En Sıcak Konular

Gençlerin rol modeli Erdoğan

13 Mart 2012 09:42 tsi
Gençlerin rol modeli Erdoğan 10 bin 174 kişinin katıldığı araştırmaya göre, gençlerin hayranlık duydukları isimlerin başında Başbakan Erdoğan geliyor

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) ile Gençlik ve Spor Bakanlığının katkılarıyla yapılan ”Türkiye’nin Gençlik Profili” araştırması tamamlandı. Araştırmaya göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gençlerin hayranlık duyduğu kişilerin başında geliyor.

”Türkiye’nin Gençlik Profili” araştırmasının tanıtımı Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın da katıldığı toplantı ile SETA’da yapıldı.

Araştırma ile ilgili bilgi veren SETA Başkan Yardımcısı Bekir Gür, araştırmanın ulaşılan genç sayısı itibarıyla Türkiye’nin en geniş çaplı gençlik araştırması olduğunu belirtti.

Gençliğe yönelik yapılan araştırmaların genellikle sorunların tespitine yönelik olduğunu ifade eden Gür, kendi çalışmalarının gençlerin beklentilerini de içerdiğini, gençlik politikalarının belirlenmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

Gençlik profilini, beklentilerini belirleyerek bunlara uygun politikaların oluşturulmasına katkı sağlamak için söz konusu araştırmanın yapıldığını anlatan Gür, araştırmaya 15-29 yaş aralığındaki 10 bin 174 gencin katıldığını bildirdi.

Gür, yurt genelinde yapılan araştırmaya katılan yüzde 55,5’inin erkek olduğunu ifade etti.

Araştırmanın kapsamını genişletmek için yaş aralığının geniş tutulduğunu dile getiren Gür, araştırmayla Türkiye’de gençlerin barınma, sosyal güvenlik, yabancı dil bilme ve yurt dışına çıkma durumları ile boş zaman etkinlikleri, beğenileri, zararlı alışkanlıkları, spor yapma durumları ile Gençlik ve Spor Bakanlığından beklentilerinin ortaya konulmasının amaçlandığını kaydetti.

Katılımcıların sürekli ikamet ettikleri yerler arasında sırasıyla anne-baba yanı, eşiyle kendi evi, bekar olarak kendi evi ve arkadaşlarıyla kendi evleri olarak belirlendiğini anlatan Gür, özel yurt, Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları ve üniversite yurtlarında kalanların oranlarının yüzde 3,5 olduğunu söyledi.

Gür, ”Kredi ve Yurtlar Kurumunda kalan katılımcılardan sadece yaklaşık beşte biri kaldıkları yurttan memnun” dedi.

Katılımcıların yaklaşık beşte birinin hiçbir sosyal güvenlik kurumundan yararlanmadığını bildiren Gür, eğitim süreci dışındaki gençlerin neden sosyal güvenlik kapsamında olmadıklarına yönelik ayrıntılı çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.


-Gençler boş zamanlarında televizyon izliyor-

Katılımcıların çoğunluğunun yabancı dil bilmediğini dile getiren Gür, şöyle konuştu:

”Yabancı dil bilme oranlarındaki düşüklük bölgeler arasında ciddi farklılıklar göstermektedir. Bununla birlikte yabancı dil bilenlerin oranı eğitim düzeyine paralel bir şekilde artmaktadır. Katılımcılar arasında en çok bilinen dil İngilizce’dir. Almanca, Arapça, Rusça ve Fransızca’da çok daha az oranda bilinmektedir. Katılımcılar arasında şimdiye kadar yurt dışına çıkmış olanların oranı yüzde 10,5’tir. Bu oran Avrupa ve ABD’li gençlerin yurt dışına çıkma oranlarına kıyasla oldukça düşüktür. Yurt dışına çıktıklarını belirten katılımcıların en çok gittikleri ülkeler sırasıyla Almanya, Kıbrıs, ABD, Fransa, Bulgaristan, Suriye, İngiltere, Rusya, Irak ve Hollanda. Katılımcıların yurt dışına çıkma amaçlarının başında turistik nedenler geliyor. Bunu iş ve eğitim nedenleri izliyor.”

”Katılımcıların boş zamanlarında en çok yaptıkları etkinlik televizyon izlemek” diyen Gür, bunu kitap, dergi, gazete okumak, internette sosyal ağlara katılmak, spor yapmak, tiyatro ve sinemaya gitmenin izlediğini söyledi.

Gençlerin spor yapma oranlarının düşük olduğunu ifade eden Gür, yurt dışındaki araştırmalarda da gençlerin boş zamanlarını genellikle televizyon izleyerek geçirdiği sonuçlarının çıktığını belirtti.


-Hayranlık duyulan kişilerin başında Erdoğan geliyor-

Katılımcıların en fazla izledikleri program türünün yerli dizi olduğuna dikkati çeken Gür, bunları haber programları, spor programları ile belgesellerin izlediğini söyledi. Gür, katılımcıların en çok beğendiği dizilerin ”Kurtlar Vadisi”, ”Öyle Bir Geçer Zaman Ki”, ”Kuzey ve Güney”, ”Muhteşem Yüzyıl” ve ”Adını Feriha Koydum” dizileri olduğunu belirtti.

Siyaset, sanat, eğitim ve edebiyat gibi alanlarda hayranlık duydukları birinin olup olmadığı sorusuna katılımcıların yaklaşık yarısının olumlu yanıt verdiğini ifade eden Gür, katılımcıların yanıtlarının yaş ve eğitim düzeyine göre değiştiğini de anlattı.

Gür, şunları söyledi:

”Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bütün değişkenlere göre ve toplamda katılımcıların en çok hayranlık duyduğu isimdir. Başbakan Erdoğan yüzde 21,6. Daha sonra Atatürk var yüzde 4,1 ile. Üçüncü olarak Devlet Bahçeli var yüzde 2,9 ile. Ondan sonra Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 2,6 ile geliyor. Listede daha sonra sırasıyla Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Türk, İbrahim Tatlıses, Murat Boz, Can Yücel geliyor. Daha önceki araştırmalarda da popüler isimler, sürekli medyada görünen isimler ön plana çıkıyor. Başbakanın medyada görünümünün fazla olması muhtemelen gençlerin zihninde yer etmesini kolaylaştırıyor. Aynı şekilde Kılıçdaroğlu’nun ve Bahçeli’nin de görünürlüğü fazla. Atatürk, kalıcılığı açısından önemli. Daha önceki araştırmalarda da Atatürk gençlerin hayran olduğu bir isim olarak ön plana çıkıyor. İlk onda en çarpıcı olan husus hiçbir kadının isminin yer almamasıdır.”


-Gençlerin yarısı spor yapmıyor-

Katılımcıların en çok dinledikleri müzik türünün yerli, daha sonra yabancı pop olduğunu ifade eden Gür, bunu arabesk, Türk halk müziği, rock ve Türk sanat müziğinin izlediğini bildirdi. Ankete katılanların üçte birinin gazete okumadığını belirten Gür, gençlerin sadece 10’da birinin düzenli olarak takip ettikleri bir derginin olduğunu belirtti.

Katılımcıların beşte birinin internet kullanmadığını söyleyen Gür,
internet kullananların erişimi genellikle evlerinde ve internet kafelerde
sağladığını kaydetti. Gür, okullarda internete ulaşanların oranının düşük
olmasının dikkat çekici olduğunu da vurguladı.

İnternetin eğitimden çok sosyal iletişim ve haberleşme için
kullanıldığını bildiren Gür, katılımcıların üçte birinden fazlasının sigara,
beşte birinden fazlasının alkol tükettiğini, beşte birinin ise şans oyunu
oynadığını söyledi.

Ankete katılan gençlerin neredeyse yarısının spor yapmadığı anlatan Gür,
yine katılımcıların üçte birinin Gençlik ve Spor Bakanlığını duymadığını
kaydetti.

Katılımcıların düzenlenmesi durumunda yüzde 60’ının doğa gezisi yapmak
istediğini, yüzde 79’unun ise şehirlerarası gezilere katılmak istediğini belirten
Gür, gençlerin Gençlik ve Spor Bakanı olmaları durumunda altyapı ve fiziksel
imkanları artırmayı, sportif faaliyetleri desteklemeyi istediklerini de
belirtti.


-Öneriler-

Bekir Gür, araştırma sonuçlarına göre bir takım öneriler de ortaya
koyduklarını anlattı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde daimi gençlik kurullarının
oluşturulması gerektiğini belirten Gür, gençliğe yönelik yapılacak çalışmalarda
iletişim teknolojilerinin etkin olarak kullanılması gerektiğini ifade etti.

Sosyal güvenlik kapsamında olmayan gençlere yönelik çalışmalar
yapılmasının gerekliliğini dile getiren Gür, yabancı dil öğrenimine ilişkin
imkanların artırılması gerektiğini vurguladı.

Gençlerin yurt dışına çıkmalarını sağlamak için özel vize programlarının
geliştirilebileceğini söyleyen Gür, kitap okuma alışkanlıklarının artırılması
için kütüphanelerin daha genç dostu bir yapıya dönüştürülmesi gerektiğine işaret
etti.

Gençlerin internete ulaşımını kolaylaştırmak için ücretlerin
düşürülmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Gür, sportif imkanların
artırılması yönündeki çalışmaların devam etmesi gerektiğini anlattı.

A.A



Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,772 µs