En Sıcak Konular

Mahkeme Ergenekon’un anatomisini çıkardı

11 Mart 2012 13:40 tsi
Mahkeme Ergenekon’un anatomisini çıkardı 12. Ağır Ceza Mahkemesi: Ergenekon 4 silahlı ve ölümle sonuçlanan eyleme imza attı. 13 silahlı eylem hazırlığı engellendi. Yüklüce bir cephaneliği ele geçirildi. 17 bin 400 kişiyi fişledi.

ERGENEKON silahlı terör örgütü iddiasıyla sürdürülen soruşturma kapsamında ÇEV yöneticileriyle ilgili yargılamayı yapan özel yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, firari sanık Gülseven Yaşer’in İnterpol tarafından Kırmızı Bültenle aranması için Ergenekon’un fotoğrafını çekti. Yaşer için 2010 yılında Kırmızı Bülten çıkarılması kararı veren 12. Ağır Ceza Mahkemesi, İnterpol’ün bir türlü harekete geçmemesi ve her seferinde değişik sorular göndererek süreci uzatması üzerine İnterpol’e somut örneklerle Ergenekon’u anlatan bir yazı gönderdi. 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu imzalı yazıda, Ergenekon’un eylemleri, eylem planları ve cephanelikleri tek tek anlatıldı.

Geciktirmek için bin bir taktik

İstanbul 12 Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon sanığı eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer’in ABD Houston Başkonsolosluğumuzca adresi tespit edildikten sonra oğlu H.K.Yaşer’e ait elektrik faturası ibraz edilerek ABD’li makamlardan iadesini istedi. Ancak ABD İnterpol’ün şüphelilerin yakanlanmasını geciktirmek için bin bir taktik uyguladığı ve iki yıl önce hakkında yakalama kararı çıkartılan Gülseven Yaşer için daha yeni yanıt verdiği anlaşıldı.

3 aydır yine cevap verilmedi

Daha önce gönderilen sorulara verilen cevapları yeterli bulmayan İnterpol’ün üç ay önce yeniden soru gönderdiği ortaya çıktı. Yaşer’in neden tutuklanmak istendiğine yönelik soruları ise12. Ağır Ceza Mahkemesi somut suçlamaların olduğu uzun bir liste hazırlayarak İnterpol Genel Sekreterliği’ne gönderdi. Aradan üç ay geçmesinme rağmen yine İnterpol’den herhangi bir yanıt gelmemesi ise dikkat çekti.

Ergenekon 4 kez silahlı eylem yaptı

Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu’nun imzasıyla İnterpol’e gönderilen Gülseven Yaşer ile ilgili dosyada Ergenekon örgütünün sorumlu olduğu ölüm ve yaralama eylemleri tek tek sırlandı. İşte İnterpol’e giden yazıdaki Ergenekon’la ilgili yaptığı tespitler:

- 17 Mayıs 2007 tarihinde sanık avukat Alparslan Aslan tarfından Danıştay’a yapılan silahlı saldırıda Danıştay 2. Dairesi Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmiş, aynı dairenin başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayfer Özdemir, Ayla Gönenç ve Ahmet Çobanoğlu ağır bir şekilde yaralanmıştır.

- 5 - 10 ve 11 Mayıs 2006 tarihlerinde Cumhuriyet Gazetesi’nin İstanbul’daki binasına 3 kez el bombası atılmıştır. Bu eylem Ergenekon silahlı terör örgütünün talimatıyla Ergenekon davası sanıkları Alparslan Aslan, Osman Yıldırım, Tekin İrsi ve İsmail Sağır’a yaptırılmıştır.

298 silah, 23 law silahı 85 el bombası bulundu

Bugüne kadar yapılan Ergenekon soruşturmaları neticesinde bazıları sanıkların üzerinde, bazıları gömdükleri yerlerde 298 adet silah, 23 adet LAW silahı, 85 adet el bombası, 2 bin 200 gram patlayıcı madde, 63 adet bomba düzeneği, 47 bin 500 fişek ele geçirildi.

13 kanlı eylem planı engellendi

Ergenekon’un hazırladığı ancak uygulama aşamasına geçmeden deşifre edildiği iddia edilen suikast ve saldırı planları:

- 2007 yılı içinde Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk’a saldırı hazırlığı

- 2007 yılı içinde Diyabakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’e yönelik suikast hazırlığı

- DTP Milletvekili Sebehat Tuncel’e suikast hazırlığı

- DTP Milletvekili Ahmet Türk’e silahlı suikast hazırlığı

- Sivas Ermeni Cemaati Lideri Minas Durmaz Güler’e suikast hazırlığı

- Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop Mutafyan’a suikast hazırlığı

- Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız’a yönelik silahlı suikast hazırlığı

- Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç’e yönelik suikast hazırlığı

- Ankara’da Optimum alışveriş merkezini bombalama hazırlığı

- Rahmi Koç Müzesine 300 öğrenciyi öldürmeye yönelik eylem planı

- Yargıtay mensuplarına yönelik suikast hazırlığı

 -İzmir’de bulunan NATO tesislerine yönelik saldırı hazırlığı

- 2007 yılı içinde yazar Fehmi Koru’ya yönelik silahlı saldırı hazırlığı yapılan soruşturmalarla engellendi.

17 bin 400 kişiye mezhepsel fişleme

Bütün bunlarla birlikte devlet sırrı sayılabilecek çok sayıda belge ve bilgi ele geçirildi. Belgelere göre 17 bin 400 şahsın ırki kökenleri, siyasi, felsefi görüşleri ve mezhepsel-dini aidiyetlerine göre fişlendiği ve özel hayatlarına ait belgelerin hukuka aykırı olarak kaydedildiği anlaşılmaktadır.

Bağlantılı olduğu terör örgütleri

İnterpol’e gönderilen yazıda “PKK terör örgütünün sanıklar Doğu Perinçek ile Yalçın Küçük tarafından yönlendirildiğini ve iki örgüt arasında köprü görevi gördüğü anlaşılmıştır” denilirken, Ergenekon’un DHKP/C ve Hizbut-Tahrir ile de bağlantıları anlatıldı.

HAKLARINDA KIRMIZI BÜLTEN OLAN 160 sanık iade edilmiyor

Avrupa ülkerleri bugüne kadar Türkiye’nin iadesini istediği ve haklarında kırmızı bültenle arama talebinde bulunduğu sanıklardan neredeyse hiç birine olumlu yanıt vermedi. Son 10 yıl içinde haklarında kırmızı bülten çıkartılıp iade edilen sanık sayı ise sadece 10. Türkiye’nin kırmızı bültenle aradığı Ergenekon davasının firari sanıkları Bedrettin Dalan, Gülseven Yaşer, Mustafa Bakıcı ve Turhan Çömez başta olmak üzere 160 üst düzey terör suçlusu Avrupa’da yaşıyor. Aranan sanıklarla ilgili delil dosyasıyla birlikte  Avrupa’daki adreslerini de ilgili ülkeye gönderen Türkiye’nin, bugüne kadar hiçbir talebi işleme konulmadığı gibi sürecin uzaltıması için defalarca yazışmalar yaptırılıyor ve bir çoğuna da cevap verilmiyor. İadesi istenen ancak verilmeyen sanıklar arasında PKK yöneticileri ile birlikte İmar Bankası yolsuzluğunun ardından ülkeden kaçan Uzan ailesi de bulunuyor.

star






Bu haber 1,008 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,218 µs