En Sıcak Konular

Cumhuriyetçi Parti'deki adaylık yarışı belirginleşiyor

11 Mart 2012 11:04 tsi
Amerika'da Kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimi için aday belirleme yarışı Cumhuriyetçi Parti'de devam ediyor.

Mücadelenin iki aday adayı arasında geçeceği de her geçen gün daha da belirginlik kazanıyor. Cumartesi günü Kansan ile Wyoming eyaletlerinin yanı sıra Pasifik Okyanusu'ndaki üç ada da yapılan ve yalnızca partiye üye kişilerin katılabildiği ön seçimler Rick Santorum ile Mitt Romney arasında paylaşıldı.

Kansas'ta yapılan parti içi ön seçimi rahat kazanan Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum, Cumhuriyetçi Parti'de muhafazakâr kesimin temsilcisinin kendisinin olduğunu perçinledi. Kansas'ta oyların yüzde 51'ini alan Santorum'un ardından ikici gelen Massachusetts eski valisi Mitt Romney yalnızca yüzde 21 de kaldı. Parti içinde muhafazakâr oylara talip olan Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich yüzde 14, partinin Teksas milletvekili Ron Paul ise oyların ancak yüzde 12'sini alabildi. Kansas'ın 40 delegesinden 33'ünü Santorum alır iken Romney de 7'sini kazandı.

Wyoming'de yapılan ön seçim sonunda bu eyaletin 12 delegesinin 7'sini Romney, 3'ünü Santorum, 2'sini Paul kazanır iken 1 delegenin hangi aday adayının aldığı ise henüz netlik kazanmadı.

DELEGELER BAZINDA ROMNEY'İN KAYBI YOK

Cumartesi yapılan ön seçimler sonunda aday adaylar arasındaki delege sayısı savaşında değişen bir durum yok. Delege sayısı olarak rakiplerine açık ara fark atan Romney, bu avantajını sürdürmeye devam ediyor. Wyoming ile Kansas dışında Pasifik Okyanusu'nda bulunan ABD Virgin Adaları'nda ise 6 delegenin 4'ünü Romney kazandı. Diğer kalan 2 delege ise Santorum ile Paul arasında paylaşıldı.

Romney Pasifik Okyanusu'ndaki bir diğer ada olan ve Washington D.C'ye 8 bin mil uzaklıktaki Guam'daki ön seçimler sonunda 9 delegenin 9'unu da kazandı. Kişi başına düşen milli gelir bakımından Amerika'nın en zengin yerleşim yerlerinden olan Kuzey Mariana Adaları'ndaki ön seçim sonunda ise Romney yine 9 delegenin 9'unu da kazanan isim oldu. Cumhuriyetçi aday adaylarından bin 144 delegeyi bulan aday partinin yaz sonunda yapacağı genel kurultayında resmen adayı olarak ilan edilecek ve Başkan Barack Obama'nın rakibi olarak yarışa girecek.

Cumhuriyetçi Parti içindeki muhafazakâr aday adaylarını yakından ilgilendiren Kansas'daki önseçimden sonra şimdi gözler Alabama ile Mississippi'ye çevrilmiş durumda. Bu hafta yapılacak olan Alabama ve Mississippi ön seçimlerinde Gingrich ile Santorum arasında kıyasıya çekişme yaşanması bekleniyor. Santorum'un Mississsippi'de galip gelmesi durumunda siyasi uzmanlara göre Gingrich'i yarış dışına itebileceği ileri sürülüyor.

İki adayın birbiri arasındaki mücadeleden şuana kadar yapılan ön seçimlerde önde giden Romney'in ne kadar faydalanabileceği ise merak konusu.

cihan

Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,396 µs