En Sıcak Konular

Sezer: Boğazlardan tanker geçişi durdurulmalı!

26 Haziran 2007 13:55 tsi
Sezer: Boğazlardan tanker geçişi durdurulmalı! Cumhurbaşkanı Sezer, İstanbul Boğazı’nda yaşanacak olası bir tanker kazasının milyonlarca insanın yaşamını ve İstanbul’un binlerce yıllık tarihsel-kültürel dokusunu tehdit edeceğine dikkat çekerek, “Karadan inşa edilecek yan geçiş hatlar

“ENERJİ SORUNLARI KÜRESEL İŞBİRLİĞİ İLE ÇÖZÜLÜR”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Cambridge Enerji Araştırma Kuruluşu CERA’nın ortaklaşa düzenledikleri “Doğu Batı İle Buluşuyor: Enerji Güvenliğinde Yeni Hudutlar” konferansının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, küreselleşme sürecinin hızlanması ve dünya enerji tüketiminin artması ile enerji alanında işbirliği ve karşılıklı bağımlılığın da artarak geliştiğini ve kurumsallaştığını söyledi. Günümüzde karşılaşılan enerji sorunlarının üstesinden ancak uluslararası işbirliği ile gelinebilecek boyutlara ulaştığına dikkat çeken Sezer, “Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için, bir yandan küresel enerji güvenliğini artırırken, öte yandan yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan temiz enerji teknolojilerini yaygınlaştırmak durumundayız” dedi.

“ENERJİ GÜVENLİĞİ İÇİN TÜM TARAFLARA GÖREV DÜŞÜYOR”

Çağdaş ekonomik ve toplumsal yaşamın sürdürülebilmesinin kesintisiz enerji sunumuna bağlı olduğunu ifade eden Sezer, enerji kaynaklarının dünya pazarlarına güvenli akışını tehdit eden jeopolitik risklere karşı barışçıl çözümler üretilmesi konusunda tüm taraflara sorumluluk düştüğünü kaydetti. Öte yandan, enerji ülkesi ülkelerin gerek duyduğu altyapı yatırımlarının küresel enerji talebini karşılayabilecek biçimde, zamanında yapılmamasının da bir başka tehlikeye işaret ettiğine dikkat çeken Sezer, gereksinim duyulan yatırımların önündeki engellerin incelenmesi ve kaynak ülkelerle birlikte aşılmasına çalışılması, küresel düzeyde ele alınması gereken konular arısındadır” diye konuştu.

“KAZAKİSTAN VE TÜRKMENİSTAN’I DA GÖRMEK İSTİYORUZ”

Sezer, Türkiye’nin enerji pazarlarının verimli çalışabilmesi için etkin çaba gösterdiğine vurgu yaparak, bu kapsamda Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nın faaliyete geçtiğini, Azerbaycan ve başka kaynak ülkelerden Türkiye’ye ulaştırılacak doğalgazı Avrupa’ya taşıyacak olan Nabucco projesinin de yakın gelecekte hayata geçirileceğini söyledi. Sezer, Türkiye olarak, Kazakistan ve Türkmenistan’ın da Hazar Geçişli Doğalgaz Boru Hattı projesine kaynak ülke olarak katılmalarını istediklerini de dile getirdi. Türkiye’nin yakın tarihsel ve kültürel bağları bulunan bu ülkelerle her alanda işbirliğine hazır olduğunu belirten Sezer, Hazar Geçişli Doğalgaz Boru Hattı’nın bölgenin dışsatım yollarını çeşitlendirerek, ülke ekonomilere önemli katkılar sağlayacağının altını çizdi.

“IRAK’IN KAYNAKLARI IRAK HALKI İÇİN KULLANILMALI”

Dünya enerji haritasında önemli yer kaplayan Irak’ın zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılmasına öncelik verilmesi gerektiğini ifade eden Sezer, ancak bundan önce Irak’ın doğal varlıklarının, tüm Irak halkının yararına olacak biçimde değerlendirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu kaydetti.

BOĞAZLARDAKİ KAZA OLASILIĞI

Sezer, İstanbul Boğazı’ndan yılda 145 milyon ton tehlikeli madde ve 10 binin üzerinde tanker geçtiğini hatırlatarak, seyrüsefer güvenliğinin artırılması için gerekli tüm önlemlerin alınmış olmasına rağmen, boğazlarda bir tanker kazası yaşanması olasılığının bulunduğunu söyledi. Böylesi bir kazanın milyonlarca insanın yaşamını, çevreyi ve İstanbul’un binlerce yıllık tarihsel ve kültürel dokusunu tehdit edeceğini, dünya petrol sunumunda da kesintiye neden olacağını vurgulayan Sezer, şunları söyledi:

“Bu çerçevede, karadan inşa edilecek yan geçiş hatlarıyla, Türk boğazlarının petrol taşıma kanalı olarak kullanılmaktan kurtarılmasını istiyoruz. Ancak bu yapılırken, denizlerimizde yeni çevre sorunları yaratılmasından kaçınılması gerekmektedir. Ülkemiz bu anlayışla, Trakya’ya geçen ve Ege’de kirliliğe neden olabilecek tasarılar yerine doğrudan Akdeniz’e açılan Samsun-Ceyhan yan geçiş hattını gerçekleştirmektedir. Bu tasarının 2009 yılında hizmete girmesi öngörülmektedir.”

 



Bu haber 247 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,958 µs