En Sıcak Konular

TÜSİAD da Stratfor müşterisiymiş

11 Mart 2012 09:22 tsi
TÜSİAD da Stratfor müşterisiymiş Stratfor’a sadece Nisan 2011’de Amerikan ordusu 168 bin dolar, TÜSİAD 75 bin dolar vermiş.

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın sızıntıları kamuoyuna açıklarken işaret ettiği gibi Stratfor’un çeşitli hizmetler verdiği müşteriler arasında birçok özel şirket ve önemli kamu kurumu ile askerî kuruluşlar dikkat çekiyor. Stratfor’un istihbaratla topladığı ‘dedikodulara’ dayalı analiz hizmeti verdiği kuruluşların içinde ABD Kamu Güvenliği Teşkilatı, ABD Savunma İstihbarat Ajansı (DIA), Deniz Piyadeleri Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri gibi Amerikan yönetiminin birçok konuda kararlarını hazırlayan ve hayata geçiren kurumlar bulunuyor. Bunların yanı sıra, tüm dünyada orduların açtığı milyonlarca dolarlık ihaleleri kapışan askerî ve silah sanayinin önde gelen şirketleri Lockheed Martin, Northrop Grumman ve Raytheon da Stratfor’un istihbarat tecrübesinden yararlananlardan.

 22 Nisan 2011 tarihli fatura listesinde hangi müşteriye ne tür bir hizmet sunulduğu ve ne kadarlık bir ödeme yapıldığı bilgileri yer alıyor. Yaklaşık 550 bin dolarlık bir faturayla (yaklaşık 1 milyar TL) Stratfor’a para akıtanların en başında, petrol rafinerisi inşaatı sektörünün liderlerinden National Oilwell Varco var. Şirkete güvenlik konusunda istihbarat ve aylık rapor hizmeti sunuluyor. Petrol çıkarma alanında faaliyet gösteren bir başka Amerikalı firma Parker Drilling Company de aynı şekilde Stratfor’dan aldığı istihbarata yüklü para ödüyor. Listenin ikinci sırasında ise ABD hükümetinin bilgi paylaşım şebekesi OSIS var. Stratfor’un, sadece yayınlarını ABD hükümetine satarak büyük gelir elde ettiği buradan da anlaşılıyor.

 TÜSİAD’dan 150 bin dolar

 Stratfor’un 22 Nisan 2011 itibariyle faturalandırılan ödemeler listesinde, TÜSİAD’ın, yöneticilere verilen brifingler için 75 bin dolarlık (yaklaşık 130 bin TL) bir ödeme yaptığı görülüyor. Bunun yanı sıra Stratfor’un TÜSİAD’ın 6 Ekim 2011’deki 40’ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında, düzenleyeceği konferansa biçilen 150 bin dolarlık (yaklaşık 260 bin TL) faturanın ön ödemesi olan 75 bin doların, 24 Mart 2011 tarihli bir yazışmada talep edildiği görülüyor. Yazışmaya iliştirilen ekteki çalışma bildirisinde TÜSİAD’dan Genel Sekreter Zafer Ali Yavan ile yetkili irtibat kişileri olarak Nuri Çolakoğlu ve Bülent Duygun’un, Stratfor’dan da Yönetim Kurulu Başkanı Don Kuykendal’ın imzası yer alıyor.

 Listede istihbarat bilgisi aldığı görülen şirketler arasında Dell ve İntel gibi dünya devi teknoloji şirketleri ile akaryakıt sektörünün liderlerinden Chevron da var. Chevron’a biçilen fatura 82 bin doları, Dell’inki ise 96 bin doları buluyor. Bu iki şirketin faturasının kabarık olması ise, “protective intelligence” adı verilen, bir nevi şirketlerin faaliyetleri için özel hazırlanan risk analizi tahlilleri hizmeti almalarından kaynaklanıyor.

 DIA ve OSIS nedir?

 ABD Savunma İstihbarat Ajansı’nın (DIA), Pentagon bünyesinde Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri tarafından toplanan istihbaratın koordine edilmesini sağlamak gibi son derece kilit bir rolü var. Bu kapsamda DIA’ye özellikle askerî harekatların hazırlanmasında büyük iş düşüyor. DIA, ABD’de sık sık CIA ile ‘hangisi daha iyi’ diye karşılaştırılıyor. Birçoğuna göre askerî bakış açısını özümseyen DIA, sivil muadili CIA’den daha etkili.

 22 Nisan 2011 tarihli ödeme listesinin ikinci sırasında bulunan OSIS ise ABD hükümetinin gizli olarak sınıflandırılmayan, internet üzerinden açık erişime tâbi bilgi paylaşım şebekesi. FBI’dan CIA’e, ordu kuvvetleri istihbaratlarından bakanlık istihbarat merkezlerine kadar ABD’deki 16 istihbarat ajansı bu bilgi paylaşım şebekesinin bir parçası. OSIS’ın veri tabanında patentlerden haritalara yüz binlerce belge bulunuyor.

 Taraf



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,702 µs