En Sıcak Konular

Ekvador Cumhurbaşkanı Türkiye'de

14 Mart 2012 23:39 tsi
Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geldi.

Konuk cumhurbaşkanı, Esenboğa Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Uçaklarındaki teknik bir arıza nedeniyle Ankara'ya geç vardıklarını aktararak, bunun için özür dileyen konuk cumhurbaşkanı, ''Bu kadar geç bir saate kadar bizi beklediğiniz için teşekkür ederiz'' dedi.

Delgado, Türkiye'de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Türkiye çok güzel, hayran olduğumuz bir ülke. İkili ilişkilerimizin çok büyük bir potansiyeli var. Karşılıklı elçilikler açtık, kısa süre önce Türk büyükelçisinin güven mektubunu aldım. Şimdi de buradayım. Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istiyoruz ve bunun için üst düzey ve kalabalık bir heyetle geldik.''

Türkiye'de yoğun bir programı olduğunu belirten Delgado, ''Yarın sabah ilk olarak modern Türkiye'nin temellerini atan Atatürk'ü Anıtkabir'de ziyaret edeceğiz. Atatürk'ü biz de çok iyi tanıyor ve önemini biliyoruz çünkü bizim de böyle bir büyük devlet adamımız var'' diye konuştu.

Delgado, Türkiye programının İstanbul ayağının kendisini özellikle heyecanlandırdığını, çünkü üniversiteyi Avrupa'da okuduğu yıllarda sırt çantasıyla Efes ve İstanbul'u ziyaret ettiğini, aç kaldığını ama özellikle Ayasofya'dan çok etkilendiğini dile getirerek, ''Hatta o nedenle büyük kızımın ismini Sofya koydum. İstanbul ziyareti beni geçmişin güzel hatıralarına boğacak. Ama büyük ihtimalle o dönemdeki açlığı bu kez hissetmeyeceğim, sizin güzel yemeklerinizi tadacağım'' dedi.

Rafael Correa Delgado, övgüyle bahsettiği İstanbul'un dünyanın en güzel kentlerinden biri ve gerek Hıristiyanlık gerekse İslamiyet için önemli bir şehir olduğunu vurguladı. Delgado, Ekvador'un Latin Amerika'nın ikinci küçük ülkesi olduğunu ancak bölgenin bütün özelliklerini barındırdığını, Ekvador'da bir hafta geçirerek kıtanın tüm yönleriyle görülebileceğini belirtti. Delgado, herkesi ülkesine davet ederek, ''Sadece 30 saatlik bir uçuş var'' diyerek espri yaptı.

Delgado, bir soru üzerine, ziyaretinin amaçlarından birinin ticari anlaşma görüşmeleri olduğunu dile getirerek, bu sırada muz gibi bazı ürünlere konulan gümrük vergilerinin de konuşulacağını bildirdi.

Görüşmelerin hemen hemen bütün ürünlere konulan vergilerle ilgili nihayete vardığını ama kendileri için muzun çok önemli olduğunu ifade ederek, ''Muzda çok yüksek bir vergi var. Muza dünyanın en yüksek vergisi, yüzde 140 uygulanıyor. Bunun sebebi de Türk milli ürününü korumak. Ancak Türkiye 4 mevsim yaşanan bir ülke. Dolayısıyla biz en azından bu ürünün üretilemeyeceği dönemler için ithalatla ilgili düzenleme getirilebileceğini umuyoruz. Bu konuda yarın görüşmelerimiz olacak'' diye konuştu.

Türkiye'ye getirdiği 2 bin gülün özel bir anlamı olup olmadığının sorulmasına karşılık da Delgado, Ekvador'un dünya çapında çok önemli bir gül üreticisi olduğuna, güneşe yakınlıktan dolayı dünyanın en güzel güllerini ürettiklerine dikkati çekerek, ''İlişkilerimizin derinliğini yansıtmak için bu gülleri hediye etmek istedik'' dedi.

Delgado, Ekvador'da bulunan Türk toplumuyla ilişkilerin gelişip gelişmeyeceğinin sorulması üzerine de bu toplumun aslında Osmanlı döneminde gelen Araplar olduğunu belirterek, ''Ancak tabii ki Türkler de gelsin ülkemize. Kapımız herkese açık. Umarım Brezilya'ya uçan THY yakında Ekvador'a da uçar. Yarın bunu da görüşeceğiz'' ifadesini kullandı.
 

Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,552 µs