En Sıcak Konular

BMGK, Ortadoğu'daki değişimi görüştü

12 Mart 2012 20:41 tsi
BM Genel Sekreteri Ban, "Uluslararası soruşturma komisyonu, Suriye hükümetinin ülkede insanlığa karşı suça kadar varan yaygın ve sistematik insan hakları ihlalleri yaptığı sonucuna vardı'' dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'deki krizin çözülmesine ilişkin, ''Bu kritik aşamada BMGK'nın tek sesle konuşması çok önemli. Umarım Konsey güçlü bir iradeyi yansıtan bir karar tasarısı üzerinde uzlaşmaya varır'' dedi.

Genel Sekreter Ban, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanı İngiltere'nin girişimiyle düzenlenen Arap Baharı'nın ardından Ortadoğu'da değişim konusunun ele alındığı toplantıda konuşma yaptı.

Arap Baharının hem Ortadoğu bölgesini hem de dünyayı değiştirdiğini belirten Ban, ''Tunus'ta demokratikleşme devam ediyor. Libya diktatörlük yıllarını geride bıraktı. Yemen'de yeni seçilen bir devlet başkanı var. Bölgede, en başta kadınların ve gençlerin özgürlük ve insan hakları çağrıları devam ediyor'' dedi.

SURİYE

Ancak bölgede hayatını kaybeden insanların sayısının fazla olduğunu söyleyen Ban, Suriye'de demokrasi çağrılarıyla başlayan sürecin tehlikeli bir şiddet sarmalına dönüştüğünü ve hem Suriye'yi hem de bölgeyi istikrarsızlığa ve belirsizliğe ittiğini belirtti.

Suriye'de hükümetin kendi halkını koruma yükümlülüğünü yerine getiremediğini vurgulayan Ban, Esad rejiminin bazı kentlerde vatandaşlarını, askeri operasyonların ve orantısız güç kullanımının kurbanı haline getirdiğini belirtti.

Ban şöyle konuştu:
''Bu utanç verici askeri operasyonlar devam ediyor, kadın ve çocuklar da dahil ölümler devam ediyor. BMGK'ya BM'nin insani yardım faaliyetlerinin desteklediği için teşekkür ederiz. Yardımcım Valeri Amos'un çabaları devam ediyor. Suriye'deki askeri operasyonları soruşturan uluslararası soruşturma komisyonu, Suriye hükümetinin ülkede insanlığa karşı suça kadar varan yaygın ve sistematik insan hakları ihlalleri yaptığı sonucuna vardı. Ancak ülkede ihtilaf ve silahlanma devam ediyor. Uluslararası toplumun şiddeti durdurması gerek. Bildiğiniz gibi özel temsilcimiz Sayın Kofi Annan hafta sonunda Suriye'yi ziyaret etti ve iki kez Devlet Başkanı Beşşar Esad, muhalefetin bir bölümü ve dini liderlerle görüştü. Sayın Annan, Esad'la kapsamlı görüşmelerde bulundu ve ona somut önerilerde bulundu.'''

Konsey'den Annan'ın çabalarını desteklemesini isteyen Ban, son dönemde Rusya ve Çin'in Suriye'ye ilişkin yaptıkları girişimleri de takdir ettiğini bildirdi.

Ban, ''Bu kritik aşamada BMGK'nın tek sesle konuşması çok önemli. Umarım Konsey güçlü bir iradeyi yansıtan bir karar tasarısı üzerinde uzlaşmaya varır'' diye konuştu.

GAZZE, İSRAİL, İRAN

Genel Sekreter Ban, son günlerde Gazze ve İsrail arasında gerilimin yükselmesinden derin endişe duyduğunu da ifade ederek ''Gazze'den İsrail'e atılan roketler kabul edilemez ve derhal sona erdirilmeli. İsrail'e de itidal çağrısında bulunuyorum'' dedi.

Ban, bölgede İran'ın nükleer programına duyulan endişeden kaynaklanan gerilimin de diplomatik yollarla sona ermesi gerektiğini belirtti.



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,623 µs