En Sıcak Konular

Başbakan MİT için izin vermezse...

10 Mart 2012 11:09 tsi
Başbakan MİT için izin vermezse... Başbakan Erdoğan'ın MİT mensupları için savcılık tarafından istenen soruşturma iznini vermezse, savcılar Danıştay'ya başvurabilir. Bu durumda soruşturmanın yolu açılıyor

Savcılığın, MİT’çiler için soruşturma izni istemesi iktidarda sıkıntı yarattı. Başbakan izin vermezse, Danıştay yolu açılıyor. MİT’çiler Danıştay kararı ile sanık olabilir.

Gazateport'un haberine göre, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve dört MİT mensubunun soruşturulması için Başbakan’dan izin talebinde bulunulması ilginç bir durumu da ortaya çıkardı. Başbakan Erdoğan, soruşturma izni vermezse, savcılar Danıştay’a başvurabilecek. Danıştay’dan izin çıkarsa da bu kez MİT mensuplarının sanık olma ve tutuklanma ihtimali bile gündeme gelecek.

İstanbul Özel yetkili savcıların MİT’çiler için Başbakan Erdoğan’dan soruşturma izni istemesi iktidar partisinde de rahatsızlık yarattı. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ‘’Terörle mücadele eden MİT'in üstüne gidilmesi anlamlı’’ dedi.

KCK soruşturması çerçevesinde, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner, Müsteşar yardımcısı Afet Güneş ile MİT Dış İlişkiler Daire Başkanı H. K ve Başkan yardımcısı Y.Y, savcılık tarafından şüpheli sıfatı ile ifadeye çağırılmış ve haklarında yakalama kararı çıkarılmıştı. Ancak yasal değişiklik sonrası, MİT mensupları hakkındaki soruşturma, Başbakan iznine bağlandı ve yakalama kararı da kaldırıldı.

ÜÇ YOL VAR

MİT’çileri ifadeye çağıran savcı Sadrettin Sarıkaya bu soruşturmadan alınırken, İstanbul Savcılığı da yeniden harekete geçti. Başbakan’dan izin istedi. Şimdi Başbakan Erdoğan’ın önünde üç yol bulunuyor. Erdoğan ya 5 MİT mensubu hakkında soruşturma izni verecek, ya da bu talebi reddedecek. Üçüncü yol olarak da savcılığın talebini cevapsız bırakacak.

MİT Müsteşarı Fidan ve arkadaşlarına sahip çıkan Erdoğan’ın soruşturma iznine olumlu cevap vermesi beklenmiyor. Ancak savcılığın talebini reddetmesi durumunda da, Danıştay faktörü devreye giriyor. Savcılık, Başbakanın izin talebini reddetmesi halinde Danıştay’a başvurabilecek.

Danıştay da Başbakanın bu kararını iptal ederse, bu kez MİT’çiler için soruşturma yapılabilecek, ifadeleri alınıp, tutuklanma istemiyle mahkemeye bile sevk edilebilecek. Ankara kulislerinde bu nedenle Başbakanın savcılığın talebine şimdilik cevap vermeyeceği konuşuluyor. Ancak bazı hukukçular, idare hukukuna göre, bu tür talepler için 60 gün içinde cevap verilmesi gerektiğini  savunuyor.

Bu haber 1,209 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,783 µs