iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Ruslar Diyarbakır'da

14 Mart 2012 10:31 tsi
Ruslar Diyarbakır'da Türkiye'nin 1500 Km'sindeki askeri altyapıyı gözleyecekler...iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tüm Cumhurbaşkanlığı döneminde “ilk kez” bir askeri tatbikatı izlemek için (2012 Kış Tatbikatı) Kars’a gittiğinde, bu ziyaretin bir boyutunun normalleşen asker-sivil ilişkileri, bir başka boyutunun Ermenistan, İran, Gürcistan sınırı bağlamında mesajlar taşıdığı düşünülmüştü.

Ama başka değerlendirmeler de vardı; Rusya’nın bölgedeki askeri üsleri, özellikle Suriye konusundaki gelişmeler ve Türkiye’nin rolünün artışıyla beraber daha haraketli hale gelmiş, kimi söylencelere göre bu üslerdeki askeri teçhizatlar hazır hale getirilirken, personelin aileleri de üslerden ayrılmıştı.

Kaldı ki, Rusya’nın başından beri pek hazzetmediği “Füze Kalkanı/Radarı” Kürecik’e de bu zamanlama ile yerleşmişti. Tabii Suriye’ye yakın Doğu Akdeniz’deki sayısız savaş gemilerinin mevcudiyeti ve Tartus’taki Rus askeri üssü de listeye eklenmeli.

Nihayet, son olarak İsrail’in dışlanarak Çin’in davet edilmesi ile akıllara kazınan Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın sonuncusu da daha birkaç gün önce ve bu sefer sadece “Türkiye ile ABD” arasında filolar arasındaki uyumun iyileştirilmesi gibi gayet “pratik” bir nedenle icra edilmiş bulunuyor.

Bu kadar gelişkenin üzerine ana konusu Suriye olan CIA Başkanı’nın ani Türkiye ziyareti eklendiğinde…

 

Açık Semalar…

Orijinal ismiyle “Open Skies”, Türkçesi ile “Açık Semalar”, uluslararası bir anlaşma ve altında Türkiye’nin de imzası var. Yani baştan söylemek gerekirse, Ruslar’ın biraz sonra okuyacağınız “yapacaklarına” yapacak bir şey yok.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bağlamında imzalanan uluslararası “Açık Semalar Anlaşması” Rusya’nın beş gün boyunca Türkiye toprakları üzerinde gözlem ve denetim uçuşları yapmasına imkan tanıyacak.

Zaten şu an burada, Diyarbakır Askeri Havalimanı’ndalar. (İki gündür de çalışıyorlar.) Açık Semalar için geliştirilmiş ve donatılmış özel AN-30B uçakları ile tam 1500 Km. menzillik bir bölgeyi tarayacaklar.

Ruslar, bu bölgelerdeki Türk askeri yapısını gözleyecekler ve bir değişim (!) olup olmadığına bakacaklar. Yanlarında Türk uzmanlar da olacak ama herhangi bir karışma hakları bulunmuyor.

Rus uçakları Malatya-Kürecik’teki Füze Kalkanı’nın üzerinden geçecek mi veya Suriye sınırına yakın bölgeleri ziyaret edecek mi (Açık Semalar, anlaşmaya üye olmayan ülkelerin sınırlarına ancak 10 Km. yaklaşılmasına izin veriyor) şu an bilinmiyor ama menzil bu alanlara yetişiyor.

Teknik boyutu da elbette önemli ama.. Asıl konu elbette zamanlama! Ruslar’ın bu haklarını kullanma arzusu yukarıda saydığımız bir seri ilginç kronoljiye denk geliyor. Ve herhalde bir mesaj da taşıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs