En Sıcak Konular

Çin'de siyasi deprem

15 Mart 2012 16:32 tsi
Çin'de siyasi deprem Çin'de üst yönetime atanması beklenen Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) Chongqing (Çonçin) şehri sorumlusu ve eski Ticaret Bakanı Bo Xilai (Bo Şilay) görevinden alındı.

Ülkenin resmi haber ajansı Xinhua, Bo'nun yerine Başbakan Yardımcısı Zang Dejang'ın atandığını duyurdu. Çin'de oldukça popüler biri olan Bo Xilai'ın (62) neden görevden alındığına yönelik bir açıklama yapılmazken, Bo'nun dün sona eren Çin Milli Halk Meclisi'nin son oturumunda bulunmaması üzerine, çeşitli spekülasyonlar ortaya atışmıştı. Söz konusu karar, Bo'nun üst düzey siyasi geleceğinin sona erdiği anlamına da geliyor.

Çin'de 10 yılda bir liderler değişimi oluyor. Devlet Başkanı, Başbakan ve diğer liderlerin Ekim ayında yapılacak değişim sırasında Bo'nun üst göreve getirilmesi bekleniyordu.

Bo ile ilgili skandal, 33 milyonluk ve doğrudan Pekin yönetimine bağlı dört şehirden biri olan Chongqing'in eski emniyet müdürü Wang Lijun'un ABD'nin Chongqing şehrine komşu konsolosluğuna yaklaşık bir ay önce sığınması ve burada bir gün geçirmesiyle başladı. Wang, daha sonra Çinli emniyet güçleri tarafından tutuklanmıştı. Wang'ın neden konsolosluğa sığındığı ve ABD'ye ne gibi bilgiler verdiği ise net olarak bilinmiyor.

Çin Başbakanı Wen Jiabao da Wang Lijun olayıyla ilgili olarak, kararlılıkla olayın üzerine gideceklerini söyledi. Bo, hakkındaki skandallarla ilgili uzun süre konuşmamış ve geçen hafta ilk kez, "Yanlış kişilere güvenmiş gibi hissediyorum" demişti. Bo, çetelere kaşı verdiği mücadeleyle tanınıyordu ve Chongqing'i temiz bir şehir haline getireceğini söylüyordu.

VERİLECEK İFADEDE ÇOK SAYIDA PARTİ YETKİLİSİNİ KOLTUĞUNDAN EDECEK

Şubat günü ABD Konsolosluğu'na iltica etmeye çalışan ancak Pekin'e iade edilen Wang Lijun'un vereceği ifade de birçok ÇKP yöneticisinin koltuğunu etkileyeceği iddiasında bulunuldu.

Wang Lijun, Çin'in güneyinde yer alan Chongqing şehrinin emniyet müdürü ve belediye başkan yardımcısı olarak görev alıyordu ve uzun zamandır Bo Xilai'in sağ koluydu.

1959 yılının Aralık ayında doğan Wang Lijun, aslen Moğol ırkına mensup, Moğolca ismi " Güneşten çıkan kahraman" manasına geliyor. Çin'e bağlı İç Moğolistan'da dünyaya gelen Wang, Çin'de çete ve mafyaya karşı verdiği mücadele ile tanınıyor. Günde ortalama 16 saat çalıştığı ifade edilen Wang, 1987 yılından beri ÇKP'de yer alıyor. Mayıs 2003 ile Haziran 2008 tarihleri arası Wang Lijun, Jinzhou şehri Asayiş Bürosu Şefi ve Parti Sekreteri olarak çalışıyordu. Ayrıca, 2004 yılından itibaren Vali Yardımcılığı görevine getirildi. Wang, ayrıca aynı binada yer alan Jinzhou Kamu Güvenliği Bürosu Psikoloji Araştırma Merkezi'nin(OSPRC) müdürüydü.

Patronu Bo Xilai, 2008 yılında Chongqing'e geçince Wang da Chongqing Kamu Güvenliği Bürosu Başkanı oldu.

Çin internet sitelerine göre, yolsuzluğa karıştığı ve Merkezi Disiplin Komisyonu'nda işkenceye başvurduğu gerekçesi ile Wang hakkında soruşturma başlatıldığı belirtiliyor. Wang Lijun'ün, 2 Şubat günü görevinden alındığı ve daha düşük rütbeli bir göreve tayin edildiği kaydediliyor.

Xinhua ve ÇKP'nin resmi yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinde 3 Şubat günü yayınlanan makalede, Wang ile ilgili olarak ''Bazen çok aceleci ve başkalarını eleştirirken, sözlerine dikkat etmiyor" değerlendirilmesi yapıldı.

ABD KONSOLOSUĞU'NA NEDEN SIĞINDI?

Wang Lijun, 6 Şubat akşamı bir maske takıp, Chongqing'e 4 saat uzaklıkta bulunan Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu şehrine giderek, ABD konsolosluğuna sığınma talebinde bulundu ancak bu kabul edilmedi. Bu haberi öğrenen Bo Xilai, yetkisini aşarak, 70 polis aracı ile ABD Konsolosluğu'nun etrafının sarılmasını emretti. Haber hızla Parti Merkezi üst yöneticilerine ulaştı ve bunun üzerine Chengdu'ya ulusal güvenlik görevlileri gönderildi. Bazı Çin medyasına göre, Wang, Pekin güvenlik görevlilerinin koruması altında Chengdu'dan ayrıldı. Wang'ın konsolosluğa canını kurtarmak için sığındığı da medyaya yansıyan haberler arasında.

Tayvan, Hong Kong ve bazı Batı medyasına göre ise Wang ve Bo "Siyahı vurmak" adlı mafya karşıtı bir kampanya yürüterek, Bo'ya sadık olmayan ÇKP yetkililerini, çete üyelerini ve dürüst işadamlarını mallarına el koymak amacıyla tutukluyorlardı.

Haberlerdeki iddilara göre ayrıca Wang, kendisini Chongqing şehrine getirip emniyet müdürü yapan Bo'ya minnet borcunu ise Bo'ya karşı olan bütün muhalifleri acımasız bir şekilde öldürüp hapse atarak ödedi.

Bu arada Emniyet Müdürü Wang Lijun'un görevinden uzaklaştırılmasını ana sebebi olarak, Çin'de 80milyon üyesi bulunan ÇKP'nin 18. parti kongresinde üst düzey liderlerin değişiminden dolayı ortaya çıkan iç ihtilafların neticesi olduğu iddia ediliyor. 

Haberlere göre, Wang'ın ülkedeki mahkûmlardan, organlarının canlı olarak alındığı olaylarına karıştığı da ifade ediliyor. Ülkenin kuzeydoğusundaki Liaoning Eyaletine bağlı Jinzhou Emniyet Müdürlüğü'nde çalışan bir kişi, 9 Nisan 2002 tarihinde kendi gözleriyle canlı bir Falun Gong (Çin'de yasaklanan bir tarikat) uygulayıcısından organlarının alındığını gördüğünü söylemişti.

Wang hakkında kanunsuz organ toplama iddiaları ortaya atılırken, bunlardan en ciddisinin ise, 2006 yılında Liaoning eyaletinin Shenyang şehrinde hapsedilen binlerce Falun Gong uygulayıcısının organlarının gizlice toplandığı şeklinde.

Cihan



Bu haber 1,031 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,312 µs