En Sıcak Konular

Toprak: AKP'nin 10 yılında 10 bin işçi öldü

12 Mart 2012 14:47 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, AKP dönemindeki iş kazalarının “işçi katliamları”na dönüştüğünü ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, AKP’nin yaklaşık 10 yıllık iktidarında 10 bin 297 işçinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Toprak, İstanbul Esenyurt’ta 11 işçinin hayatını kaybettiği çadır yangının ardından da konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Toprak, İstanbul Esenyurt’ta şantiye çadırlarında çıkan yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı açıklamada, öncelikle faciada hayatını kaybeden bütün işçilere Allah’tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı diledi. Bu vahim olayın her yönüyle aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini belirten Toprak, hükümetin bu faciada hayatını kaybedenlerin yakınlarına maddi manevi her türlü desteği acil bir biçimde sağlaması gerektiğini vurguladı.

Farklı hükümetler döneminde de iş kazaları yaşandığını ancak AKP döneminde iş kazalarının değil, "işçi katliamlarının" meydana geldiğini ifade eden Toprak, “AKP’nin yaklaşık 10 yıllık iktidarında 10 bin 297 işçinin de yaşamını yitirdi. Bütün bu kitlesel ölümlere rağmen hiçbir önlem alınmadığı gibi işçilerin can güvenliği için yasal tedbirler alınmamakta ve bu konuda ciddi suiistimaller yaşanmaktadır. Yoksa bu kadar ölüm nasıl açıklanabilir. AKP döneminde bir inşaat fetişizmi yaşanıyor. Başta İstanbul olmak üzere büyük kentler rant merkezli inşaatlarla dolduruluyor. İnşaatların ruhsatlarından tutunda inşaatlarda çalışanların can güvenliği başta olmak üzere birçok temel koşul ihmal ediliyor” dedi.

-"İKTİDARINIZDA KAÇ KİŞİ İŞ KAZASINDA YAŞAMINI YİTİRDİ?"

Bugün inşaatlarda çalıştırılan işçilerin önemli bir kısmının sosyal güvenceden yoksun bir biçimde çalıştırıldığını, Esenyurtta’ki kazada hayatını kaybedenlerin de sosyal güvencesi olmadığının iddia edildiğini belirten Toprak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın olayın nedeni ve detayları hakkında ciddi bir soruşturma yürütmesi ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini kaydetti. Konuyu Meclis gündemine de taşıyan Toprak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Toprak Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti:

“AKP iktidarı döneminde kaç iş kazası meydana gelmiştir?

Bu kazalarda kaç kişi yaşamını yitirmiş ve kaç kişi yaralanmış ve sakat kalmıştır?

Türkiye iş kazalarında dünyada kaçıncı sırada yer almaktadır?

Bütün bu kazaların nedenlerine ilişkin kapsamlı soruşturmalar yapılmış mıdır ve bunun sonucunda ne tür önlemler yürürlüğe konulmuştur?

Bu kazalar sonucunda hükümetiniz kazada hayatını kaybeden, yaralanan ve sakat kalan kısacası iş kazalarının mağdurlarına bir tazminat ödemiş midir? Ödemişse bunun miktarı ne kadardır?

Son olarak İstanbul Esenyurt’ya yaşanan faciada ölenlerin sosyal güvenceleri var mıdır?

Bu faciada işçiler iş güvenliği mevzuatına uygun çalışma koşullarına sahip midir?

İnşaat yasalara uygun mudur?”

Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,221 µs