iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Esad'ın gizli güçleri

12 Mart 2012 00:20 tsi
Esad'ın gizli güçleri Bozuk terazi ne koysan %12 tartıyor...iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Şam rejimine pek kısa vadeli ömür biçen varsayımlar devam etse de, Başar Esad’ın hâla nasıl ayakta durduğunu, iktidarı destek veren sütunları açıklamıyor. Çünkü, ne söylenirse söylensin Suriye iç dinamikleri daha karmaşık.

Elbette Esad’ın en büyük gücü, kendisinin de bir ferdi olduğu Alevi azınlığı. Zaten mesele burada. Bu kadar küçük bir azınlığın iktidarı ayakta tutması garipsenmeli.

Bundan farklı gruplar da Şam yönetimini destekliyor ve adları zikredilmediği için de bu “gizli güçler” tam anlaşılamıyor…

1. Aleviler: Yukarıda dediğimiz gibi Esad iktidarının ana payandası zaten bu %12’lik nüfus. Esasen onların için de de yönetim modelinden hazetmeyenler var ama korkular daha büyük. Esad sonrası olabilecekler, iktidarın harcına istisnasız katkıda bulunmalarını sağlıyor.
2. Hıristiyanlar: Esad’ın arkasında duran önemli bir nüfus da Hıristiyanlar. Yüzde 10’luk bir güçleri var ve Irak örneğine bakarak Esad sonrası tablodan çok çekiniyorlar.

3. Milliyetçiler: Hep Esad’a bakarak yönetimin “dikta” biçimi üzerinde duruluyor ve Alevi azınlık cümlesi zikrediliyor ama Baas Partisi unutuluyor. Arap milliyetçiliği üzerinden de Esad’a azımsanmayacak destek verenler bulunuyor.
4. Suriyeli Kürtler ve Dürziler: Bu iki grup içinde Esad’a destek verenler çok. Fakat asıl mesele, bu iki grubun muhalefet hareketlerine katılmamaları. Protesto hareketlerine katılmayan Kürt ve Dürzi grupları zaten Esad’a destek saymak mümkün.
5. Sünniler: Şaşırtıcı gelebilir ama ülke çoğunluğunu ellerinde tutan Sünniler içinde Esad rejimini destekleyen çok insan bulunuyor. Bunların bir kısmı Şam iktidarı içinde kendine yer bulan ve bir değişiklik olması halinde istikbal bulamayacak kesimler. Keza ülkenin büyük şehirlerinde yaşayan geniş iş adamı, esnaf, tüccar bloku da Esad’ı destekliyor.

Peki bu sosyal/siyasi mimari gerçekten Esad’ın ayakta kalmasını sağlayabilir mi? Zaten herkesin cevap aradığı soru bu ama en azından şurası kesin: Şimdiye kadar ayakta tuttu!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,606 µs