En Sıcak Konular

Suriye'de cuma gösterilerinin bilançosu ağır oldu

9 Mart 2012 19:40 tsi
Suriye Genel Devrim Konseyi, bugün düzenlenen Cuma gösterilerinin adını "Kürt İntifadasına Vefa Cuması" olarak ilan etti.

Gösterilerin Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu Kuzey Suriye'de yoğunlaştığı bildirildi.

Muhaliflere ait Şam Haber Ağı'ndan (SNN) bugün yapılan açıklamaya göre, Humus'ta 22, Dera'da 6, Hama'da 3, İdlib'de 9, Şam'da 1, Deyr Zor'da 1, Halep'te 4, Lazkiye'de 1, Haseke'de 1 kişi olmak üzere 48 kişi öldürüldü. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de farklı bölgelerde çekilmiş katliam görüntülerini kamuoyuyla paylaşarak ölü sayısının en az 58 olduğunu açıkladı.

-Cuma gösterilerinde Esad kınandı-

Cuma gösterilerinde olaylar Suriye güvenlik güçlerinin müdahalesiyle başladı. Humus'ta sabahın erken saatlerinde başlayan, sivillerin evlerini hedef alan top atışlarının şehrin Aşira, Kerem ez-Zeytun ve Rıfai mahallelerinde sürdürüldüğü belirtildi. Gösterilerde Beşşar Esad'a görevinden ayrılma çağrısında bulunan pankartlar açıldı.

Suriye'nin Carablus, Amuda, Darbasiyye gibi sınır kasabalarında da rejimin değişmesi çağrısında bulunulan geniş çaplı gösteriler düzenlendi. Gösterilerde hürriyet ve demokrasi yazılı pankartlar taşıyan muhalifler, Esad rejiminin muhaliflere yönelik şiddet politikasını kınadı.

-Tutuklama ve baskınlar-

Öte yandan Suriye ordusu, sabahtan bu yana İdlib'in Cederiye ve Cisru'ş-Şuğur kentlerine baskın düzenledi. İdlib'in Sahn beldesine yapılan silahlı baskınlarda aralarında Medine Camisi'nin imamının da bulunduğu çok sayıda sivil tutuklandı. Suriye ordusunun kontrolüne geçen Baba Amr ve el İnşeat mahallelerinde zaman zaman şiddetli patlama sesleri duyulurken, Halep Üniversitesi öğrenci yurdunu basan rejim yanlısı güçler, bazı öğrencileri gözaltına aldı. Hama'daki yerel kaynakların bildirdiğine göre, güvenlik güçleri son 2 günde Hama'da 450 genci tutukladı.

Dün gece de Türkiye sınırındaki Cisru'ş-Şuğur'a bağlı Akkavi köyünde Suriye ordusuyla Özgür Suriye Ordusu arasında şiddetli çatışma çıktığını kaydeden muhalif kaynaklar, Suriye ordusunun, Türkiye sınırına yakın Naciye köyüne de girdiğini bildirdi.

Dera'nın Karek bölgesinde ise bu sabah başlayan ve bölge sakinlerince Suriye rejimince bu güne değin yapılan en şiddetli baskınlar olarak nitelenen operasyonlarda güvenlik güçlerinin önce şehri kuşattığı, daha sonra ise tanklarla saldırılar düzenlediği aktarılıyor. Yine görgü tanıklarının aktardığına göre, Dera iline bağlı bölgelerin üzerinde gözlemci uçaklar uçuyor.

Hama'ya bağlı el Erbain ve El Hamidiye'de de halkın gösteri düzenlemesini engellemek için Suriye askerlerinin gelişigüzel ateş açtığı bildirildi. Suriyeli aktivistler, Hama'ya bağlı şehirlere ulaştırılmak istenen insani yardımın, rejim güçleri tarafından engellendiğini açıkladı.

zaman


Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,864 µs