En Sıcak Konular

Demokrat Parti, YSK'ya başvurdu

26 Haziran 2007 13:02 tsi
Demokrat Parti (DP), siyasi parti reklamlarının radyo ve televizyonlarda yayınlanmasını yasaklayan kararın yeniden gözden geçirilmesi için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvurdu.

Edinilen bilgiye göre, DP Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Hüseyin Kılavuz imzasıyla YSK Başkanlığına yapılan başvuruda, YSK’nın aldığı televizyon reklamları yasağı kararının yeniden gözden geçirilmesi istendi.
     
Siyasi partiler için gazete, dergi, açık hava, internet reklamlarının, broşür ve el ilanı dağıtımının, mitinglerin serbest olduğu bir seçim döneminde, televizyon ve radyo reklamlarının yasak olmasının, ancak "farklı zamanlarda ortaya çıkan mecralar için farklı zamanlarda ve farklı anlayışlarla alınmış kararlar arasındaki çelişkiler biçiminde" açıklanabileceği savunuldu.
     
Kararların arasında zaman içinde oluşan boşluklar ve çelişkilerin devletin kurumları tarafından düzeltilmeye muhtaç olduğu belirtilerek, "Söz konusu kararın özü, eşitlik ilkesinin korunmasına dayandırılmaktadır. Oysa aynı ilke, gazete ve dergi reklamında hiç gözetilmezken, açık hava reklamlarında ’serbestlik içerisinde fırsat eşitliği’ ile çözülmüştür" denildi.
     
Başvuruda, şunlar kaydedildi:
     
"Keza, TRT’de siyasi partilerin yapacağı konuşmalar da belirli bir fırsat dağılımına göre düzenlenmiş, burada da mutlak eşitlik gözetilmemiştir. Televizyonda propaganda, devlet eliyle izne bağlanmış olduğuna göre, söz konusu mecranın kamu zararına olduğu düşünülemez.
     
Siyasi propaganda bir anayasal haktır ve yasalar çerçevesinde icrası düzenlenmiştir. Seçim takviminde belirtilen günler dışında yasak değildir.
     
Siyasi parti ve aday reklamları, televizyon ve radyolarda seçim dönemi dışında defalarca yayımlanmaktadır. Tüm bu uygulamalar yan yana koyulduğunda, bu mecralarda siyasi parti reklamlarının, propagandasının kamu zararına olmadığı aşikardır. Demek ki asıl mesele, bu mecralarda yayınlanacak reklamlara herhangi bir fırsat eşitliği getirilmemiş olması, hiçbir düzenleme bulunmayışı nedeniyle ortaya çıkabilecek yanlışlıkların önüne geçilmesidir. Dolayısıyla televizyon ve radyo mecralarında, açık hava mecrasında uygulamaya benzer biçimde, sınırların (süre, sayı, gün ve yayın saati sınırlaması) Yüksek Seçim Kurulu tarafından çizilmesi durumunda siyasi parti ve adayların reklamlarının yayınını tümüyle yasaklamak için geçerli bir neden kalmayacaktır.
     
YSK, reklamlarda siyasi partiler arasında adaletin korunmasını sağlayacak biçimde bir düzenlemenin yolunu açarsa, toptan yasaklama uygulaması, ilgili Anayasa maddesinin ruhuna uygun biçimde ortadan kalkmış olacaktır."
     
milliyet

Bu haber 223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,495 µs