En Sıcak Konular

Üstün: Komisyonumuz bu işçilere açık

15 Mart 2012 13:48 tsi
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, işçi güvenliği ve sağlığı ile ilgili konuların da bundan böyle Komisyonlarının gündemine geleceğini ve bu yöndeki başvuruları titizlikle takip edeceklerini açıkladı.

Üstün, ''Kendi işyerlerinde eğer iş güvenliği başta olmak üzere sigortasız işçi çalıştırmaktan tutun da veya 10 saat çalıştırıp da asgari ücret ödeyen işveren varsa, Komisyonumuz bu işçilere açıktır'' dedi.

Üstün, Komisyon toplantısından önce gazetecilerin, Esenyurt'ta 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan yangınla ilgili sorularını yanıtlarken, ilgili kurumların işçi güvenliği konusunda gerekli tedbirleri almak, denetlemek ve raporlamakla mükellef olduklarına dikkati çekti. Üstün, şunları söyledi:

''Ancak maalesef işyerinde bu tedbirlerin alınmadığını görmekteyiz. Ucuz bir şekilde insan hayatı bu şekilde feda edilmektedir. Bu noktada asgari tedbirin alınması gerektiği kanaatindeyiz. Gerçekten son derece üzücü bir şey. Türkiye artık 'çalıştırsın da nasıl çalıştırırsa çalıştırsın' eşiğini aşmış durumdadır.

İşverenlerimizin bunun farkında olmaları gerekir. Eskidendi o dönemler. Yeter ki biri iş versin de 'eti senin kemiği benim' mantığı geride kalmıştır. Böyle bir düşüncede olanlar varsa, bir an önce kendilerini toparlamaları gerekir. Kurumlarımızın da buna göre pozisyon almaları gerekir.''

Türkiye'nin artık önemli miktarda istihdam üreten bir ülke durumuna geldiğini vurgulayan Üstün, şöyle devam etti:

''Bırakın kendi ülkemizdeki insanlara iş bulmayı, şu anda bizim kendi bölgemizden; Irak'tan, İran'dan, Suriye'den, Kuzey Afrika'dan insanlar Türkiye'ye çalışmak üzere gelmektedir. Böyle bir ortamda hala iş güvenliği meselesini konuşuyor olmak gerçekten bizi üzmektedir. Türkiye'nin bu kadar mesafe aldığı bir noktada iş güvenliği konusunun gözardı edilmesi kabul edilemez.''

-Komisyon devreye gerecek-

Üstün, bundan böyle Komisyonda işçi hakları ve işçi güvenliği konusunda bir izleme dosyası açacaklarını bildirerek, şu bilgileri verdi:

"Bundan sonra bizim komisyonumuza iş güvenliği ile ilgili işçilerimizden dilekçe geldiğinde bunu başlangıçta bir yaşam hakkı ihlalini oluşturabilecek bir risk olarak göreceğiz, aynı zamanda Anayasamızda zaten çalışma hakkı özel olarak düzenlenmiş, yine Avrupa Sosyal Şartı'nda da çalışma hakkının detaylarıyla birlikte düzenlendiğini görüyoruz. Bu detaylar içerisinde iş güvenliği de yer almakta ve bu tedbirlerin bütün kurumlarca alınması gerektiği üzerine basa basa vurgulanmaktadır. Bu noktada artık ben işçilerimize sesleniyorum; kendi işyerlerinde eğer iş güvenliği başta olmak üzere sigortasız işçi çalıştırmaktan tutun da veya 10 saat çalıştırıp da asgari ücret ödeyen işveren varsa, Komisyonumuz bu işçilere açıktır.

Maille, faksla her türlü iletişim aracıyla Komisyonumuza başvurabilirler. Komisyonumuz bu meselenin artık enine boyuna üzerine gidecektir. Bu konuda da bir gözlem dosyası açmış bulunmaktayız. Ben tekrar ölenlere Allah'tan rahmet, kalanlara başsağlığı diliyorum.''

Üstün, bundan sonra işçi güvenliği ve işçi haklarıyla ilgili Komisyonda bir dosyanın olacağını ve bütün dilekçelerin bu izleme dosyasında biriktirileceğini, önemli olanların ilgili kurumlarca araştırılmasını isteyeceklerini, hatta kimi zaman kendilerinin de giderek bizzat yerinde araştırma yapacaklarını söyledi. Üstün, TÜrkiye'de denetimsizlikten kaynaklanan sorunlar yaşandığını belirterek, ''Kurumlarımızın denetim görevini yerine getirmesi lazım. Kanun var elimizde ama biz bu kanunları uygulamaktan imtina ediyoruz'' diye konuştu.

Üstün, söz konusu çalışmanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile mi yapılacağına ilişkin soruya üzerine ise ''Komisyon olarak ilgili kurumlardan bilgi ve belge isteme hakkına sahip olduklarını'' hatırlattı.



AA

Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,598 µs