En Sıcak Konular

FT: Şener ve Şık tahliyesinde dış baskı etkisi

13 Mart 2012 11:19 tsi
FT: Şener ve Şık tahliyesinde dış baskı etkisi Financial Times, tutuklu gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Sait Çakır ve Coşkun Musluk'un serbest bırakılmasında uluslararası tepkinin etkili olduğunu yazıyor.

Gazetenin İstanbul muhabiri Daniel Dombey imzalı haberin başlığı "Dört Türk gazeteci dış dünyanın tepkilerinden sonra hapisten salıverildi" şeklinde.

Haberde, önde gelen iki gazeteci Ahmet Şık ve Nedim Şener'in bir yılı aşkın sürenin ardından serbest kalmalarının, Ankara'ya uluslararası eleştirilerin yoğunlaşmasına neden olan bir davada, ani bir tutum değişikliğine işaret ettiği söyleniyor.

Araştırmacı gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in geçen yıl Mart ayında tutuklanmalarının ardından, Türkiye'de hapiste tutulan 100'den fazla gazeteci arasında en çok tanınan isimler haline geldikleri belirtiliyor. Haber şöyle devam ediyor;

"Gazetecilere destek verenler açısından dava, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin ülkeyi otoriter bir yönetime doğru sürüklediği iddiasının en güçlü sembolüydü. Savcılara destek verenlerse, iktidar partisini istikrarsızlaştırmak için medyanın kullanılmasını önlemek adına meşru bir girişim olarak görüyordu."

'DAVALAR ONYILLAR SÜREBİLİYOR'

Salıverilen dört gazetecinin de terör suçlamalarıyla yargılandığı belirtilirken, Türkiye'de bu davaların yıllar, bazen de onyıllar boyunca sürebileceğine dikkat çekiliyor.

Hükümetin Türkiye'de gazetecilerin, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanmadığını söylediği kaydediliyor.

Ancak, Şık ve Şener hakkında hazırlanan iddianamede, gazetecilik faaliyetlerine odaklanıldığı ve bu iki gazetecinin Ergenekon örgütünün emri üzerine kitaplar yazdığının savunulduğu vurgulanıyor ve şöyle devam ediliyor;

"Şık ve Şener'in destekçileri, soruşturmanın arkasında hükümetten çok, Türk polis teşkilatı ve savcılık makamlarında büyük bir nüfuzu olduğu düşünülen İslamcı 'topluluk' Gülencilerin olduğunu savunuyor. Şık hakkındaki iddianamede, Gülen hareketinin polise sızdığı iddiasını anlatan İmam'ın Ordusu adlı kitaba odaklanıldı. Şener de Ermeni gazeteci Hrat Dink'in 2007'de öldürülmesinden sonra polisin yaptığı iddia edilen hatalar hakkında bir kitap yazdı. Gülen hareketinin sempatizanlarıysa, çeşitli kurumlardaki nüfuzlarının çok abartıldığını, siyasi amaçları olmadığını ve ılımlı İslamla, dinler arası diyaloğa odaklandıklarını söylüyor".

Kaynak : BBC Türkçe 

Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,941 µs