En Sıcak Konular

ABD ile Konya'da kritik tatbikat

13 Mart 2012 08:11 tsi
ABD ile Konya'da kritik tatbikat ABD ve Türkiye, geçen hafta Konya’da ortak hava tatbikatı başlattı.

İki ülke savaş filolarının koordinasyonunun hedeflendiği tatbikata başka ülke alınmadı.

ABD ve Türkiye, İran ve Suriye’deki gerginliğin arttığı bir dönemde, geçen hafta Konya’da ortak bir hava tatbikatı başlattı. Daha önceki senelerde ABD dışında bazı NATO ve Arap ülkelerinin katılımıyla uluslararası çapta düzenlenen Anadolu Şahini bu kez ikili gerçekleştirildi ve Türk-Amerikan savaş filolarının koordinasyonu hedeflendi.

ABD ÇEKİLMİŞTİ

Türkiye ve ABD arasındaki hava tatbikatları en son 2010’da yoğun olarak tartışılmıştı. Mayıs 2010’da İsrail’in Mavi Marmara feribotuna saldırması sonrası Türkiye’nin o sene düzenlenecek Anadolu Kartalı’na katılması planlanan İsrail’i reddetmesinin ardından ABD de tatbikattan çekilmişti. Ancak 2011’de ABD, Anadolu Şahini’ne katılarak Türkiye ile hava tatbikatlarına yeniden başladı. Geçen yıl Suudi Arabistan, Ürdün ve İspanya’nın da katılımıyla gerçekleşen tatbikat, bu sene ise ikili planlandı.

10 GÜNDE 400 SORTİ

Pentagon basın sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre tatbikat 5 Mart’ta başladı ve 15 Mart’a kadar sürmesi planlandı. 10 gün boyunca F-16 jetleriyle 400 sortinin yapılacağı tatbikatın öncelikli amacının ise iki ülkenin hava kuvvetleri arasındaki uyumun artırılması olduğu belirtildi. Tatbikat için ABD’nin Almanya Spangdahlem Hava Üssü’ndeki 480’inci Hava Filosu’na bağlı 15 jet ve 250 personel Türkiye’ye geldi, burada Türk Hava Kuvvetleri’nin 3’üncü Ana Jet Üssü’ne bağlı uçaklarla buluştu.  
ABD, SEAD tekniklerini de Türk pilotlarla paylaşıyor. Polygone (aşağıda) radarlarının da dahil edildiği savaş oyununda elektronik sinyallerle, düşman hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi de tatbik ediliyor.
 
HAVADA 20 JET VARDI

Geçen hafta başlayan tatbikata katılan pilotlardan Yüzbaşı John Mann, şimdiye kadar yapılan çalışmanın Amerikan pilotları için önemini şöyle açıkladı: “Taktiklerimizde ve genel olarak operasyonlarımızda birçok benzerlik var. Fakat fazla sayıda olunduğunda, farklı teknikler, koordinasyon çabaları ve frekanslar kullanmak zorundayız. Verimli bir şekilde iletişim disiplininiz olmalı. Dün havada 20 jet vardı.”

Düşmanı durdurma tatbikatı

Amerikan komutan Albay Paul Murray, yaptığı açıklamada, “Beraber savaşa girmek zorunda kalırsak, Türk Hava Kuvvetleri ile tatbikat, düzgün iletişim ve taktiksel verimliliği garantiye alıyor” dedi. Pentagon sözcülüğü, tatbikatta üzerinde durulan en kritik konulardan birinin de yerdeki hava savunma sistemlerine karşı mücadele taktikleri olduğunu belirtti. Bunun için, Amerikan pilotlarının SEAD (Düşman Hava Savunmasını Durdurma) tekniklerini Türk pilotlarla paylaştıkları açıklandı. SEAD, düşman kuvvetlerinin hava savunma sistemlerini yok etmeyi değil, bu savunma sisteminin etkisiz hale getirilmesini amaçlıyor.

hurriyet



Bu haber 902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,807 µs