En Sıcak Konular

Sırlarını Çinliler çaldı!

12 Mart 2012 09:56 tsi
Sırlarını Çinliler çaldı! Proje ortaklarından İngiliz şirketin ağlarına sızan hacker'ların, 313 milyar dolarlık projeye ait bazı bilgileri ele geçirdiği iddia edildi.

Türkiye’nin de ortakları arasında olduğu Müşterek Saldırı Uçağı F-35’e ait bazı gizli bilgilerin İngiliz savunma şirketi BAE’nin (İngiliz Hava Savunma Sistemleri) bilgisayar ağına sızan Çinli hacker’lar tarafından çalındığı öne sürüldü.

Kimliği açıklanmayan hacker şebekesinin BAE’nin bilgisayar ağına sızdığına dair iddia Sunday Times Gazetesi’nde yayımlandı. Saldırı sonucunda 313 milyar dolarlık projeye ait bazı bilgilerin ele geçirildiği ve F-35’in radar sistemine ilişkin sorunların yaşanmasına neden olabileceğinden korkulduğu belirtildi.

3 YIL ÖNCE FARK EDİLDİ

Önümüzdeki yıllarda ABD, İngiltere ve Türkiye dışında birçok ülkenin uçak filosunda yer alması planlanan F35’lerin proje detaylarına ilişkin saldırının 3 yıl önce fark edildiği fakat İngiliz istihbarat çevrelerinin bunu kamuoyundan gizlediği belirtildi.

ERTELEME NEDENİ

Çinlilerin saldırısına yönelik bilgi ilk kez geçtiğimiz yıl savunma uzmanlarının davet edildiği bir özel yemekte BAE yetkilileri tarafından açıklanmıştı. BAE yetkilileri Çinliler'in 18 ay boyunca sisteme saldırdığının tespit edildiğini ifade etmişti. BAE tarafından yapılan açıklamada “Şirkete yönelik siber saldırı iddialarına ilişkin yorumda bulunmuyoruz. BAE bu tür saldırıları tespit edip önleyebilecek kapasitede bir siber güvenliğe sahiptir” denildi. Gazetenin haberinde F-35 projesiyle ilgili erteleme ve maliyet artışlarının da bu saldırılardan kaynaklanıyor olabileceği belirtildi.

F35’e ait bazı gizli bilgilerin, İngiliz savunma şirketi BAE’nin bilgisayar ağına sızan Çinli hacker’lar tarafından çalındığı iddia edildi

KOKPİTİ TÜRKİYE’DEN

Türkiye, F-35’in yapım ortaklarından. Uçağın kokpiti Ankara’da organize sanayi bölgesinde üretiliyor.

haberturk

Bu haber 1,301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,298 µs