En Sıcak Konular

CIA Başkanı Erdoğan'dan ne istedi?

14 Mart 2012 16:02 tsi
The Independent Gazetesi yazarı dünyaca ünlü gazeteci Robert Fisk A Haber’de yayınlanan Satır Arası programına konuk oldu ve canlı yayında Duygu Leloğlu’nun sorularını yanıtladı.

A Haber televizyonuna konuşan  Fisk; İsrail'in İran'a saldırmasını bir çılgınlık olarak nitelerken, Humus ile Srebrenitza arasında pek çok korkutucu benzerlik olduğunu da dil getirdi.

İşte o söyleşinin satırbaşları:

Son dönemde İsrail'in Gazze şeridindeki saldırıları ile ilgili ne düşünüyorsunuz. Bu İran'a bir saldırı hazırlığı ya da bir tehdit olarak algılanabilir mi?

Tüm ölümler çok üzücü, ama İsrail'in Filistin'e yaptığı bu saldırılar ve Filistinlilerin yaptığı misil saldırılarına bakılarak 2008 yılında gördüğümüz büyük katliamın bir tekrarı, bir ikinci versiyon olarak algılanmamalı. Bunun münferit bir olay olduğunu düşünüyorum, İran'a bir saldırı hazırlığı olarak da algılanmamalıdır. İsrail'in böyle bir hazırlığı olduğunu düşünmüyorum. Böyle bir ihtimal yok.

İsrail Tahran'a saldırırsa sizce bölgede ne tür gelişmeler ortaya çıkabilir?

İran her zaman tutarlı bir şekilde, İsrail bağımsız bir ülke değil, Amerika'nın bir kolu, bir parçasıdır dedi. Eğer İsrail tarafından bir saldırı gerçekleşirse bunun Amerika'dan gelmiş olarak addedeceğiz dedi.

Şu anda Amerikan güçleri hala Irak'tan tam olarak çıkmış değil. Hala bir sürü üst var. Pakistan'da, Körfez'de hala üstler ve gemiler var. Tüm bunları düşündüğümüz zaman bölgede İran'a bir İsrail saldırısı gerçekleştiği zaman İran'dan Amerika'ya doğru yönelecek misilleme neredeyse kaçınılmaz.

İran Amerikalıların zaten bu olaya müdahil olmasını istiyor. Amerika'nın İsrail'i desteklemesinin bir maliyeti olduğunu Amerikalı seçmenlerin de görmesini istiyor. Benim de kişisel görüşüm, İsrail İran'a saldırmayacaktır, böyle bir şey olursa da bu Obama hükümetini büyük bir zora sokacaktır.

CIA Başkanı David Petraeus sürpriz bir şekilde Başbakan Erdoğan'ı ziyaret etti. Sizce Amerika Türkiye'den ne istiyor?

Amerika Türkiye'ye yapmak istemediği şeyleri yaptırma yönünde zorlamak için elinden gelen her şeyi yapacak. Türkiye Amerika için bence şu noktada şu an için hiçbir şey yapmayacak. Eğer Türkiye Kuzey Suriye'de güvenli bir bölge yaratmak istiyorsa, bu ancak Türkiye'nin çıkarlarına uyduğu için olacaktır, Amerika'nın çıkarlarına uyduğu için değil.

Amerika'nın bu bölgedeki gücü ve prestiji yıllar süren Bush politikaları, yapılan işgallerden ve her iki savaştan dolayı ciddi anlamda azalmış durumda. Amerika dendiği zaman bugün Ortadoğu'da ciddi bir tepki oluşuyor. Türkiye de bu anlamda bunu dışında kalmayı seçecektir. Türkiye bir NATO ülkesi Avrupa Birliği'ne girmeye aday bir ülke, ama bu noktada Amerika'nın söylediklerini dinlemeyecek güçlü bir ülke. Şu anda Ortadoğu'da çok güçlü bir ülke. Ve bu tesir etkisini göstermeyecek.

Humus ile Srebrenitza arasında bir benzerlik var mı?

Pek çok farklılık var ama birkaç tane de ürkütücü benzerlik var. Kızılhaç bölgeden uzak tutuluyor. Buradaki ölümlerin teröristler tarafından gerçekleştirildiği söyleniyor, ama aslında rejimin kendi kuvvetleri tarafından gerçekleştiriliyor. Srebrenitza'da aynı şeyi görmüştük. Ve gıdaya erişim o dönemde Sırplar tarafından verilen sözlerden biriydi aynı şeyi Humus'ta da görüyoruz.

Srebrenitza'da Sırplar Müslümanları öldürüyordu, Humus'ta Müslümanlar Müslümanları öldürüyor. Farklılıklar da var ama pek çok açıdan korkutucu benzerlikler de var.

a haber



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,959 µs