En Sıcak Konular

Arap baharının Bahreyn'e maliyeti 800 milyon dolar

9 Mart 2012 10:56 tsi
Körfez ülkelerinden Bahreyn'de son 12 aydır düzenlenen protestoların ülke ekonomisine maliyetinin 800 milyon doları bulduğu bildirildi.

Başkent Manama'da basılan Gulf Daily News'teki habere göre Milli Meclis'e bu hafta sunulan bir raporda 'Arap Baharı' şeklinde adlandırılan hareketin doğrudan 200 milyon dolarlık kayba sebep olduğu belirtildi. Bu hareketin ardından ise dolaylı yönlerden uğranılan zarar 600 milyon doları aştı.

Raporun Bahreyn Şura Konseyi, parlamento ve Bahreyn Ticaret ve Endüstri Odası temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından hazırlandığı öğrenildi. Şura Konseyi üyeleri, zarara uğrayan işyerlerinin zararının telafi edilmesini ve ada ekonomisinin tekrar canlandırılması için gerekli adımların acilen atılmasını talep etti.

Kanuni işler komite başkanı Dalal El Zayid, 'yeniden canlanmanın ayakta kalmaya bağlı olduğunu ve küçük ya da büyük Bahreynli işadamlarına işlerine devam edebilmeleri için yardım etmeleri gerektiğini' söyledi. Yetkili, güçlü bir ekonomiye sahip olmak için ülkedeki güvenlik konusunun derinlemesine ele alınmasının şart olduğunu sözlerine ekledi.

Körfez İşbirliği Konseyi'nin alan olarak en küçük ülkesi Bahreyn'de Şii göstericiler Sünni hükümet aleyhinde aylar süren protesto gösterileri düzenlemişti. İstikrarsızlık nedeniyle ülke ekonomisi zarar görmüş ve bazı uluslararası finans şirketleri çalışanlarını komşu ülkelere tahliye etmişti. Reuters'in tahminlerine göre bu süreçte ülkedeki emlak sektörü yüzde 5.6, otel ve restoran sektörü de yüzde 8.7 daraldı.

Şikayetlerin ardından Bahreyn hükümeti ise gerginliği azaltmak için tedbir almaya devam ediyor. Geçen hafta güvenlik güçlerinin göstericilere aşırı kuvvet uyguladığı iddialarını araştırmak için kurulan komisyonun çalışmalarını hızlandırılması talep edildi. Hükümet aynı zamanda gösterilerde yaralananlara ya da hayatını kaybedenlerin ailelerine yardım sözü verdi.

Kaynak: Cihan



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,106 µs