En Sıcak Konular

Beşşar Esed'i yıkacak sinyal

9 Mart 2012 12:06 tsi
Beşşar Esed'i yıkacak sinyal Suriye lideri Beşşar Esed, askeri hamlelerde başarı kazansada ekonomik sinyaller bitişi işaret etmeye başladı.

Uluslararası yaptırımlar ve halk isyanının baskısı altında çökmeye başlayan Suriye ekonomisi, toplumun tüm kesimlerinin sıkıntıları hissetmesiyle birlikte Esed rejimi için giderek büyüyen bir sorun haline geliyor.
 
Arap Baharının en kanlı geçtiği ülke Suriye’de 2011 Mart ayı ortalarında başlayan olaylar ülkede kapanması zor yaralar açtı. Bir türlü önüne geçilemeyen şiddet olaylarında muhaliflere göre 10 binden fazla insan hayatını kaybetti. Suriye rejimini hedef alan uluslararası yaptırımlar ise ekonomiyi büyük ölçüde etkiliyor. Yönetim, ekonominin ağır darbe aldığı iddialarını kabul etmese de 11 aylık süre zarfında Suriye lirası dolar karşısında yüzde 55 değer kaybetti. 2011 Mart ayı ortalarında 1 dolar 46 Suriye Lirası’ndan alıcı bulurken dün karaborsada 1 dolar 102 liraya ulaştı. Olayların patlak verdiği günlerde şeker 40 liraya satın alınırken şu anda 80 liradan satılıyor.
 
Suriye halkı, son bir yılda dolar karşısında yüzde eriyen milli para birimi liraya güvenini yitirdi. Suriye Merkez Bankası paranın değerini korumak için yüzde 5 ile 7 arasında değişen faiz oranlarını yüzde 11’e yükseltirken ekonomistler buna rağmen Suriye parasının değer kaybetmeye devam edeceğini ifade ediyor. İnsanlar tüm parasını altın, emlak, dolar ve euroya çeviriyor.
 
Ekonomistler, Suriye lirasının dolar karşısında hızla değer kaybetmesini uluslar arası ekonomik yaptırımlara bağlayarak, bunda en çok Suriye’ye uygulanan petrol ambargosunun büyük rol oynadığını belirtiyor. Suriye yönetimi döviz girdisini, dörtte bir oranının petrolden sağlıyordu.
 
Suriye’deki kriz, ticareti de durma noktasına getirdi. Halk sadece zaruri ihtiyaçlarını satın alıyor. İşadamları ülkeyi çoktan terk etmiş durumda. Lübnan’daki oteller, Suriyeli işadamlarıyla dolu. Özellikle Şam, Halep ve Humus tüccarları paralarını çoktan Lübnan’a aktardı. Turizm sektörü ise dibe vurdu.
 
Bu arada Suriye yönetimi ülkenin 2011 yılına ait ekonomi raporunu henüz yayınlamış değil. Gözlemciler, Şam ve Halep’teki işadamlarının rejimin aleyhine dönmesiyle, Esed rejiminin sonunun geleceğini iddia ediyor.

bugün


Bu haber 1,097 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,335 µs