En Sıcak Konular

Clinton ültimatom verdi

15 Mart 2012 08:50 tsi
Clinton ültimatom verdi Rus basınının iddiasına göre ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Rusya aracılığıyla Tahran’a ültimatom verdi: “Nisan ayındaki nükleer görüşmelerinde adım atmazsanız askeri seçeneğe başvurmak zorunda kalırız.”

ABD, İran’ın askeri operasyonla karşılaşmamak için son şansının nisan ayındaki görüşmeler olduğunu söyledi. Rus Kommersant gazetesinin haberine göre, pazartesi günü gerçekleşen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısının ardından, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Rus mevkidaşı Sergei Lavrov’dan, İran’a, “BM Güvenlik Konseyi 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) ile İran arasındaki gerçekleştirilecek görüşmenin askeri bir operasyona başvurulmaması için son şansı olduğunu” iletmesini istedi. İstanbul’da yapılması beklenen görüşmeler için henüz net bir tarih açıklanmamış olsa da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu geçen ay yaptığı açıklamalarda görüşmelerin nisan ayında İstanbul’da gerçekleşeceğini düşündüğünü söylemişti.

‘Saldıracağı kesin zamanı belirsiz’

Haberde konuyla ilgili daha fazla detay verilmezken BM’deki Rus diplomatlar İsrail’in İran’a saldıracağı yönündeki söylentilere karşılık artık “İsrail saldıracak mı” sorusunun değil, “ne zaman saldıracak” sorusunun yöneltilmeye başlandığını söyledi. Gazetenin iddiayı sorduğu Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, iddialarla ilgili direkt bir açıklamada bulunmazken krizin siyasi yollarla çözülmesi için Rusya’nın elinden geleni yapacağını söyledi. Gazete ayrıca Rus ordusunun İran‘a karşı düzenlenecek olası bir saldırıya karşı kendi ülkesinin güvenliği için “çok gizli” bir plan hazırladığını duyurdu.

‘Önce diplomasi’ demişlerdi

İsrail, İran’ın nükleer silah geliştirdiğini ve tüm uyarılara karşın bu amacından vazgeçmediğini ileri sürerek askeri bir operasyona başvurulabileceğini dile getirirken ABD Başkanı Barack Obama “önce diplomatik kanallar” mesajını yinelerken İsrail’e desteklerini açıklamıştı. Nükleer silah ürettiği iddialarını kabul etmeyen Tahran yönetimi, en son 2011 yılı Ocak ayında 5+1 ülkeleri ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Çin ve Almanya ile İstanbul’da bir araya gelmiş, görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

star

Bu haber 933 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,247 µs