En Sıcak Konular

Tarhan: Sivas katliamı zihniyeti aklandı

15 Mart 2012 14:55 tsi
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, ''Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu zamanaşımı kararını sert bir dille eleştirdi.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, ''Sivas katliamını yapanların zihniyetinin bugün iktidarda olduğunu'' iddia ederek, ''Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu zamanaşımı kararının, Sivas katliamını yapan zihniyeti akladığını'' söyledi.

Tarhan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ''Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Sivas Davası'nda, biraz mahcup ve çekingen de olsa eylemin 'insanlık suçu' olduğunu kabul ettiğini, kabul ediyormuş gibi göründüğünü ve zamanaşımının ancak kamu görevlileri açısından işlemeyeceği şeklinde bir karar verdiğini'' ifade ederek, ''İki günlük Uludere'nin faillerini bulamayanlar, adına zamanaşımı denilen bir afla 'canileri kurtaralım, ama kamu görevlilerini yargılayalım' diyorlar. Hep aynı hikaye aslında. Biz henüz unutmadık Deniz Feneri'ni. Deniz Feneri'nde de aynı şey oldu. Orada sanıklar serbest, ama savcılar yargılanmakta biliyorsunuz'' diye konuştu.

Emine Ülker Tarhan, ''(Olur) diyoruz biz. 'kimin ihmali varsa bulun ve yargılayın' diyoruz. Ancak sormazlar mı adama, demezler mi ki 10 yıldır kim iktidardaydı Arınç, neden yargılamadınız? Bir. O vahşetin faillerini ve ardındaki zihniyeti perdelemek için bile bile hedef saptırıyorsunuz. Ve siz bu katliamın neresindesiniz? İki. Bir taşla yine iki kuş vurmaya çalışıyorsunuz. Bu da üç'' ifadelerini kullandı.

Tarhan, ''Hedef saptırma ve gerçekleri perdeleme ısrarına rağmen, bu konunun ben uzun süre tartışılacağını düşünüyorum. Ve bu ısrarın, umarım bir intihal zamanaşımı ile yarattıkları Milli Eğitim Bakanı gibi, katliam zamanaşımı ile yeni bakanlar da yaratmaz'' dedi.

Tüm suçlarda zamanaşımının kaldırılması da dahil başka seçeneklerin de tartışılması gerektiğini ifade eden Tarhan, ''Bunu tartışmalıyız. Bu trajedilerin bir daha yaşanmaması için bu yapılmalıdır. Zamanaşımı aynı İngiltere'de olduğu gibi kaldırılmalıdır, bu tartışılmalıdır'' görüşünü ifade etti.

''Bu davanın sadece 5 failinin değil, 15 bin kişinin adının geçtiği toplu kıyıma ilişkin hakkında kesin hüküm bulunan çok sınırlı sayıda hükümlü bulunduğunu'' iddia eden Tarhan, mahkeme kararının, onlar için de bir rahatlama yarattığını ve cüretlerine cüret katacağını söyledi.

''Kurbanın ve celladın aynı hizaya isimlerini yazan bir zihniyet bu. Bu zihniyet hala aramızda'' iddiasında bulunan Tarhan, ''Aynı Hrant Dink cinayetindeki gibi katilleri koruyanlar aramızda. Sivas katliamını yapanların zihniyeti bugün iktidardır'' diye konuştu.

Tarhan, ''Bu kararla Sivas katliamı zihniyeti aslında aklanmıştır. Yani üzerine zamanaşımı yazılarak sinsi bir gizli afla olayın üzeri örtülmüştür. Bu karara 'hayırlı olsun' diyerek bir insanlık suçunun örtülmesini hayırla anan Başbakan, iyi çocuklarının sırtını yine sıvazlamış, Sivas'ın üzerine ikinci bir insanlık suçu daha işlemiştir'' dedi.

''Bazı davalarla gazetecilerin, milletvekillerinin yaşamlarını çalan zihniyetin bugün iktidarda olduğunu'' ileri süren Tarhan, ''Çocuklarından kopartılmış masum gazeteci annelerin, politik mahkumların yattığı bir cezaevidir bu ülke. Ve demokrasi ise aslında bir infaz kurumudur bu ülkede'' ifadelerini kullandı.

''Yargıda sınıf arkadaşlarıyla yetinmeyen ve teyze çocuklarını Danıştay'ın kritik dairelerine atayarak aile mahkemesi kurmaya çalışanlar olduğunu'' öne süren Tarhan, ''Bize bunlar sakın ama sakın tarafsız ve bağımsız yargı dersi vermeye kalkışmasınlar'' şeklinde konuştu.

-Türmen'in sözleri-

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ise Sivas olaylarının insanlığa karşı bir suç olduğunu savunurak, Sivas Davası'nda zamanaşımının söz konusu olamayacağını söyledi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu konuda yanlış bir karar verdiğini iddia eden Türmen, mahkemenin bu konuda uluslararası hukuka ve kararlara bakması gerektiğini anlattı.

Türmen,''Kamu vicdanının kabul etmeyeceği ve hukuk yanlışlarıyla dolu bir karar ortaya çıkmıştır. Bundan sonraki Yargıtay aşamasında düzeltileceğini ümit etmekten başka yapılabilecek bir şey yok bu aşamada'' dedi.

-4 4 4-

''4 4 4 yasa tasarısının, TBMM Genel Kurulu'nda, AK Partili bir Meclis başkanvekilinin görevli olduğu sırada görüşüleceği'' iddiaları sorulan Tarhan da ''Her sürece, istedikleri gibi kendi istençlerine uygun dönüştürme çabaları olduğu için her şeye müdahale, yargıya müdahale, orduya müdahale, her sürece müdahale ettikleri için şaşırtıcı değil tabii ki. Parlamento faaliyetlerine de istedikleri dizaynı kazandırmak için böyle bir müdahalede bulunmak isteyebilirler'' diye yanıt verdi.

Sivas Davası'nda kamu görevlilerinin yargılanıp yargılanamayacağına ilişkin bir soru üzerine Tarhan, affa uğramış suçları yargılamanın mümkün olmadığını söyledi.

''Eğitimde 4 4 4 tasarısına ilişkin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e ilettikleri taleplerine bir cevap alıp almadıkları'' sorusunu ise Tarhan, ''Buna ilişkin resmi başvurularını yaptıklarını. Ancak henüz kendilerine bir cevap gelmediğini'' aktardı.

AA

Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,699 µs