En Sıcak Konular

Bakü-Tahran ilişkileri yeniden geriliyor

14 Mart 2012 17:23 tsi
Bakü-Tahran ilişkileri yeniden geriliyor Azerbaycan'da 22 kişi "İran adına İsrail ve ABD elçiliklerine saldırma" suçlamasıyla gözaltına alındı

Azerbaycan’da ABD ve İsrail büyükelçiliklerine saldırı planladığı şüphesiyle 22 kişi gözaltına alındı.

AFP haber ajansının bildirdiğine göre, Ulusal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan’ın komşu İran adına Bakü’de bulunan büyükelçiliklere saldırı düzenlemeyi planlayan 22 kişiyi göz altına aldığı ifade edildi.

Açıklamada, İran Devrim Muhafızları’na referansla, “Sepah’la işbirliği yapan 22 Azerbaycan vatandaşı, Ulusal Güvenlik Bakanlığı tarafından gözaltına alınmıştır” denildi.

Açıklamada gözaltına alınan 22 kişinin Azerbaycan vatandaşı olduğu ve Azerbaycan'a ihanet etmek, İran için casusluk yapmak ve diğer ağır suçlarla suçlandığı aktarıldı.

Bakanlık, grubun Azerbaycan'daki ABD, İsrail ve diğer Batı ülkeleri elçilikleri ve üyelerine karşı terör eylemi hazırlığında olduğunu da belirtti.

İsrail basınında da daha önce Azerbaycan'daki diplomatik temsilciliklere yönelik bazı saldırıların önlendiğiyle ilgili haberler çıkmıştı.

Şüphelilerin 1999 yılından itibaren Azerbaycan'da yabancı elçilikler, kuruluşlar ve şirketler hakkında bilgi toplamak ve saldırılar düzenlemek için İran askeri kamplarında silah ve casus tekniklerinin kullanımı eğitimi aldığı iddia edildi.

Bakanlık açıklamasında 22 kişinin ne zaman ve nerede tutuklandıkları belirtilmedi, ancak tutuklama sırasında "silah, mermi, patlayıcı ve casusluk ekipmanları" bulunduğu kaydedildi.

"CASUS GERGİNLİĞİ"

İran ile Azerbaycan arasında bir süredir devam eden gerginlik, Bakü'nün daha önce Tahran bağlantıları olduğu iddia edilen bazı kişileri saldırı komplosu iddiasıyla tutuklaması üzerine başlamıştı. Azerbaycan'ın İsrail ile milyonlarca dolarlık silah anlaşması üzerine ilişkiler iyice gerilmiş, Azeri savunma bakanı dün Tahran'a giderek İran'a "silahları size karşı kullanmayacağız" demişti. Tutuklama haberlerinin bu ziyaretten hemen sonra gelmesi dikkat çekti.

Azerbaycan ile İran arasında bir ay kadar önce de bir casus gerilimi yaşanmıştı.

Şubat ortalarında Azerbaycan, İran tarafından İsrail casuslarına yardım etmekle suçlanmış, Azerbaycan'ın İran büyükelçisine bu konuya ilişkin bir protesto notası verilmişti. İran'daki Azerbaycan Büyükelçisi'ne verilen protesto notasında, 'Azerbaycan'da faaliyet gösteren Mossad ajanlarının çalışmalarının engellemesi' istenmişti.

Notada, "İranlı bilim adamlarının öldürülmesiyle ilgili teröristlerden bazıları Azerbaycan'a gitmiş oradan da, Siyonist rejimin casus şebekeleriyle işbirliği yapmak üzere İsrail'e geçmiştir" ifadelerine yer verilmişti


Bu haber 890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,105 µs