En Sıcak Konular

Milletvekilleri radar üssüne yürüdü

10 Mart 2012 16:19 tsi
Malatya'nın Akçadağ ilçesi Kürecik bölgesinde kurulan füze kalkanını protesto etmek için sistemin kurulduğu bölgeye yürüyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, yasal izin çıkmadığı için askeri üs içine alınmadı.



8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği çerçevesinde Malatya'da bulunan CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ile kadın milletvekilleri Sabahat Akkiraz, Ayşe Nedret Akova, Ayşe Eser Danışoğlu, Hülya Güven, Sedef Küçük, Sena Kaleli, Melda Onur, Binnaz Toprak, Dilek Akagün Yılmaz ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kürecik yakınlarındaki Karahan Geçidi'nde kurulu bulunan eylem çadırında bir araya geldi.

Buradan füze savunma radarının bulunduğu askeri üsse gitmeye karar veren milletvekilleri, sistemin kurulu bulunduğu Çarşak Tepesi'ndeki üsse giden yolun bir bölümünü araçla bir bölümünü ise yürüyerek kat etti. Üs çevresinde geniş güvenlik önlemleri alan jandarma, milletvekillerini 200 metre kala durdurdu. Yetkili komutanların Malatya Valisi Ulvi Saran ile görüşmesinin ardından CHP'li vekillerin üssün girişine kadar yürümesine izin verildi. Yasal izin çıkmadığı için kapıda durdurulan milletvekilleri, hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceden fazla olduğu üssün kapısında basın açıklaması yaptı.

Grup adına konuşan Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, radarın kurulu bulunduğu üssü ziyaret etmek istediklerini ancak izin alamadıklarını belirtti.

Ziyaret için Genelkurmay Başkanlığı'na bir yazı yazdıklarını anlatan Ağbaba, şöyle devam etti: "Genelkurmay bize yetkimiz yok dedi, 'Dışişleri Bakanlığı'na yazı yazın' dediler. Dışişlerine yazı yazdık, cevap Milli Savunma Bakanlığı'ndan geldi. 'Yetkimiz yok' dediler izin vermediler. İzini kimden alacağız. Buraya girmek için izini ABD'den mi alacağız? Pentagon'dan mı alacağız? Küçük bir üsse girmek için koskocaman TBMM'nin iradesini yok saydılar. Radar üssünün kumandasını ABD'ye teslim eden AKP, Meclis'in kumandasını kime teslim etti? Siz ne yaparsanız yapın 'coni'leri bu topraklardan kovacağız."

Radar Savunma üssü kapısında konuşan CHP Grup Başkan Vekili Tarhan ise Türkiye Cumhuriyeti devletinin egemenlik haklarını devrettiğini savunarak, askerlerin arkasına bakıldığında bunun görüleceğini savundu.

Hükümete eleştiriler yönelten Tarhan, şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti devleti egemenlik hakkını devretmiştir ve hangi askerler tarafından, hangi askerler korunmaktadır bunu görüyorsunuz. Türk halkı, Kürecik halkı kendi topraklarına basmak için ABD askerlerinden izin almak zorunda kalıyorlar. Şuradaki manzara bize bu faciayı gösteriyor ve Kürecik kalkanının aslında kimi koruduğu da görünüyor. Kürecik kalkanı Türk halkını mı koruyor, ABD askerini mi koruyor, yoksa arkasındaki başka birilerini mi koruyor."

CHP Milletvekili Sabahat Akkiraz da kalkanın kimi koruduğunun belli olduğunu belirterek, kapatılmasını istedi. Türkücü kimliği ile tanınan milletvekili Akkiraz, kısa bir türkü de söyledi. Konuşmaların ardından CHP'li vekiller üssün bulunduğu bölgeden ayrıldı.

(CİHAN)



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,124 µs