En Sıcak Konular

En kuzeydeki camii

15 Mart 2012 16:10 tsi
En kuzeydeki camii Rusya’nın camilerinden biri Gines rekorlar kitabına yazıldı. Söz konusu Norilsk kentinin camiidir. Cami, dünyanın en Kuzey camii tanındı.

Kuzey Kutup dairesinin 300 kilometre Kuzeyindeki Norilsk kenti bir endüstri merkezidir. 1953-te Rusya’nın haritasında ortaya çıktı.Şimdi Kuzey Kutup Dairsi ötesinde bulunan dünyanın ikinci en büyük nüfuslu kentidir. Nüfusu 200 binden çok,dörtte bir kadarı Müslüman. Bazıları Norilsk doğumlu değil. Norilsk camiinin imamı Abdullah Galimov şunları söyledi:

Norilsk’te yaşıyan Müslümanların birçoğu Kafkasyalı,Tatar,Başkırt Azeridir. Buraya çalışmaya geldi.

Yalnız hava yoluyla ulaşılabilen Norilsk, Rusya’nın en büyük sanayi merkezlerinden biridir. Dünya çapındaki nikel üretiminden beşte biri Norelsk’te üretiliyor.Kentte nikelden başka bakır,kobalt,değerli madenler de üretiliyor. Kentin kuruluşundan sonraki onyıllar içinde tanrıya inananların tinsel ihtiyaçlarının karşılanması kolay değildi.1996-ta kentte kilise ve bundan iki yıl sonra cami de kuruldu.Abdullah Galimov camiin zümrüt renginde olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:

Cami yıdız, 30 metre yüksekliğindeki minaresi dörtgen şeklindedir. 2 katlı caminin boyutları pek te büyük değil . Zemin katı medresedir. SP.Cemaat Norilsk’te cami yaptırmış adama derin bir minnettarlık besliyor.Adı Muhtad Bekmeyev,aslen Tatar. Annesiyle babasının şerefine camie “Nurd Kamal” adı koydu. Babasının adı Nureddin,annesinin adı da Gaynikamal”

Abdullah Galimov şunları söyledi: Cami, Norilsk kentindeki yapıların çoğu gibi kazıklara dayalıdır. Çünkü buraların toprağı donmuşluktur. Donmuş toprağın tabakası 300-500 metredir. Yazın hava sıcak giderse donmuş toprak erimeye bu yüzden binanın temeli yerinden oynamaya başlar. Bunun için yapıların dayanıklı olması için kazıklar üzerinde yapılır.

Dünyanın en kuzey camiinin dış görünüşü ve yapısının bir sıra özellikleri var. Minareler genellikle yuvarlak kule şeklinde olur. Norilsk camiinin minaresi ise karedir. Bunun sebebi sert iklimdir. Norilsk’te 8 ay içinde hava sıfıraltı, kışın 50 dereceli soğuklar olur. Bunun için yuvarlak duvarlar üzerine şiddetli rüzgarlar ve soğukların etkisi daha büyük olurdu. Cami ve minarenin damları eğiktir. Çünkü Norilsk’te büyük kar yağışları olur. Kentte bir kişi başına kar yağışlarının l0 tona yakın olduğu derler.

Abdullah Galimov 5 ay önce Noilsk camiinin imamı oldu. Rusya İslam Üniversitesi mezunu olan Abdullan Galimov şunları anlatıyor:

Norilsk’te iklim daha güney bölgelerinin ikliminden çok farklı. Yılın yarısı kutup gecesi yılın yarısı da kutup günüdür. Hava rüzgarlı olur . Rüzgar şiddetli hava da eksi l0 derece olursa insan çok üşüyor. Kuzeyde her şey başka yerlerdekinden farklı.Ama insanlar ve dini inançlar her yerde olduğu gibi . Tanrıya inananlara nasihatlar vermek, doğru yolu göstermek imamın bir görevidir.

Bu haber 1,250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,019 µs