve gümrük koruma muhafızlarının merkezle ulaşımı kesilince aradaki bölgeyi muhalifler kontrol ettiğinden sınırı bekleyen Suriyeli askerler yiyecek içecek bulamadı. Bir süre direnen Suriyeli askerler çareyi kulelerde sınırı bekleyen Türk askerlerinden yardım istemekte buldu. Ankara'dan onay gelince nöbet tutan askerler ile Suriye sınırındaki askerlere yiyecek gönderildi.

GÜVENLİĞE 'TARAFSIZ' AKTÖR

Öte yandan Bakan Davutoğlu, Suriye' de kayıtsız şartsız ateşkesin hızla sağlanması gerektiğini belirterek, bütün ağır silahların çekilmesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, Suriye'deki referandumun inandırıcılığı olmadığını, Esad'ın yapmayı düşündüğü seçimlerin de artık anlamını yitirdiğini belirterek güvenliğin tekrar sağlanması için "tarafsız bir aktör" gerektiğini belirtti: "Artık bu sistemin sürdürülebilmesi mümkün değil. Gelin bu mesajı doğru verelim. Esad, yönetim, bu katliamı uygulayanlar yönetimi devretmeye ikna edilsinler. Yani güvenliği. Güvenlik ancak tarafsız bir aktör tarafından üstlenilirse çözümün önü açılır. Tarafsızdan kasıt dışarıdan birisi değil ama halk nezdinde 'Bu insan benim üzerime yarın tankları tekrar sürmez' diyebileceği birisinin bu yetkiyi alması lazım." Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'de muhalefeti silahlandırıldığı iddiasına da ilk defa yanıt verdi: "Buna inanmak mümkün değil. Eğer böyle bir destek olsa muhalefetin elindeki silahlar bu kadar iptidai olur mu? Humus'a hangi ülkeden silah gidebilir."

sabah

Bu haber 960 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,566 µs