iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

1 dakika! Suriye'ye kim müdahale etmek istiyor ki?

13 Mart 2012 10:49 tsi
1 dakika! Suriye'ye kim müdahale etmek istiyor ki? İşte "sıfır" ülkeli liste... iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Herhalde Suriye konusundaki maske bu; Herkes birilerinin Suriye’ye askeri müdehalede bulunulmasını istediği konusunda neredeyse yemin edecek kadar emin, hatta bunun Türkiye eliyle yaptırılmak istendiği konusunda da şüpheleri var ama…

“Resmi” olarak bunu söyleyen, yani; “Suriye’ye askeri müdehale yapılsın, ben de varım” diyen ülke sayısı kocaman bir sıfır!

Konu diplomasi olduğunda bu çelişki büyük muamma sayılmaz ama en azından gerçekte bunu kimin, hangi ülkenin istediğini tespit etmek, sizin atacağınız adımın doğruluğu için turnusol kağıdı olabilir.

1. Türkiye: Suriye’ye askeri müdehale istemiyor. Bunu Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’nın ağzından söyledi.
2. İran: Kesinlikle istemediği gibi olmaması için de her türlü girişime hazır.
3. Rusya: O da kesinlikle istemiyor, açıkça söylüyor. Bunu BM’deki oylamada da fiilen gösterdi.
4. Çin: O da aynı kulvarda. BM’deki “hayır” diyen iki oydan biri oydu. İstemiyor.
5. Mısır: İstemiyor. Ülkeyi yönetenler açık biçimde, askerler de dahil olmak üzere bu görüşlerini belli ettiler.
6. S.Arabistan: Emin değiliz! Yani açıklamalarına bakılırsa askeri seçenek istemiyor ama temaslarında yaptığı konuşmalar, Suriye’ye yönelik politikalarının uygulanma biçimi Riyad’ı şüpheli hale getiriyor.
7. ABD: Washington, Suriye yönetiminin değişmesini istiyor. Bu açık. Bunun askeri yolla yapılması noktasındaki flu hali ise iki nedene dayanıyor: a) Katkı veremiyor çünkü hem ekonomik hem de bölgede saygınlığının yara alacağını düşünüyor. b) Seçimler var. ABD kamuoyu yeni bir savaşı affetmeyebilir.  Bu iki önemli mazaret olmasa yapar mı? Yapar.
8. Avrupa: Her zamanki gibi parçalı: İngiltere, Almanya ve Fransa açısından durum şöyle: İngiltere aynı ABD’nin tutumunu benimsiyor. “Biri yapsın destek verelim” noktasında. Fransa daha aktif ve bu konuda bir tür Avrupa temsilcisi gibi hareket ediliyor, öyle de görülüyor! Almanya: Tam destek vereceğini söylemek zor. Suriye’ye insani yardım konusunun üzerine çıkmayabilir.
9. Körfez Ülkeleri: Hiç biri “hücum” demiyor. Demiyor ama Şam rejiminin yıkılması için başta Katar olmak üzere aktif ve güçlü destek veriyorlar. Askeri bir seçeneği reddetmeyecekleri hissediliyor. Arap Ligi’nde de tartışılan bir “Arap ordusu” fikrine sıcak bakıp, finanse etmeye de hazır gibiler.
10. İsrail: Tel Aviv’e açıktan sorulsa, “yo dursun yerinde” demez belki ama “sonrası” için ciddi şüpheleri var bu ülkenin. Esad’dan kurtulmanın İsrail’in lehine olacağı açık. Hatta çok daha ötesi, İran’ı zora sokacak kapıları açacağı da düşünüldüğünde askeri bir dokunuşa “hayır” demeyeceği görülüyor.

İşte liste böyle. Bu haritaya bakarak siz de bölgede yaşayan bir ülke kabul edin kendinizi ve ne yapacağınızı bir düşünün!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,751 µs