En Sıcak Konular

Burkay'a göre yeni anayasanın kilit noktası

9 Mart 2012 20:01 tsi
Burkay'a göre yeni anayasanın kilit noktası Yazar Kemal Burkay, ''26. Abant Toplantısı''nın, ''Ana Dilde Eğitim'' başlıklı oturumunda konuştu.

Kemal Burkay 'Yeni anayasanın en kilit noktası, kimlik sorunu ve vatandaşlığın ifade biçimidir'' dedi.

Yazar Kemal Burkay, yeni anayasanın en kilit noktasının kimlik sorunu ve vatandaşlığın ifade biçimi olacağını belirterek, ''Bu konuda yüz yıldır yapılan yanlış bir uygulamanın şimdi sıkıntılarını çekiyoruz ve bu durumdan nasıl çıkabileceğimizi tartışıyoruz'' dedi.
 
Abant Palace Otel'de düzenlenen ''26. Abant Toplantısı''nın, ''Ana Dilde Eğitim'' başlıklı oturumunda konuşan Burkay, Türkiye'de vatandaşların sahip olduğu pek çok kimliğin yok sayıldığını ve teke indirgendiğini öne sürdü.
 
Türkiye'deki kimlik sorununa çoğulcu bakış açısıyla yaklaşmak gerektiğini ifade eden Burkay, şöyle konuştu:
 
''Kanımca yeni anayasanın en kilit noktası kimlik sorunu ve vatandaşlığın ifade biçimidir. Bu konuda 100 yıldır yapılan yanlış bir uygulamanın şimdi sıkıntılarını çekiyoruz ve bu durumdan nasıl çıkabileceğimizi tartışıyoruz. Kimlikler sorununa ülkenin ve toplumun gerçeklerine uygun olarak çoğulcu bir bakış açsısıyla mı yoksa tekçi bakış açısıyla mı yaklaşmalı? Türkiye Cumhuriyeti'ni kuranlar ikincisini seçtiler, tekçi bir anlayışla yeni devleti temellendirdiler. Yasal sistemleri ona göre düzenlediler, topluma da ona göre biçim vermek istediler. Toplum mühendisliği yapmak istediler.''
 
İnsanların ''Vatan'' olarak ifade edilen coğrafyada yaşadığını belirten Burkay, vatandaşlığın devlet kavramıyla çok yakından ilişkili olduğunu söyledi.
 
Burkay, Türkiye'de oluşturulan devlet yapılanmasının tek kimliğe göre belirlendiğini savunarak, şöyle devam etti:
 
''Bu yapılanma ülkenin çoğulcu yapısına göre olmadı, tek kimliğe göre belirlendi ve diğer kimlikler yok sayıldı. Bu ülkenin vatandaşlarının sahip olduğu pek çok kimlik yok sayıldı ve teke indirgendi. Diğer kimliklerin yok sayılması ister istemez sorunlar yarattı ve o sorunlar büyüyerek bugüne kadar geldi. Şimdi demokratik bir anayasa yaparken bu tekçi anlayışı terk etmek lazım. Tabii bu kolay değil, yüz yıllık bir uygulama. Sorunlar birbiriyle bağlantı içinde. Dil sorunu, kimlikler, demokrasi sorunu ve bu sorunların çözümü... Kürt sorunu, Alevi sorunu da bütün bunlarla bağlantı içinde. Yeni anayasa bu bağlantıyı göz önüne alacaksa, gerçekten radikal, ciddi bir radikal uygulama yapacaksa, yüz yıllık uygulamaya son vermesi lazım.''
 
Burkay, bütün kimliklerin bir arada yaşayabilmelerine ortam sağlayacak yeni bir anayasa oluşturulması gerektiğine işaret ederek, ''Yeni anayasa formüle edilirken sade olmalı, çok uzun olmamalı'' dedi.
 
-Yazar Türköne-
 
Yazar Mümtazer Türköne ise uzun süredir ''Kürt sorunu'' üzerine yazı yazdığını belirterek, sorunun çözümü için Kürtçe sorununun ele alınması gerektiğini savundu.
 
TRT'nin Kürtçe yayın yapan bir kanal açmasının sorunun çözümü konusunda önemli bir çıta oluşturduğunu kaydeden Türköne, ''Bu çıtanın altında kalan tüm sorunları da çözdü aslında. Çünkü devlet televizyonunda Kürtçe yayın verdiğiniz zaman otomatik olarak birçok sorunu da çözmüş oluyorsunuz. Kürtçe eğitim meselesi öne geldiği zaman bir direnç ortaya çıkıyor'' ifadesini kullandı.
 
Pazar günü sona erecek toplantıda yarın ''Üniter Devlet-Özerklik Dengesinde Yerel Yönetimler'' ve ''Yeni Anayasada Cumhurbaşkanının Konumu'' başlıklı oturumlar yapılacak.

aa


Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs