En Sıcak Konular

İstanbul’dan Pakistan’a 100 otobüs hediye

13 Mart 2012 16:45 tsi
İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da kullanım dışı kalan Ikarus marka 100 eski otobüsü Pakistan’ın Pencap eyaletine hediye edeceklerini söyledi.

Topbaş, bu otobüslerin ilk etapta Pencap’ta hizmete giren metrobüs hattında, ardından da şehir içinde hizmet vereceğini aktardı.

Kadir Topbaş, Ankara’da düzenlenecek Türkiye Belediyeler Birliği toplantısına hareketi öncesi Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Pakistan’ın Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif’in daveti ile 40’a yakın iş adamı, milletvekilleri ve belediye meclis üyelerinden oluşan bir heyetle Lahor’a gittiklerini aktaran Topbaş, havaalanından başlamak üzere tüm temaslarında büyük sevgi gösterileriyle karşılandıklarını aktardı.

Ziyarette, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla ilgili bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığını aktaran Topbaş, bunlardan en önemlisinin ise Pencap’a yapılacak katı atık tesisinin olduğunu aktardı. Tesisin inşasının İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İSTAÇ A.Ş.’nin denetiminde iki Türk firması tarafından yapılacağını belirten Topbaş, “Böylece günde 5 bin ton çöp üreten Lahor’da ciddi bir katı atık yönetimi sergilenecek. Bu kentte bir ilk uygulamayı arkasından da inanıyoruz ki, Pakistan’ın diğer şehirlerinde de aynı şekilde sirayet edecektir ve bu talep devam edecektir. Arkasından gelecek olan özellikle çöpten enerji elde edilmesiyle ilgili de destek, bilgi verebileceğimizi kendilerine bahsettik.” şeklinde konuştu. Ziyarette sürprizle karşılaştıklarını da söyleyen Topbaş, `Kadir Topbaş` ismi verilen bir kavşağın açılışını da gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Ziyaretin ikinci gününde Pencap’ta kent içi ulaşımda kullanılacak metrobüs hattı ile ilgili temaslarda bulunduklarını kaydeden Topbaş, bu konuda da tecrübe ve bilgi aktarımı yaptıklarını söyledi. Tamamı 30 kilometre olacak hattın 8 kilometrelik ilk etabının test sürüşünü Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ile birlikte yaptıklarını dile getiren Topbaş, İstanbul’da olduğu gibi orada da otobüsün direksiyonuna geçtiğini ifade etti.

Metrobüs hattında çalışacak otobüslerin Çin’den sipariş edildiğini ancak aralıklarla teslim edileceğini öğrendiklerini belirten Topbaş, İstanbul’da kullanım dışı kalan Ikarus marka 100 otobüsü de hediye etme kararı aldıklarını söyledi. Topbaş şöyle konuştu: “Biz de yeni otobüsleri aldığımızdan dolayı İkarus diye bildiğimiz, yıllardır İstanbul’a hizmet veren artık miadını dolduran, devamlı bakımını yaptığımız, bizde artık kullanım dışı kalan 100 adedini kendilerine hediye olarak vereceğimizi öğle yemeğinde kendi konutunda ifade edince gerçekten çok ciddi duygulandıklarını gördük. Bu bir sürprizdi kardeşlik nişanesiydi. Bunlar tabii ki belki burada bir hurda niyetine bile gitmeyecek kadar sıkıntılı ama biraz müdahaleler yapmak suretiyle elimizdeki yedek parçaları da artık biz kullanamayacağımız için onlara vereceğiz. Bu otobüsleri orada bir müddet daha kullanabilirler. Sadece metrobüs hattında değil, yeni gelecek otobüsler devreye girdikten sonra iç taraflarda hatlarda köy yollarında kullanabileceklerinden bahsettiler.”

Topbaş, basın mensuplarının sorusu üzerine İstanbul’daki tüm otobüsleri yenileme faaliyetine girdiklerini ve bu çalışma çerçevesinde 3 bin yeni otobüs alınacağını belirtti. Böylece Ikarus gibi eski otobüslerin devre dışı kalacağını aktaran Topbaş, “Bunları modernleştirdik kullanılır hale getirdik. Hatta bazılarını düşük tabanlı hale getirdik. Bunlar devre dışı kaldığı zaman bir yerde kullanılabilir. Çünkü gerçekten ciddi bakımlar yapılmış durumda.” dedi.

İstanbul’da kullanım dışı kalan otobüslerin zaman zaman Anadolu’ya gönderildiğini fakat kullanılmadığını aktaran Topbaş, 100 Ikarus’un yedek parçalarıyla birlikte Pencap Eyaleti’ni teslim edileceğini bildirdi.



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,545 µs