En Sıcak Konular

Esed'in şahsi mailleri ortaya çıktı

15 Mart 2012 10:57 tsi
İngiliz Guardian gazetesi, Suriye lideri Beşşar Esed ve eşi Esma Esed'in kişisel e-posta adreslerinden yaptıkları yazışmaları yayımladı.

Kadın ve çocuk ayırt etmeksizin 10 binlerce sivilin öldürüldüğü Suriye'de, Beşşar Esed ile eşi Esma'nın, bu olaydan çok fazla etkilenmediği ve lüks içinde yaşamaya devam ettiği öne sürülüyor. Yazışmalarda Suriye liderinin ülkedeki isyanları bastırmak için İran'dan tavsiye aldığı ve defalarca söz verdiği reformları gerçekleştirme konusunda alaycı bir tavır sergilediği de görülüyor.

Muhaliflerin kurduğu "Devrim Yüksek Konseyi" adlı bir grubun ele geçirdiği 3 bine yakın e-posta, kendi halkını acımasızca katleden Suriye liderinin zevk-ü sefa içinde yaşamına devam ettiğini ortaya çıkardı. Esma Esed'in internet üzerinden ve Paris'teki alışveriş mağazalarından binlerce dolarlık lüks alışveriş yaptığını gösteren internet yazışmalarında, Beşşar Esed'in ise çevresindekilere iPad'inden komik video ve internet linkleri yollayıp, iTunes'tan şarkı ve uygulamalar indirdiği anlaşılıyor.

2011 Haziran ayından geçen aya kadar dönemi kapsayan e-posta yazışmalarında, Esed'in İran'dan farklı dönemlerde tavsiyeler aldığı kaydediliyor. İranlı yetkililer, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Esed'in şahsi e-posta adresine gönderdikleri bir mesajda, Humus'un Bab-ı Amr bölgesinde Batılı gazetecilerin bulunduğuna dikkat çekerek, şehirdeki güvenliği artırılmasını tavsiye ediyor.

Esed'in ayrıca, İran ile çok güçlü ilişkileri olduğu iddia edilen Lübnanlı işadamı Hüseyin Murteza'dan da tavsiye aldığı bu yazışmalarda ortaya çıktı. Suriye liderine gönderdiği bir e-postada Murteza, Arap Birliği gözlemcilerinin Suriye'ye gitmelerinden bir gün önce Şam'da düzenlenen çifte bombalı saldırıda Esed'in El Kaide'yi suçlamasının yanlış olduğu uyarısında bulunarak, Lübnan'daki İran ve Hizbullah yetkililerinin de kendisiyle aynı düşünceleri paylaştığını belirtiyor.

Esed ile özel e-posta adresinden iletişime geçenler arasında Halid el Ahmed adlı şahsın yaptığı tavsiyeler dikkat çekiyor. Söz konusu şahıs, geçen Kasım ayında gönderdiği bir e-postada Esed'e, devletin kontrolünü sağlamak için Humus ve İdlib şehirlerinde operasyonlara başlayarak güvenliği arttırması tavsiyesinde bulunuyor.

Elektronik yazışmalarda dikkat çeken diğer bir konu ise Suriye liderinin ülkedeki isyanların başlamasının ardından yapacağına söz verdiği reformlarla ilgili. Kişisel e-posta adresinden gönderilen bir mesajda Beşşar Esed, defalarca yapacağına söz verdiği reformlarla dalga geçerek, "siyasi partiler, seçimler ve medya yasası hepsi birer palavra" ifadelerini kullanıyor.

Ele geçirilen elektronik yazışmalarda ayrıca, isyanların başlamasın ardından Esma Esed'in, Katar Emiri Hamad bin Halife el Sani'nin kızı Miyase el Sani ile de birçok kez yazıştığı görülüyor. Miyase el Sani bir yazışmada Esma Esed'e, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın, kendisinin özel e-posta adresini istediğini iletiyor.

7 Aralık 2011 tarihli yazışmada El Sani, "Sevgili Esma, geçenlerde Türkiye'ye gittik. Başbakanın eşi (Emine Erdoğan) elektronik posta adresini istedi. Sana yazmak istiyormuş. Ben de önce sana sormam gerektiğini söyledim" şeklinde mesaj gönderiyor.

Esma Esed ise bu e-postaya 11 Aralık'ta cevap yazarak, "Özel adresimi bilmemesini tercih ederim. Bu hesabı ailem ve dostlarımla yazışmak için kullanıyorum. Cumhurbaşkanına ettikleri hakaretlerden sonra, onu (Emine Erdoğan) bu kategorilerden ikisine de sokmak zor" ifadelerine yer veriyor.

Miyase el Sani diğer bir e-postada ise Esma Esed'e ülkeyi terk etmelerini, Katar'ın başkenti Doha'ya yerleşmelerini öneriyor. El Sani'nin bu teklifinden sonra, ikili arasındaki ilişkinin soğuduğu iddia ediliyor.

Guardian gazetesi, söz konusu elektronik posta yazışmalarını doğrulatmak için yoğun çaba gösterdiklerini vurgulayarak, yazışmalarda adın geçen 10 kişiye ulaştıklarını ve bu kişilerin elektronik postaları doğruladığını ifade ediyor. Gazete ayrıca, yazışmaların yapıldığı tarihlerde, yazışmanın içeriğinde bahsedilen olayların gerçekleştiğini de teyit ederek adreslerin doğru olduğunu öne sürüyor.

Kaynak: Cihan



Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs