En Sıcak Konular

Gladyo savcısı konuştu

15 Mart 2012 08:22 tsi
Gladyo savcısı konuştu İtalya’daki derin devlet yapılanması Gladyo’yu bitiren savcı Felice Casson, Türk hakim ve savcılarının sorularını cevaplandırdı.

İtalya’daki derin devlet yapılanmasını bitiren savcı Felice Casson, Bugün’e konuştu. Soruşturma sürecinde sürekli tehdit edildiklerini belirten Casson, “Yolumuza devam ettik ve mutlu sona ulaştık. Aynı zihniyet yeniden dirilmeye çalıştı. Ancak peşlerini bırakmadık” dedi.
 
Gladyo olarak bilinen İtalya’daki derin devlet yapılanmasını bitiren savcı Felice Casson, devlet içindeki derin yapılanmaların Türkiye’de Ergenekon soruşturmasında olduğu gibi İtalya’da da Gladyo soruşturmasını sekteye uğratmaya çalıştıklarını söyledi. Gladyo soruşturmasını yürüttüğü dönemde bir çok tehdit aldığını belirten Casson, “Napolyon’un bir sözü vardır: ‘İmparatordan sonra hakimler kurulu gelir’. Bizde de aynı kural vardır. Bu yüzden tehditlere hiç kulak asmadım” diye konuştu. Türkiye Adalet Akademisi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), özel yetkili hakim ve savcılara yönelik düzenlediği “Avrupa İnsanHakları Mahkemesi (AİHM) Kararları Işığında Koruma Tedbirleri ve İfade Özgürlüğü” sempozyumuna katılan Casson önemli açıklamalarda bulundu. Büyük bir çalışma ve sıkıntılı dönemden sonra ‘tarihi anlamdaki Gladyo’yu’ bitirdiklerini belirten Casson, “Tehditlerin ardı arkası kesilmedi. Ama her şeye rağmen yolumuza devam ettik ve mutlu sona ulaştık” dedi. Aynı zihniyetin yeniden dirilme çabalarının olduğunu dile getiren Casson, “Bu tarz insanlarda illegal işler yapmak alışkanlık haline gelmiş. Gladyoyu bitirdikten sonra yeniden hortlamaya çalıştılar ama peşini bırakmadık. Yeniden canlanmalarına izin vermedik” ifadelerini kullandı.

ERGENEKON’LA BENZER

Ergenekon terör örgütü ile Gladyo’nun benzer özelliklerinin bulunduğunu belirten Casson, “Ergenekon terör örgütü ileGladyo illegal faaliyetlerde bulunmaları ve askeri desteklerini devletin askerinden almaları bakımından benzerlik gösteriyorlar” dedi. Farklı yönlerinin bulunduğunun da altını çizen Casson şöyle devam etti: “Ergenekon terör örgütü ile Gladyo, çıkış noktası ve amacı olarak farklı. Gladyo 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyet Rusya’nın Avrupa’yı işgal etmesini önlemek için Amerika ve Avrupa ülkelerinde kuruldu. Ama Türkiye’de ideolojik çıkarlar doğrultusunda 90’lı yıllarda kuruldu.” Gladyo’nun da zamanla amacından saptığını belirten Casson, “Gladyo ilk olarak Rusya’nın olası Avrupa’yı işgaline karşı kuruldu. Fakat böyle bir işgalin söz konusu olmadığının anlaşılmasının ardından siyasete bulaşmaya başladılar” ifadelerini kullandı.

DEVLET İŞİ SIKI TUTMALI

Ergenekon soruşturması sürecini ayrıntılı bir şekilde takip ettiğini ve İtalya’daki sorunların Türkiye’de de yaşandığını belirten Casson, “Soruşturma başladıktan sonra İtalya Başbakanı ile Cumhurbaşkanı arasında siyasi bir kriz başladı. Devletin tepesindeki iki isim arasında ayrışma yaşanınca halk da ikiye ayrıldı.Halkın bir bölümüGladyo soruşturmasını desteklerken bir kısmı da bu soruşturmanın devlet görevlilerini ve kurumları zedelediğini düşünerek desteklemedi” diye konuştu. Yargının her şeyin üztünde tutulması gerektiğine inandığının altını çizen Casson, “Kim illegal bir davranışta bulunmuşsa yargı karşısına çıkarılmalıdır. Özellikle terör suçlarında devletlerin işi çok sıkı tutması gerekir” dedi.
 
‘GiZLi SERViS BAŞKANINI TUTUKLADIM’
 
Casson, sempozyumun öğleden sonraki bölümünde özel yetkili hakim ve savcıların sorularını cevapladı. Casson, savcıların "Türkiye'deki MİT krizine benzer bir sıkıntı İtalya'da yaşandı mı" sorusu üzerine şunları kaydetti: “Ben soruşturma aşamasında Gladyo'nun kurulma aşamasına katılan her kim varsa dinlemek istedim. Cumhurbaşkanına 'gelin şahitlik yapın' dedim. Cumhurbaşkanı sinirlendi, teklifimi reddetti. Kendisinden önce cumhurbaşkanlığı yapmış olan bakanların ifadelerini aldım. İtalya'da MİT'in karşılığı olan gizli servisin başkanı ile jandarmanın başındaki kişiyi tutuklamak durumunda kaldık. Bizim sistemimizde bir savcı İtalya gizli servisinin başındaki kişileri çağırırsa gelmemesi diye bir şey yoktur.”

Özel yetkili savcıların soruları ile Casson'un yanıtları şöyle:

Yürüttüğünüz soruşturmalarla ilgili insan hakları ve özgürlüklerini ihlal ettiğinize yönelik eleştiriler aldınız mı?

Terör konusunda siyasi erk, her zaman bir şeylere müdahale etmeye çalışır, hâkimler bunu siyasi mesele haline getirmezler, bireysel hak ve özgürlükler bakımından hâkimler dengeli olmak durumundadır. Bizde de Türkiye'de olduğu gibi bir kurul var ve hakimlerin özerk ve bağımsız olmasını sağlar.

Terörle mücadele ve örgütlü suçlara ilişkin soruşturmalarda ne tür kısıtlayıcı tedbirler bulunmaktadır?

Gözaltı ve tutukluluk süreleri anayasada öngörülmüştür, ilgili kanunların öngördüğü suçların cezalarına göre bu süreler belirlenir ve değişmektedir. Terör veya mafya suçundan direkt tutuklama yapılabilir, normalde hakim bu kararı verebilir, ancak savcıların hakimler aracılığıyla gözaltı talep etme hakkı bulunmaktadır. Acil durumlarda kolluk doğrudan yakalama yapabilir. Örneğin yolda inzibat görevini ifa ederken silahlı kişiler görmesi durumunda bu işlemi gerçekleştirebilir. Bu konuda ilgili savcıya 48 saat içinde bilgi vermesi gerekmektedir. Daha sonra hakim kararı gerekir. Basit bir örnek vermek istiyorum, hırsızlık suçunda tutukluluk süresi 6 ay, ancak bu örgütlü suç ise, mafya ise 2 yıl hatta daha da uzun sürebilir. Yeniden tahkikatta 6 ay tutuklu kalan şahsın yeniden tutuklama süresi yarı oranında artırım yapılarak belirlenir. Temyiz aşamasına kadar tutukluluk süreleri değişmektedir.

İtalya Yüksek Yargı Kurulu sizi bu soruşturmadan almak istedi mi?

Dönemin Cumhurbaşkanı aynı zamanda HSYK'nın da başkanıydı, bu soruşturmaya karşıydı. Ancak, diğer kurul üyeleri kendi aralarında toplantı yaptılar. Onun bu müdahalesine karşı ortak bir tavır gerçekleştirdiler, savcıların soruşturmayı yürütürken özgür ve bağımsız olduklarını ve saygı gösterilmesi gerektiğini ifade ettiler.
 
SORUŞTURMA 2 YIL SÜRDÜ
 
SORU: İtalya'daki soruşturma ne kadar sürede bitti, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki tutukluluk süreleri ile ilgili bilgi verir misiniz?

CASSON: Gladyo çok karmaşık takibat yapmayı gerektiriyordu. Bir yanda toplu katliamlar, patlayıcılar, silahlar. Tüm bunların hepsini tespit edip soruşturma ve davanın bitirilebilmesi 9-10 yılı buldu. Gladyo'nun dernek tarzında bir yapılanması vardı. Bu tür yapısından dolayı başlatılan soruşturma 2 yıl sürdü. Biz örgüte üyelikten tutuklama yapmadık, örgüt üyesi her bir kişinin bireysel olarak işlediği suçları ayırmak suretiyle bu suçlardan dolayı tutuklama yaptık ve birçoğu ömür boyu hapisle cezalandırıldı. Özellikle patlayıcı ve silahlı unsurlarla donatılmış örgüt üyeleri 12 yıla kadar hapiste kaldı. Savcının İtalyan ceza usul kanununa göre soruşturmaları asgari 6 ay ila 2.5 yıl arasında tamamlama zorunluluğu vardır. Mahkeme başladıktan sonra yeni suçlar çıkarsa bu suçları dosyaya katamazsınız.
 
bugün

Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,890 µs