En Sıcak Konular

Ülkeleri batan halk taşınıyor

9 Mart 2012 10:37 tsi
Büyük Okyanus'ta takım adalardan oluşan ülkeleri sular altında kalan Kiribati Cumhuriyeti halkı, komşu ülke Fiji'ye taşınıyor.

Büyük Okyanus'un orta kesimindeki takım adalardan oluşan ülkeleri sulara batan Kiribati Cumhuriyeti halkı, komşu ülke Fiji'ye taşınıyor.

Şimdiden ülkelerini terk etme hazırlıklarına başlayan Kiribati halkı, modern zamanların iklim değişikliğinin ilk zorunlu göçmenleri olacak.

Okyanus seviyesinin giderek yükselmesi karşısında Fiji ile yaptıkları görüşmelerde son aşamaya geldiklerini açıklayan Kiribati Cumhurbaşkanı Anote Tong, "Fiji askeri yönetimi bize 2428 hektar arazi tahsis etmeyi kabul etti" dedi.

Balıkçılıkla geçinen 113 bin nüfuslu Kiribati halkı, eğer bir son dakika pürüzü çıkmazsa, kendilerine yeni bir yurt "satın almış" olacaklar.

Cumhurbaşkanı, ilk olarak becerikli balıkçıların Fiji'deki en büyük ikinci ada olan Vanua Levu adasına gönderileceğini belirterek, "Kiribatililer göçmen muamelesi görmeyecek. Birinci sınıf vatandaş olacaklar" açıklamasında bulundu.

Viti Levu'da kiliseye bağlı bir kuruluş tarafından 9,6 milyon dolara satılan verimli toprakların kendileri için bir çeşit sigorta olduğunu anlatan Tong, ''Umarım hiçbir zaman topraklarımızdan ayrılmak zorunda kalmayız'' diye konuştu.

Nüfusu 850 bin olan Fiji, Kiribati'nin 2253 kilometre batısında yer alıyor. Bazı bilim adamlarının hesaplamalarına göre Pasifik bölgesinde deniz her yıl 2 milimetre yükseliyor. Pek çok bilim adamı deniz seviyesindeki yükselmenin iklim değişikliğine bağlı olarak artacağına dikkati çekiyor.

Bu arada, insan yapımı bir ada için çalışmaların da sürdüğü kaydediliyor. Kiribatililerin Fiji halkından çok az etnik ve kültürel farka sahip olduklarını vurgulayan Fijili akademisyen Dr. Alumita Durulato, "Toplumsal ve kültürel yaşama adapte olmada bu yüzden fazla zorlanmayacaklar" diye konuştu.

İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan Kribati Cumhuriyeti, Britanya'dan 1979 yılında bağımsızlığını kazanmıştı.

sabah internet

Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,275 µs