En Sıcak Konular

Dışişleri: Çalışmalarımız çok yönlü devam ediyor

15 Mart 2012 13:49 tsi
Dışişleri Bakanlığı'ından Suriye'de kendilerinden haber alınamayan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun için açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Suriye'de kendilerinden haber alınamayan Türk gazeteciler Adem Özköse ve Hamit Coşkun'un öncelikle nerede olduklarının ve sağlık durumlarının tespiti açısından çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Ancak şu ana kadar bize ulaşmış resmi ve tam teyit edilmiş bir bilgi yok" dedi.

Ünal, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriye'de kendilerinden haber alınamayan iki Türk gazeteci hakkındaki en son bilgilerin sorulması üzerine Ünal, olayın öğrenilmesinin ardından Şam Büyükelçiliği ve Halep Başkonsolosluğu ile temasa geçtiklerini söyledi.

Suriye makamları nezdinde gerekli girişimlerin yapıldığını anlatan Ünal, "Şu ana kadar bize ulaşmış resmi ve tam teyit edilmiş bir bilgi yok" dedi.

Aldıkları bilgilere göre gazetecilerin 5 Mart'ta Suriye'ye geçtiklerini ve kendileri ile en son 10 Mart'ta temas sağlandığını belirten Ünal, "O tarihten beri kendilerinden haber alınamıyor. Ancak bu arkadaşlarımızın öncelikle nerede olduklarının ve sağlık durumlarının tespiti açısından çalışmalarımız çok yönlü olarak sürdürülüyor" diye konuştu.

Suriye muhalefetinin silahlandırılması konusundaki sorular üzerine de Ünal, Suriye Ulusal Konseyi'nin Türkiye'de kamu düzenini bozmadığı sürece özgürce toplantılar yapabildiğini hatırlatarak, "Burada kendileri ile yapılan görüşmelerde bizim öncelikle verdiğimiz mesaj, Suriye muhalefetinin birliği ve dirliğini sürdürmesi ve mümkün olan her kesimden temsilcileri içine alması" dedi.

Suriye muhalefeti temsileri ile yapılan görüşmelerde askeri konularla ilgili herhangi bir hususun gündeme gelmediğini kaydeden Ünal, Suriye'deki baskıdan kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısının her geçen gün artmakta olduğunu söyledi.

Ünal, "Dün itibariyle bu sayı 13 bin 700 idi. Bu sabah itibariyle toplam olarak 14 bin 700 kişi ülkemizde bulunmaktadır. Bunlardan 14 bin 200'ü Hatay'daki kamplarda bulunuyor. Ayrıca Reyhanlı kampında bulunan 500 Suriye vatandaşı da dün Gaziantep'in Islahiye ilçesinde kurulmuş olan bir geçici çadırkente yerleştirildi. Bu rakamlar durumun ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Dün gelen kişiler arasında Suriyeli bir general de ülkemize gelmiştir. Böylece ülkemizde bulunan Suriyeli generallerin sayısı 7'ye çıkmıştır" diye konuştu.

Ünal, sığınmacıların ve askeri yetkililerin isimlerini ve rütbelerini vermelerinin doğru olmayacağını da kaydetti. Ünal, "Rakamların artacağı beklentisi var. Ama rakam telaffuz etmiyoruz. Biz kendimizi her türlü ihtimale karşı hazırlıyoruz" dedi.

Rusya ve İran'ın ayrı bir inisiyatif için Türkiye'ye başvurduklarına ilişkin haberlerin sorulması üzerine de Ünal, kendilerine resmi bir talebin ulaşmadığını ancak kendilerinin Suriye yönetimine telkinde bulunmaları konusunda Rusya ve İran'a birçok kez görüşlerini aktardıklarını ifade etti.

-Suriye'nin Dostları Toplantısı-

Selçuk Ünal, Nisan ayında İstanbul'da toplanacak Suriye'nin Dostları toplantısı konusunda da açıklamalar yaparak, hazırlıkların devam ettiğini ancak davet mektuplarının henüz gönderilmediğini söyledi.

Tunus'taki toplantıda Suriye Ulusal Konseyi'nin Suriye halkının meşru bir temsilcisi olarak tanındığını vurgulayan Ünal, "Bizim İstanbul toplantısındaki temel amacımız, Suriye konusundaki uluslararası gündemin devam etmesi, uluslararası camianın dikkatinin çekilmesi ve Suriye yönetimine daha net mesajlar verilmesi" dedi.

İstanbul'daki toplantının dışişleri bakanları düzeyinde olacağını ifade eden Ünal, Fransa'nın davet edilip edilmeyeceği sorusuna, "Bu toplantı çok taraflı bir toplantı. Dolayısıyla Fransa ile ikili ilişkilerimizin dışında değerlendirilmesi mümkün ama Fransa ile ilişkilerimizdeki son gelişmeler çerçevesinde de biliyorsunuz bir değerlendirme yapılıyor. Burada gelişmelere göre bir adım atılacaktır" yanıtını verdi.

Rusya ve Çin'in toplantıya katılması için bir temas olup olmayacağının sorulması üzerine de Ünal, toplantıya Suriye'nin geleceği ile ilgilenen her ülkenin katılmasını temenni ettiklerini söyledi.



AA

Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,488 µs