En Sıcak Konular

'İran ve Irak, Esed'e açıktan destek veriyor'

15 Mart 2012 16:42 tsi
'İran ve Irak, Esed'e açıktan destek veriyor' Suriye Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Riyad Şakfa, İran ve Irak Maliki hükümetinin Esed rejimine açıktan silah, asker ve istihbarat yardımında bulunduğunu öne sürdü.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Şakfa, "Ülkedeki protestoları bastırma operasyonlarında İranlı askerlerin kullanıldığına dair kesin bilgilerimiz var. Suriye ve İran istihbaratı beraber çalışmaktadırlar." dedi.

"İran ve benzer diğer ülkeler Suriye hükümetine açıktan destek verirken, neden başka ülkeler Suriye Özgür Ordusu'na ve Suriye halkına destek vermesinler?" diye soran Riyad Şakfa, "Biz Müslüman Kardeşler olarak, şimdiye kadar 10 binden fazla kişinin ölmesi sonucu ve böyle devam etmesi durumda acilen dış ülkelerin müdahale etmesi ve mazlum halkın koruma altına alınması gerektiğini düşünüyoruz. Suriye'ye müdahale önceliğinin Türkiye'de olmasını istiyoruz. Bölgede en güçlü ülke Türkiye'dir ve Türkiye bu durumu halledebilir. Ayrıca Arap ülkeleri ve diğer Müslüman ülkeler de Suriye'ye girip müdahale edebilirler." şeklinde konuştu.

Cihan haber Ajansı'na telefon yoluyla açıklamalarda bulunan Suriye Müslüman Kardeşler lideri Riyad Şakfa (65), Müslüman Kardeşler olarak Özgür Suriye Ordusu'na maddi ve manevi her türlü desteği verdiklerini ve muhalif savaşçılarla birlikte hareket ettiklerini vurguladı.

1980 yılında Beşşar Esed'in babası Hafız Esed'in Hama katliamında Bağdat'a sürgün edilen Şakfa, 2006 yılında buradan Yemen'e göç etmişti. Suriye ve bölgede isyan hareketlerinin başlamasıyla Türkiye'ye geçen Riyad Şakfa, şu anda İstanbul'da ikamet ederek Esed rejimine yönelik muhalefet çalışmalarına destek veriyor.

Müslüman Kardeşler olarak, halkın iradesiyle oluşacak çok partili bir millet meclisi istediklerini vurgulayan Riyad Şakfa, rejimin devrilmesinden sonra yapılacak seçimleri kazanmaları halinde herkesin dinini özgürce yaşayabileceği, demokratik bir hukuk devleti tesis edeceklerini ifade etti. Şakfa, kanunları yaparken İslami kaidelerden olduğu gibi Fransa ve ABD gibi özgürlük ve hürriyetleri temel alan anayasalardan da istifade edeceklerini belirtti.

10 binlerce Suriyeli sivil insanın öldürüldüğünü ve hemen her aileden ölü ve yaralıların bulunduğuna dikkat çeken Riyad Şakfa, "Suriye halkı bu dakikadan sonra hiçbir şekilde taviz verecek durumda değidir. Hükümetin değişmesini ve Beşşar Esed'in yargılanmasını istemektedirler . Bu kararlarından asla vazgeçmezler." diye konuştu.

Suriye Müslüman Kardeşler lideri, tüm dünyaya Suriye hükümeti ile ticari ve siyasi tüm ilişkileri kesip hükümetin başındakileri yargılama çağrısında bulunarak, dış güçlerin Suriye'ye acilen girerek halka karşı yapılan baskı ve katliamı durdurmaları gerektiğini vurguladı. Şakfa, "Dış güçler Suriye'ye girerse ve Libya'daki gibi ülke (rejim yanlısı ve muhalifler olarak) iki taifeye ayrılırsa, o zaman biz Müslüman Kardeşler olarak bize düşen dışarıda yaşayan tüm kardeşlerimizle birlikte Suriye'ye gidip halka yardım etmek olacaktır." dedi.

Riyad Şakfa, Türkiye'nin Suriye halkına yönelik birçok yardımı olduğunu ve binlerce mülteciyi kabul ederek yaralıları hastanelerde tedavi ettiğini; ancak Suriye Müslüman Kardeşler olarak Türkiye hükümetinden bir yardım almadıklarını söyledi.

Esed rejiminin er yada geç düşmeye mahkum olduğunu ve aksi bir duruma Suriye halkının kesinlikle razı olmayacağını yineleyen Şakfa, "Bu uzun bir vakit alabilir ve olaylarda daha fazla insanlar ölebilir. Bunun sebebi dış güçlerin Suriye'ye girmemesi ve Suriye halkına yardım etmemesidir. Bölgede İran açıktan silah ve askeri güç ile Beşşar Esed'e yardım ederken, İsrail hükümeti ise Esed'in yönetiminden oldukça memnun." ifadelerini kullandı.

Beşşar Esed'in 3 ay sonra seçime gideceği yönünde yaptığı açıklamaya ilişkin ise Suriyeli muhalif lider, "Biz Müslüman Kardeşler ve Suriye halkı bunca olaylardan sonra hiç bir şekilde Beşşar Esed'i kabul etmiyoruz ve o başta olduğu müddetçe hiçbir şekilde Suriye halkı seçime gitmeyecektir. Öncelikle hükümetin düşmesi gerekmektedir. '3 ay sonra seçime gidiyoruz' politikasıyla Esed sadece Suriye halkını ve dış güçleri kandırıyor." dedi.

Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,675 µs