En Sıcak Konular

AKP'den YÖK'ü tarihten silecek adım

26 Haziran 2007 16:33 tsi
AKP'den YÖK'ü tarihten silecek adım AKP'nin seçim bildirgesinde yok ama seçimlerden sonra öyle bir hamle yapacak ki ortada ne YÖK ne türban yasağı ne de katsayılar kalacak... Abbas Güçlü anlatıyor...

AKP, YÖK'ü Anayasa'dan Silecek

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan AKP'nin seçim beyannamesinde, dikkat çekici bir şekilde, YÖK'ten, katsayılardan, türbandan hiç bahsedilmiyor.
Peki, sizce neden?

AKP, tartışmalı konulardan uzaklaşıp merkez parti olma yönünde, bu sevdadan vaz mı geçti? Yoksa çok daha farklı planları mı var?

Daha bir hafta önce, "YÖK'ü halledeceğiz" diyen Erdoğan, şimdi ne oldu da seçim beyannamesinde YÖK'ü ve katsayıları hiç dile getirmedi.

AKP'nin bu konuda çok ince bir planı var. Bu kez, kurbağayı hiç ürkütmeden, dereyi geçmek istiyor. Hatırlanacağı gibi, bir önceki seçimde, YÖK'ü, katsayıları, türbanı halledeceğiz diye yola çıkıp hiçbir şey yapamamışlardı.

Şimdi ise derin ve sessiz gidip YÖK, katsayı ve türban konularını kökten halletmek istiyorlar. Nasılı yine Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı seçim beyannamesinde gizli. Erdoğan, öyle her şeyin ayrıntılı bir şekilde yer almadığı, çerçevesi daraltılmış bir anayasa istiyor.

Anayasa'dan ilk atılacakların en başında ise ne geliyor? Tahmin edin?

Kısaltılmışı üç harften oluşuyor...

Yani YÖK ve YÖK'e ilişkin 130 ve 131. madde. Peki, bu iki madde Anayasa'dan çıkarsa ne olur?

Ortada ne YÖK kalır ne türban yasağı ne de katsayılar. İş bu kadar basit.

Hayali güzel. Uygulaması pratik. Sonuçları da sancısız olur.

Hem de üstelik, Sivil Anayasa diye entel, danteller de destek çıkar. Bırakın eleştiriyi,
alkış bile alır. İyi kurgulanmış bir senaryo. Peki hayata geçer mi? Onu da 23 Temmuz'da göreceğiz...

12 Eylül sonrasında iktidara gelen tüm partilerin hedefinde YÖK'ü kaldırmak vardı. Tıpkı AKP gibi.

Ama o partilerden pek çoğu yok olup gitti, YÖK hâlâ ayakta. Hem de her seçimden güçlenerek çıkıyor.

Peki, gitmeli mi? Kesinlikle. Bugünkü haliyle ne üniversitelere bir yararı var ne de ülkeye. Yarattığı gerilim de cabası.

O halde AKP'nin YÖK'ü yok etme girişimlerine neden karşı çıkılıyor?

İşte bu noktada AKP'nin YÖK'ü yok etme amaçları devreye giriyor. AKP, üniversitelere daha özerk ve daha bilimsel bir ortam sunmak için mi YÖK'ten kurtulmak istiyor? Yoksa üniversiteleri kendi güdümüne sokmak için mi YÖK'ü ayak bağı olmaktan çıkarmaya çalışıyor?

Genel kanı, ikinci seçenek yönünde. YÖK'ü yok edip üniversiteleri ele geçirme operasyonu yapacağı beklentisi doğurduğu için bir anda en hızlı YÖK muhalifleri bile YÖK'ü savunur hale geldi.

AKP, YÖK'ü yok etme konusunda samimi ve kararlı ise bu konudaki öngörülerini kamuoyuyla paylaşması gerekir. Yoksa, bu belirsizlik ve Anayasa değişikliğine yönelik girişimler, YÖK'ün elini daha güçlendirmenin ötesinde bir işe yaramaz.

YÖK yine kazandı!

YÖK ile Ankara Üniversitesi arasındaki dekanlık savaşını, ya o, ya ben dediği iddia edilen Teziç kazandı. Hatırlanacağı gibi, AÜ Tıp Fakültesi dekanlığı, YÖK ile Ankara Üniversitesi arasında sorun yaratmış ve dekanlık uzun süre boş kalmıştı. Seçimde en çok oy alan Tümer Çorapçıoğlu YÖK'ten veto yiyince, Danıştay'a başvurup yürütmeyi durdurma kararı almış, yerine atanan isimler de istifa etmişti.

Cuma günü gerçekleşen son genel kurulda, Prof. Çorapçıoğlu yine veto yedi ve dekanlığa 3. sıradaki İbni Sina Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Akal atandı. Prof. Akal'ın, daha önce dekanlığa atanan isimler gibi istifa etmeyeceği ve görevine devam edeceği öğrenildi.

Bu arada Danıştay'dan yürütmeyi durdurma kararı alan Prof. Çorapçıoğlu'nun yeniden dekan olarak görevlendirilmesi halinde ortaya çıkacak kaosun nasıl çözümleneceği ise şimdilik muallak görünüyor.

Öte yandan, YÖK'ün başını ağrıtan önemli konulardan biri de Dışişleri Bakanı Gül'ün Bilkent'ten mezun olan kızı Kübra'nın türbanlı mezuniyet fotoğrafları. YÖK'ün bu konuda zor bir karar sürecinde olduğu belirtiliyor.

Özetin özeti: YÖK daha uzun yıllar Türkiye'nin gündeminde kalırsa hiç şaşmam!..

 

milliyet

 

 



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,594 µs