En Sıcak Konular

Altın yatırımcısına iyi haber

9 Mart 2012 11:27 tsi
Yapı Kredi, altının, global gelişmeler ve 'güvenli liman' olma misyonunun desteği ile orta vadede değer kaybetmek bir yana güçlü kalacağını açıkladı.

Bankalar, son dönemde özellikle altın bankacılığına alanında faliyetlerini genişletme ve ciddi miktarda reklam çalışmalarını hayata geçirmeye başladı. Bu durum da yatırımcının altın bankacılığına olan talebini artırdı. Türkiye'nin önde gelen bankalarından Yapı Kredi, global piyasalardaki gelişmeler ve özellikle Avrupa kaynaklı borç sorunlarının karmaşık bir sürece girmiş olmasının, 2011'in son aylarında altında çok hızlı değer bir artışına neden olduğunu kaydetti.

Talebin güçlü olması da etkiliyor

Bankadan yapılan açıklamada, "FED'in yakın zamanda parasal genişlemeye gideceğine dair söylemleri ve altının güvenli liman olması, altına olan talebi destekleyen başlıca faktörler olarak hala etkisini koruyor. Son dönemde altına olan fiziksel talebin güçlü seyrini koruyor olmasının altın fiyatları için yine olumlu bir gösterge olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu koşulların orta vadede geçerliliğini koruyacağı görüşümüz ışığında altın fiyatlarının güçlü kalacağını düşünüyoruz" denildi.

Hesap ortalaması 40 bin lira

Verilen bilgiye göre bankanın, hem vadesiz hem de vadeli altın mevduat hesabı ve altın fonu gibi ürünleri bulunuyor. Altın işlemlerinin diğer yatırım araçları gibi rahat ve anlaşılabilir şekilde olması için gerekli her türlü teknolojik altyapıyı ve kolaylığı sunduklarını açıklayan banka, "Vadeli altın mevduatımızla müşterilerimiz bir aydan 12 aya kadar istedikleri vade için vadeli altın mevduatı açarak altının getirisine ilave olarak faiz kazancı da elde edebiliyor. Bu ürünümüzü ağırlıklı olarak kişisel bankacılık segmentimiz tercih ediyor. Ortalama hesap büyüklüğü 40 bin lira civarında" bilgisini verdi.

BANK ASYA: Altındaki zıplamayı yeni ürünlerle yakalayacak
 
Geçen yıl kıymetli maden depo hesaplarının 14 milyar liranın üzerine çıktığını söyleyen Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Güler, "Büyüme bu yıl da sürecek. Yeni ürünler için çalışıyoruz" dedi.

Günümüzün en gözde yatırım araçlarından biri haline gelen altın, sürekli artan fiyatıyla yatırımcının yüzünü güldürüyor. Altın fiyatının son yıllarda artan bir eğilim içerisinde olmasının talebi artırdığını söyleyen Bank Asya Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ercüment Güler, "Bu yüzden bankalar da müşteri kitlelerini artırmak ve mevcut müşterilerine yeni ürün alternatifleri sunabilmek için altın ve kıymetli madenlere dayalı yeni ürünler çıkartmaya başladı" dedi.

Yüzde 588 büyüdü

Geçen yıl bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesaplarında adeta bir sıçrama yaşandığını vurgulayan Güler, "BDDK verilerine göre, geçen yıl kıymetli maden depo hesaplarının toplam tutarı, 2010'a (kasım ayı sonuna kadar) göre yüzde 588 artışla 14 milyar 220 milyon liraya ulaştı. Yapılan hesaplamaya göre de, bankaların altın depo hesabı büyüklüğü 1 yılda yaklaşık 30 tondan yaklaşık 140 tona yükseldi" diye konuştu. Kendilerinin de aynı dönemde bu alanda yüzde 400 büyüdüğüne işaret eden Güler, şöyle devam etti:

Alternatif aratmayacak

"Altın depo hesabının ve vadeli altın mevduatının ortalama hesapta kalma vadesi TL mevduat ürününe göre daha uzun. Dolayısıyla altın fiyatlarındaki istikrarlı duruş ve yükselişler altın hesabında birikimlerini değerlendiren yatırımcıların alternatif bir arayış içerisine girmelerine sebebiyet vermeyecektir. 2011'deki sıçramanın etkilerini bu yıl ve sonraki dönemlerde de görmeyi düşünüyoruz. Altın ürünlerine olan talebin artması ile ürünlerin çeşitliliği de artacaktır. Biz de Bank Asya olarak, mevcut müşterimizin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yeni ürünler sunmak ve bankacılık sistemi dışında birikimlerini fiziki altın olarak saklayan yatırımcılara hitap edebilmek için yeni ürün hazırlıkları içerisinde olacağız."

Altın kabul günleri düzenleyeceğiz

Mayıs 2009'dan bu yana, altın depo hesapları aracılığı ile müşterilere altına yatırım imkanı sunduklarını hatırlatan Ercüment Güler, "Bank Asya olarak " Altın Hesabı" ile uygun altın alış-satış kuru, fiziki altın bulundurma riskini taşımama ve günün her saati internet adresimizden işlem yapma avantajlarını sunarak müşterilerimize kaliteli hizmet verme arzusundayız. Yılın ilk yarısı içerisinde müşterilerimize ziynet eşyalarını ve altın birikimlerini bankamız şubelerinde düzenleyeceğimiz altın kabul günleri ile ister cari ister katılma hesaplarında değerlendirme imkânı sunacağız"  dedi.

Bankalardaki altın  1 yılda 7 kat arttı

Vatandaş yastık altındaki altınını yatırıma dönüştürüyor. BDDK verilerine göre son bir yılda kıymetli maden
depo hesaplarının büyüklüğü yaklaşık 7 kat artış göstererek 2.4 milyar liradan 14.3 milyar liraya çıktı

Son yıllarda Türkiye'de altın bankacılığı giderek önem kazanmaya başlıyor. Yükselen altın fiyatları nedeniyle vatandaş yatırımını altına yapınca bankalar da vatandaşın yastık altındaki altınını piyasaya dahil edebilmek amacıyla bu alanda verdikleri hizmetleri artırıyor.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun (BDDK) verilerine göre, kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğü son bir yılda 2.4 milyar liradan 14.3 milyar liraya yükseldi. Türkiye İş Bankası yetkilileri konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 1995 yılında İstanbul Altın Borsası'nın (İAB) kurulması, İAB üyesi bankaların altın alım satımına yönelmesi, 2004 yılında 32 sayılı kararda yapılan değişiklikle bankalara kıymetli maden mevduatı açabilme yetkisinin verilmesi gibi gelişmelerle altın bankacılığının hızlı bir yükseliş trendine girdiği belirtildi.

Fiyat artışı etkili oldu

Bankadan yapılan açıklamada, altın fiyatlarında yaşanan yüksek fiyat hareketliliği ve dünya genelinde altına olan talepteki artışla 2011 yılında altın bankacılığının Türkiye'de de olumlu yönde ilerlemeye başladığı kaydedildi. Bankacılık sektöründe altına dayalı ürünlerin arttığı ve müşteriler tarafından altın bankacılığının daha fazla takip edildiği de verilen bilgiler arasında yer alıyor. Açıklamada şu bilgiler yer aldı:

-Faiz seviyelerinde görülen düşüş sırasında hızla artan altın fiyatları birçok müşterimiz için altını cazip bir yatırım aracı haline getirmiş ve altına olan talebi daha da yükseltti. 2011 yılının Şubat ayında altına dayalı ürünlerimize B Tipi Altın Fonu eklenmiş olup diğer altın ürünlerimize olduğu gibi bu ürüne de yoğun yatırımcı ilgisi görüldü.

Farklı seçenekler sunuyoruz

-Bankamız; mevduat niteliğinde olan altın depo hesabı, emanet niteliğinde olan altın yatırım hesapları, altına dayalı konvansiyonel ve anapara korumalı yatırım fonları, altına dayalı türev araçlar ve altın üretimiyle uğraşan ticari müşterilerimize yönelik altın kredisi ürünleri geliştirerek, altın bankacılığı kapsamında geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.

-Bankacılık sektöründe altına dayalı ürünlerin artması ve yatırımcılar tarafından Altın Bankacılığının daha fazla takip edilmeye başlanması ve düşük faiz seviyelerinin de etkisi ile altına dayalı yatırım ürünlerine talebin yüksek düzeyde seyredeceğini düşünüyoruz.

-Diğer altın ürünlerimizin yanı sıra geçtiğimiz dönemlerde altına dayalı olarak halka arz ettiğimiz anapara korumalı fonlarımız da yoğun ilgi görüyor. Bu ilgiden dolayı, altına dayalı korumalı fon halka arzlarımızın önümüzdeki dönemde de sürdürülmesini planlıyoruz.

En güvenilir liman olmaya devam edecek

TEB Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten, günümüzde altına yatırım denildiğinde hala insanların aklına kuyumcudan fiziki olarak alınan çeyrek, yarım, tam ya da külçe altın geldiğini söyledi. Bu yatırım şeklinin, saklama gibi zorlukları ve çalınma gibi riskleri de beraberinde getirdiğini vurgulayan Erten, "Aynı zamanda bu tür yatırımların ihtiyaç anında bozdurulup nakit hale getirilmesi de her zaman mümkün olmuyor. Bizim TEB olarak sunduğumuz alternatifler ise, müşterilerimizi bütün bu dezavantajlardan koruyarak, bir yatırım aracı olan altına bakış açısını değiştiriyor" dedi.

Portföyün %51'ini oluşturuyor

2011'in Türkiye'de altına yatırım yapanlar için çok kazançlı bir sene olduğunu ifade eden Erten, şunları söyledi: "Ve fiyatlar yukarı yönlü hareket ettikçe böyle olmaya devam edecek. Orta ve uzun vadede istikrarlı bir getiri sağlamayı hedefleyen TEB B Tipi Altın Fonu'nda, portföyün en az yüzde 51'i devamlı olarak altın ve altına dayalı finansal araçlar ile değerlendiriliyor."


Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,474 µs