En Sıcak Konular

Hudson senaryosu Kürtleri de böldü

26 Haziran 2007 13:25 tsi
Hudson senaryosu Kürtleri de böldü Hudson Enstitüsü'nde konuşulan "PKK liderlerinin Türkiye'ye teslim edilmesi" senaryosu K. Irak'ı da karıştırdı. PKK, Talabani'yi "Karayılan ve Bayık'a tuzak kurmakla" suçladı.

PKK, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye bağlı Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni "Murat Karayılan ve Cemil Bayık'a tuzak kurup Türkiye'ye yakalatma planları yapmakla" suçladı. KYB ise iddiaları reddetti.

Türkiye ve Amerika'da yoğun tartışmalara yol açan Hudson Enstitüsü'ndeki 'felaket senaryoları' Kürtler arasında da gerginliğe neden oldu. Kürt medyasında yer alan haberlere göre, özellikle toplantıda gündeme gelen "PKK'lı iki üst düzey liderin yakalanıp Türkiye'ye teslim edilmesi" ile ilgili senaryo PKK ile KYB'ni karşı karşıya getirdi. Senaryonun kamuoyunda duyulmasından sonra terör örgütü PKK'ya yakın gazete ve siteler ile bağımsız Kürt kaynakları, "Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye bağlı KYB'yi Kandil'deki PKK yöneticileri Murat Karayılan ile Cemil Bayık'a tuzak kurup, onları Türkiye'ye yakalatma planları yapmakla" suçladı.

FİLM GİBİ

Bağımsız Kurdish Media internet sitesinde yer alan haberdeki senaryo şöyle: "Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Hükümeti'nin ortağı konumundaki KYB, arabulucu rolüyle PKK liderleri Murat Karayılan ve Cemil Bayık ile Türk yetkililer arasında görüşme adı altında bir toplantı ayarlar. Ancak KYB'nin görüşmeden daha önce haberdar ettiği Türk İstihbarat Teşkilatı ajanları toplantıyı basarak, Karayılan ve Bayık'ı helikopterle kaçırırlar." İki PKK liderini kaçırma planının en ince ayrıntılarına kadar düşünüldüğü kaydedilen haberde, "Türkiye'nin Kuzey Irak hava sahasına giriş izni bulunmadığı için MİT, Karayılan ve Bayık'ın kaçırılacağı helikopteri KYB'nin yardımıyla parçalar halinde Kuzey Irak'a getirip burada monte edecekti" deniliyor.

OĞUL TALABANİ DE ABD'DEYDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden askeri yetkililerin de bulunduğu Hudson'daki toplantıya, Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Washington temsilcisi ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani de katılmıştı. PKK'nın kendisine karşı tasarlandığını düşündüğü bu komploda KYB'nin de yer aldığı iddiasını Kubat Talabani'nin de katılmış olmasına dayandırıyor.

KYB: TARAF DEĞİLİZ

Geçen aylarda "Ben emir versem de Peşmergeler PKK'lılara ateş açmaz" diyen Kuzey Irak'taki yerel Kürt hükümeti Başkanı ve Kürdistan Demokrat Partisi KDP'nin lideri Mesud Barzani, PKK'nın ileri sürdüğü iddialar hakkındaki sessizliğini korurken, KYB Merkez Komite Üyesi ve Basın Sorumlusu Azad Cundiyani ise PKK yöneticilerini kaçırmaya yönelik Hudson senaryosunda KYB'nin de yer aldığı şeklindeki iddiaları reddetti. KYB'nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada Azad Cundiyani, "Biz, PKK sorununa veya PKK ile bağlantılı sorunlara taraf olmadık ve olmayacağız da. Biz bunu büyük bir senaryo kurgusu olarak görüyoruz. Tüm taraflara, böyle bir konunun gündeme gelmediğini açıklıyoruz. KYB'nin tutumu, Kürdistan siyasi liderliğinin tutumudur" dedi.

'BİZİ İLGİLENDİRMEZ'

Böyle bir meselede özeL politikamız olmadığını belirten Cundiyani "Kürdistan siyasi liderliğinin uzun vadeli politikası çerçevesinde adım atmaktayız. Başbakan Erdoğan'ın da belirttiği gibi, bu görüş ve senaryo Türkiye'yi ilgilendiriyor. ABD-Türkiye- lrak üçlü komisyonu meseleyi araştırmalıdır" şeklinde konuştu.

Barzani: Seçimi barış isteyen kazansın Irak'ın kuzeyindeki yerel hükümetin

Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkiye'de 22 Temmuz'da yapılacak seçimleri, "diyalogdan ve sorunların çözümünden yana ve barışçıl komşuluk ilişkileri isteyen tarafların" kazanmasını temenni etti. Erbil'de gazetecilere açıklamada bulunan Barzani, Türkiye'deki seçim sürecine müdahil oldukları iddialarını reddederek, "Biz bütün komşularımıza normal ilişki içinde olmayı isteriz. Saygı çerçevesinde ve birbirimizin iç işlerine karışmamayı isteriz" dedi.

 

Sabah



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,605 µs