En Sıcak Konular

IMF: Kriz bertaraf edildi

9 Mart 2012 15:52 tsi
Yunanistan’da özel sektörün yüzde 85,8 oranında katılımıyla sonuçlanan borç takası Avrupa Birliği’ni memnun etti, IMF'ten kriz "şimdilik" bertaraf edildi açıklaması geldi...

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi’ndeki ağır kriz riskinin şimdilik bertaraf edildiğini söyledi.

Lagarde, ABD’de bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ”Konuştuğumuz dakikalarda her şeyin yolunda gittiği görülüyor. Rakamlar umut verici. Ağır kriz riskinin şimdilik bertaraf edildiğini düşünüyorum. Şimdilik diyorum çünkü Avrupalıların daha yapacak çok işleri var. Henüz ihtiyaçları olan güvenlik duvarını kuramadılar” dedi.

Avrupalıların güvenlik duvarının büyüklüğü konusunda uzlaşmaya varacaklarına inandıklarını belirten Lagarde, Temmuz ayında hayata geçirilmesi planlanan daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) büyüklüğünün önemine dikkati çekti.

Lagarde, ekonomik büyümenin zayıf, borcun ise yüksek olduğuna dikkati çekerek, örneğin yatırımcı ve piyasaların İtalya’nın borcuyla bir anda ilgilenmekten vazgeçmeleri halinde piyasaya daha fazla para sürebilmek ve krizin yayılmasını önlemek için güvenlik duvarının Avrupalıların çıkarına olduğunu vurguladı.

"ABD’nin büyümesi yukarı yönlü revize edilebilir"

IMF Başkanı Lagarde, Fonun ABD için daha önce yüzde 1,8 olarak açıkladığı 2012 yılı ekonomik büyüme verisini yukarı yönlü revize edebileceğini belirterek, ”Yeni tahminlerimizi yaklaşık bir ay içinde açıklayacağız. Yeni tahminler öncekine göre yüksek olursa benim için sürpriz olmayacak” dedi.
Para politikasının, ekonomiyi desteklemek ve yatırımı teşvik etmek için her şeyi yaptığına işaret eden Lagarde, ABD Merkez Bankasının (FED) birkaç yıl sonraki faizler konusunda güven ve netlik oluşturduğunu vurguladı.

Lagarde, ABD’nin bütçe açığı problemini hatırlatarak, ülkenin çok sayıda farklı problemi ele almak zorunda olduğunu ancak bütçe ve borcun uzun vadeli sorunlar olduğunu belirtti. FED, 2014 yılı sonuna kadar gösterge faizini düşük seviyede tutacaklarını açıklamıştı.

AB, Yunanistan’daki borç takasından memnun

Yunanistan’da özel sektörün yüzde 85,8 oranında katılımıyla sonuçlanan borç takası Avrupa Birliği’ni memnun etti.

AB Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, yazılı açıklamasında, ”Yunanistan’daki gönüllü borç takasına yüksek katılım oranından çok memnun oldum. Bu, geçen ay üzerinde uzlaştığımız Yunanistan’a ikinci kurtarma paketine güçlü destek anlamına geliyor” dedi.

Rehn, ”Şimdi Yunan makamlarının ekonomik ıslah programına güçlü taahhütlerini sürdürmelerini ve paketi dikkatlice ve zamanlıca uygulamalarını bekliyorum. Bu program Yunanistan’da sürdürülebilir büyümeyi ve istihdamı destekleme çabalarımızın köşe taşı ve kaçırılmayacak bir fırsattır” ifadesini kullandı.

Tahvil takasıyla Yunanistan’ın özel sektöre olan 206 milyar avroluk borcunun yüzde 53,5’inin silinmesi, faiz oranının düşürülmesi ve vadenin uzatılması hedefleniyor.

Atina’nın başarılı borç takas operasyonunun ardından bugün telekonferans toplantısı yapacak olan Avro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan’a 130 milyar avroluk ikinci kurtarma paketinin serbest bırakılması için hazırlıkları hızlandırmaları bekleniyor.

dünya bülteni



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,776 µs