En Sıcak Konular

İsrailli şirketin skandal istekleri

12 Mart 2012 09:47 tsi
Antalya’ya Rusya’dan yolcu taşımak isteyen İsrailli havayolu şirketi Arkia krize neden oldu.

Uçuş öncesi kontroller için silahlı dört güvenlik görevlisi bulundurmak isteyen şirketin istekleri bakanlıklardan tepki aldı.
 
Mavi Marmara gemisine yapılan baskının ardından gerilen Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler bir türlü düzelmiyor. Türkiye ile İsrail arasında şimdi de "uçuş" krizi patlak verdi. İsrail'e ait Arkıa Havayolu şirketi Antalya ile Tel-Aviv arasında uçak seferleri düzenlemek amacıyla Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu.
 
Antalya-Ben Gurion arasında uçuşları içeren başvuru ilk etapta olumlu karşılandı. Ancak, İsrailli şirketin yılda 10 milyon turistin geldiği Antalya Havalimanı'yla ilgili sert güvenlik istekleri Ankara'nın tepkisine yol açtı. Haziran-Ekim döneminde haftada 4-6 sefer yapmayı planlayan Arkıa Havayolları, havaalanında bazı noktalarda güvenliğin İsrailli görevlilerce sağlanmasını talep ediyordu.

HERYERDE SİLAHLI İSRAİL POLİSİ
 

Arkıa Havayolu şirketi Haziran-Ekim 2012 döneminde Antalya üzerinden düzenlemeyi öngördükleri seferler için Antalya havaalanı terminalinde "ilave" güvenlik önlemlerinin teminini rica etti. İsrailli firma yazılı olarak şu isteklerde bulundu:
 
* Uçuş ve yolcu güvenliğinin sağlanabilmesi için silahlı bir İsrail güvenlik müdürü ile üç güvenlik görevlisinin Antalya Havaalanı terminalinde hazır bulunmalarına izin verilsin.
 
* Yolcu ve uçakların güvenlik kontrollerinin yapılabilmesi için İsrail güvenlik görevlilerine 20 adet geçiş izni (free pass) verilsin.
 
* Check-in ve gate (kapı) bölgesinde bagaj ve yolcu güvenlik kontrollerinin yapılacağı ilave bir alan sağlansın
 * Şüpheli yolcuların kontrollerinin yapılacağı "özel" bir oda tahsis edilsin.
 
* İsrail güvenlik görevlilerinin beraberinde getireceği "kimyasal patlayıcıları" da tespit edebilecek algılayıcı cihazların kullanılmasına izin verilsin.
 
* Havalimanındaki X-Ray cihazlarının kullanımına ve X-Ray bölgesine erişime imkan tanınsın.
 
* Türk güvenlik görevlileri sözkonusu uçaklar ile yolcuların güvenliğini sağlamasına dönük yardımda bulunsun
 
GÜVENLİĞİ TÜRK POLİSİ SAĞLAR
 
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'li firmanın "sıra dışı" taleplerini içeren konuyu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'na bildirdi. Her iki bakanlıkta, sözkonusu güvenlik tedbirlerinin asla sözkonusu olamayacağını belirterek, "Antalya-Ben Gurion arasında yapılacak uçak seferlerinin tüm güvenliğini Türk polisi sağlar" denildi.

Arkıa Havayolu şirketi bu taleplerinde ısrar ederse Antalya-Tel-Aviv arasında yıllar sonra başlayacak seferlere izin verilmeyecek. Üst düzey bir bürokrat, "THY yıllardır Ben Gurion'a uçuyor. Bize yazılı olarak bildirdikleri isteklerin hiçbirini biz kendilerinden talep etmedik. Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu'nun kararları çok net" diye tepki gösterdi.

bugün


Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs