En Sıcak Konular

Annan, Suriye'den eli boş döndü

12 Mart 2012 11:11 tsi
Akan kanı durdurmak için Suriye'yi ziyaret eden ve Devlet Başkanı Esed'le iki kez görüşen BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Annan, ülkeden eli boş ayrıldı. Esed'den hiçbir talebi için olumlu cevap alamayan Annan'ın bu akşam Türkiye'ye gelmesi ve yar

Suriye lideri Beşşar Esed ile dün ikinci kez görüşen BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, tekliflerine herhangi bir sonuç alamadan Katar'a gitti. Annan'ın bu gece Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Özel temsilci, Humus ve İdlib kentlerine yönelik saldırıların gölgesinde gerçekleşen Şam ziyaretinin ardından dün gazetecilerin sorularını cevapladı. Ülkede akan kanı durdurmak için bir anlaşmaya varmanın çok zor olduğunu belirtirken, "Ama ümitli olmak zorundayız" dedi. Esed'le yaptığı görüşmeyi ise şöyle aktardı: "Esed'e bir Afrika atasözü olan 'Rüzgarı döndüremezsin, o yüzden tekneyi çevir.' dedim. Masaya somut öneriler bıraktım. 'İşe, öldürmeyi bırakarak başlayabilirsin.' dedim. Politik çabalar için zaman tanımasını istedim."

Diplomatik kaynaklar, Esed'in sunulan çatışmaların derhal durdurulması, insanî yardım koridoru açılması ve tutukluların serbest bırakılması taleplerine soğuk baktığını belirtiyor. Bugün gece saatlerinde Türkiye'de olması beklenen Annan, salı günü temasların ardından Türkiye'den ayrılacak. Kofi Annan'ın incelemelerde bulunmak üzere Hatay'a gidip gitmeyeceği konusunun ise henüz netlik kazanmadığı, BM'nin Hatay'a gitmek için henüz resmî bir talepte bulunmadığı belirtiliyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un İnsanî İşlerden Sorumlu Yardımcısı Valeri Amos da geçtiğimiz günlerde Suriye ve Türkiye'de temaslarda bulunmuştu.

Suriye resmi haber ajansı SANA önceki günkü ilk görüşme sonrası yayınladığı haberinde Esed'in 'çözüm bulmaya yönelik her türlü samimi çabayı destekleyeceğini' söylediğini belirtmişti. Ancak Annan'ın Suriye'de temaslarda bulunduğu iki gün boyunca Suriye ordusunun tank ve ağır silahlar eşliğinde gerçekleştirdiği saldırılarda 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Annan'ın yanı sıra Rusya ve Çin'in temsilcileri de bölgede temaslarda bulunuyor. Çin temsilcisi, Suudi Arabistan ve Mısırlı yetkililerle görüşürken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da önceki gün Kahire'de yapılan Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısına katıldı. Ancak toplantıda Suudi Arabistan ve Katar dışişleri bakanlarının sert eleştirilerine maruz kalan Lavrov'un bugün de ABD'de Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir araya gelmesi, ardından ikilinin BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye konulu oturuma da katılması bekleniyor.

TOP SESLERİ TÜRKİYE'DEN DUYULUYOR

Çatışmaların giderek yoğunlaştığı Humus ve İdlib kentlerinde Suriye birliklerinin her iki kentin bazı mahallelerini yoğun top ateşine tuttuğu ve her iki kentte dumanların yükseldiği belirtiliyor. Ordu, Humus'un hayalet şehre dönmesinin ardından son günlerde özellikle ülkenin kuzeyindeki Türkiye sınırına yakın bölgelerde saldırılarını artırmıştı. Dün haber ajanslarına konuşan sınıra yakın köylerde yaşayan vatandaşlar, silah ve patlama seslerinin arttığını söylediler. Geçtiğimiz aylarda bazı evlerine sınır ötesinden atılan kurşunların isabet etmesi ile hatırlanan Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi köyü sakinleri, pazar sabahı erken saatlerde silah ve patlama sesleriyle uyandıklarını kaydetti. Seslerin çok yakından geldiğini ifade eden köylüler, çatışmalar nedeniyle tedirgin olduklarını, zaman zaman duydukları patlamaların etkisiyle evlerinin bile sallandığını iddia ettiler. Yayladağı ilçesine bağlı Uluköy yakınlarındaki Suriye köylerindeki bazı binalardan yükselen dumanlar ve yine bir evin çatısında askeri giysili silahlı kişiler de görüldü.

Bu arada Suriye'deki olaylardan kaçan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişi, Reyhanlı ilçesinden Türkiye'ye giriş yaptı. Son bir haftada sınırın değişik bölgelerinden Türkiye'ye girenlerin sayısı 500'ü aştı.

Kızılay: Suriye konusunda her duruma hazırlıklıyız

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Bir kısım lojistiğimiz sınırda hazır. Gerektiği zaman Suriye halkının hizmetine sunabiliriz." dedi. Akar, Kayseri'de Kızılay şube temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen bölge toplantısının ardından 1 yıldır Hatay'da 10 bin kişinin iaşesini sağladıklarını ifade etti. Sınır bölgesinde 6 çadırkent bulunduğunu belirten Akar, "Çadırkentlerin Kilis'te konteyner köylere taşınması söz konusu. Ancak ısınan Suriye dolayısıyla talep gelir, bir akım olur düşüncesiyle çadırkentleri şimdilik kaldırmıyoruz." dedi. Akar, Suriye'de ihtiyaç duyulması durumunda Kızılay'ın tüm organizasyonuyla bu işin içinde olacağını vurguladı. Müsaade edilirse Humus'a kadar giderek yardım faaliyetlerini ulaştırma kabiliyetlerinin bulunduğunu vurgulayan Akar, "Kendi sınırımızla Suriye sınırının birleştiği yerlerde insani yardım malzemelerini Suriyeli insanlara ulaştırdık. Suriye içine de girebiliriz ama bunlar hükümetimizin tercihleri istikametinde gelişecektir. Türk Kızılayı, bu müdahaleyi yapmaya her zaman hazır vaziyettedir." dedi.

Kaynak: Zaman / AA

Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,935 µs