En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu: CHP’nin adayı Köşk’e çıkacak

11 Mart 2012 18:43 tsi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iki yıl sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, “Göstereceğimiz adayın cumhurbaşkanı seçileceğine inanıyorum” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iki yıl sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili adaylarının henüz belli olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Ama bizim göstereceğimiz adayın cumhurbaşkanı seçileceğine inanıyorum” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin gazete genel yayın yönetmenleri ve köşe yazarları ile eğitimcilerin katılımıyla düzenlenen toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, eğitimin dünyanın bütün ülkelerinde temel konu olduğunu belirterek, ''Çünkü çocuklarımızı eğiteceğiz ve onlara güzel bir gelecek vadetmek için çalışacağız. Eğitim budur'' dedi.

Eğitimin her toplumda özgürce tartışıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, getirilmesi planlanan yasal düzenlemelerin komisyonlarda görüşüldüğünü, bilim insanlarının, uygulamacıların görüşünün alındığını kaydetti.

Ankara'da akademisyenler, bilim insanlarıyla ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle görüştüklerini, bugün de gazeteciler ve eğitimcilerle bir araya geleceklerini anlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

''Teklifi burada tartışacağız. Özgürce tartışacağız. Umuyorum baştan söylediğim gibi olsun. Bu kanun teklifi geri çekilsin. Yeni baştan, çocuklarımız için yeni bir kanun teklifi getirelim veya bir tasarı gelsin. Biz elimizi uzattık, sayın Başbakan'a, 'Gelin uzlaşalım, beraber bir tasarı hazırlayalım' dedik. 'Biz hangi konuda uzlaştık' diye bir tepkisi oldu. Sayın Başbakan'ın herhalde parlamento çalışmalarından fazla bilgisi yok. Çok konuda uzlaşma oldu parlamentoda. Örneğin, AB uyum yasalarının büyük bir kısmı uzlaşmayla geçti. Anayasa değişikliklerine ilişkin parlamentoda uzlaşma komisyonu kurduk. Böyle bir anlayışla gerçekleştiriyoruz. Eğitim gibi çok temel bir konuda da oturmamız, görüşmemiz, görüşleri almamız, bu konudaki sivil toplum örgütlerinin, üniversitelerin, eğitim fakültelerinin görüşlerini almamız gerekiyor. Çünkü okula gidecek çocuklar hepimizin çocukları. Biz onlara güzel bir gelecek hazırlamak durumundayız. Bu bizim tarihi sorumluluğumuz. O sorumluluğun bir gereği olarak bugün burada toplandık.''

‘DANIŞTAY BAŞKANI DA ALET OLDU’

Bir gazetecinin ''Danıştay'ın üç üyesinin görevden alınması konusunda ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Sayın Başbakan, sağlıklı çalışan bir demokraside olmayan bir yetkiyi aldı. O yetkinin yargı denetimine tabi olduğunu herkes biliyordu. Çünkü Anayasa göre, idarenin her türlü iş ve eylemi yargı denetimine tabidir. Önce bir yetki aldı, sonra bu yetkinin paralelinde yargıyı kendi istediği şekilde düzenledi. Danıştay'dan 3 yargıcın görev yerlerinin değiştirilmesi, büyük bir talihsizliktir. Danıştay Başkanı da bu sürece alet olmuştur. Yazık günahtır bu ülkeye. Adalet kavramı bu kadar sorumsuzca ayaklar altına alınmamalıdır. Adalet herkes için geçerli. Şimdi o mahkemeden çıkacak kararı hepimiz göreceğiz, bileceğiz. Adalete olan güven duygusu sarsılırsa devletin temelleri sarsılmış olur. Çünkü adalet mülkün, yani devletin temelidir.''

Bir gazetecinin, ''Sayın Başbakan'ın MİT mensuplarına soruşturma olayıyla ilgili bir açıklaması oldu. Yeni MİT Yasası'nı işaret etti. Bu da 'hükümetin tavrında bir değişiklik yoktur' tartışmalarını getirdi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, şunları dile getirdi:

''Hükümetin tavrında bir değişiklik beklemiyorum. Aslında hükümet değil, hükümet diye konuşuyorsunuz. Hükümet şeklen var. Bir kişi var; Recep Tayyip Erdoğan... Onun verdiği bir karara, Bakanın karşı çıkması mümkün mü? Büyük bir olasılıkla, eğitimle ilgili teklife bazı bakanlar, 'biz böyle bir düzenlemenin altına imza atmayız' dedikleri için teklif olarak verildi. Bir kişi var, o kişinin ağzından çıkan parlamentoda yasalaşıyor. Ben size daha önce ne dedim? Postmodern bir diktatörlük var, bu diktatörlüğün de bir diktatörü var. Onun da adı Recep Tayyip Erdoğan. Gerçek bu, niye bu gerçekleri kabul etmiyoruz? Recep Tayyip Erdoğan'a göre, yargı dizayn edilir, Recep Tayyip Erdoğan'a göre AKP grubu çalışır, Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemine göre, Bakanlar Kurulu karar alır. Olay budur. Görünürde bir demokrasi var ama gerçekte bir demokrasi yoktur. Bir siyasal parti, 'gelin konuşalım arkadaşlar, burada ne yapıyorsunuz, amacınız nedir?' dediğinde karşıda iktidar olan bir gücün, 'hayır efendim biz görüşmeyeceğiz' demesi ne demektir? Demokrasi kültüründe muhalefet uzlaşma arayışı içine girmez, iktidarlar uzlaşma arayışı içine girerler. Biz öyle bir durumdayız ki çocuklarımızın geleceği için biz elimizi uzatıyoruz. Ama iktidar diyor ki 'hayır kusura bakma benim gücüm var, ben tepeden inmeci bir zihniyetle yasaları değiştiririm. Sen ne yaparsan yap ne söylersen söyle. Ben bildiğimi okurum'. Kusura bakmayın ama onlar henüz CHP'yi tanımadılar. Öyle herkes her istediğini okuyamaz. Burada hukuk var, demokrasi var.''

‘CUMHURBAŞKANI CHP’DEN OLACAK’

Bir gazetecinin ''2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Öne çıkan bir isim var mı?'' sorusuna Kılıçdaroğlu, ''Öne çıkan bir isim yok. Ama 2014'te CHP'nin göstereceği adayın Cumhurbaşkanı seçileceğine inanıyorum. Çünkü bu ülkenin, bu yurttaşların sağduyusuna inanıyorum. Ülkesini temsil eden, demokrat düşünceyi benimseyen demokrasiyi özümseyen, güçler ayrılığı ilkesine saygı duyan bir Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin arzuladığı bir Cumhurbaşkanıdır. Biz bu anlayışa sahip bir adayı göstereceğiz. Şu aşamada aday söz konusu değil. Önümüzde daha uzun süre var'' yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, ''CHP'nin mi adayı olacak, yoksa uzlaşı sonucu ortaya çıkacak bir aday mı olacak?'' sorusuna da Kılıçdaroğlu, ''Türkiye'nin adayı olacak'' cevabını verdi.

 

Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,203 µs