En Sıcak Konular

Zeyno Baran'ın düğününe kimler katılacak?

26 Haziran 2007 09:32 tsi
Zeyno Baran'ın düğününe kimler katılacak? Düğün davetlileri, Türkiye'yi nasıl tartışacak? O tarihinte nasıl bir ülkede olacağız? Bölünme senaryoları, Beyoğlu'nda 50 kişiyi öldürecek saldırı ihtimalleri hatırlanacak mı? İbrahim Karagül önemli bir ayrıntıyı sordu: Düğününe kimler katılacak?

İbrahim Karagül'ün köşe yazısı

Bakalım bu düğüne kimler davet edilecek?
Türkiye'deki iç siyasi çekişmenin merkezinde yer alan, bir anda iç savaş senaryolarının, rejim krizinin, etnik çatışmanın, 22 Temmuz seçimlerinin, sonrasında oluşacak siyasal yapının ve bütün bunları belirlemek için verilen mücadelenin odağındaki isim olan Zeyno Baran, evleniyormuş. Milliyet gazetesinin kendisiyle yaptığı ve “Zeyno Baran, ABD'ye gelin gidiyor” başlığı ile yayınladığı söyleşide Baran, nişanlısı ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matthew Bryza ile bu yıl içinde evleneceğini ifade ediyor.

Ne var ki bunda? Elbette bir şey yok… Evliliğinin bu tartışmalarla hiçbir ilgisi olamaz ve burada bir insanın özel hayatını konu alma amacında değiliz. Ancak, bir yıl önce “2007'de Türkiye'de darbe olacak” demesine, konuştukları ve yazdıklarıyla yaşananlar hemen hemen örtüşmesine, içinde bulunduğu yeni kuşak “Türkiye uzmanları”nın üç yıldır yazdıkları ve uygulanmasını sağladıkları senaryoların etkin biçimde pazarlanmasına ve bunların da Türkiye'yi acımasız bir siyasi krizin içine sürüklemesine bakınca, evlenmesi bile dikkatleri üzerine toplamaya yetiyor.

Yıllardır “İslam'ın sekülerleşmesi”, sufizm projeleri gibi akla hayale gelmeyecek çalışmaların içinde yer alan, Orta Kuşağı'nın hemen tamamını ilgilendiren parçalanmış ülkeler haritalarının mimarlarıyla birlikte çalışan Baran'ın evliliği bile Türk-Amerikan ilişkilerinde ya da Türkiye'nin iç siyasi yapısının yeniden dizayn edilmesinde bir yer işgal edecek sanki.

Sivil asker ilişkilerini, demokrasi mi laiklik mi tartışmalarını, Kürt meselesini, etnik çatışma senaryolarını üreten ve uygulanmasına öncülük eden Hudson gibi kuruluşları bu ülkede kimlerin finanse ettiğini, kimlerin bu çevrelerle iktidar/sermaye ilişkileri olduğunu, bu ilişkilerden kimlerin siyasi gelecek beklediklerini şimdilik bir kenara bırakalım. Sadece evlilik üzerinden bir yerlere ulaşmaya çalışalım.

Milliyet'teki söyleşide “bu yıl evleneceği”ni söylüyor Baran ve daha fazla ayrıntı vermiyor. Ben daha fazlasını söyleyeyim de neden bu evliliğe taktığım iyi anlaşılsın. Zeyno Baran- Matthew Bryza evliliği sadece beni değil, Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü düğün yakında İstanbul'da yapılacak. Ne zaman? 25 Ağustos'ta. Nerede? Kuruçeşme'de, Galatasaray Adası'nda?

Bugünkü tartışmalar o zamana kadar etkisini kaybeder mi? Baran ve Hudson senaryoları unutulur mu? Yoksa 22 Temmuz sonrası oluşacak parlamento aritmetiği, yeni hükümetin kurulması, cumhurbaşkanının seçimi, iç güvenlik sorunlarının tırmanması, Kuzey Irak-Türkiye ilişkilerinin gerginleşmesi ve bunlara bağlı olarak yeni bir kriz dalgasının Türkiye'yi vurmasıyla malum senaryo ve benzerleri daha mı tartışılır hale gelir?

Hudson'daki senaryonun sadece bir zihinsel çalışma olduğu iddialarına hiçbir zaman katılmam. Bugüne kadar Türkiye ve çevresindeki ülkelerle ilgili çokça benzer senaryolar belli merkezlerde tartışıldı. Geriye dönüp bakanlar bunlardan büyük çoğunluğunun gerçekleştiğini göreceklerdir.

Ama şu aşamada daha önemli olan bu düğüne kimlerin davet edileceğidir. Damat ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı. Türk-Amerikan ilişkilerini ilgilendiren bir niteliği var. Dolayısıyla siyasi ve askeri çevreden bir çok kişi davet edilir her halde. Gelinse en azından 2006'dan beri Türkiye ile ilgili hemen her senaryonun içinde. Bu yönüyle yine siyasi ve askeri çevreden bir çok kişiyi ilgilendiriyor.

Hudson senaryosuna ilişkin spekülasyonlar, yalanlamalar etkisini kaybetti. Haberin, katılımcıların ve senaryonun doğruluğu daha da netleşti. Kimlerin kimlerle Türkiye üzerinde birlikte çalıştığı, iş tuttuğu, derin ilişkileri daha bir ayyuka çıktı. Herkesin bir Amerikası olduğu ya da ABD'nin herkese oynadığı, Amerika ve milli güçler ayrışmasının (en azından temsil düzeyindeki çevreler bakımından) çok da gerçekçi olmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Şüphesiz bu durum, seçim sonrasında da kendini gösterecektir. İç siyasi krizden kim güçlü çıkarsa çıksın bir şekilde ABD kazanmış olacaktır.

Seçim sonrası gerilimli günlere denk gelecek düğün bu tartışmalar açısından önemli. Mesela Genelkurmay'dan birileri davet edilecek mi? Ya da SAREM'den? Siyasi çevrelerden kimler davet alacak? Ya iş dünyasından? Elbette katılımcılar hakkında hiçbir fikrim yok. Sadece merak ediyorum.

Boğaz'da düğüne katılanlar, Türkiye'yi nasıl tartışacaklar? Düğün tarihinde nasıl bir Türkiye'de olacağız? Bölünme senaryoları, Beyoğlu'nda elli kişiyi öldürecek bombalı saldırı ihtimalleri hatırlanacak mı? Ya o tarihe kadar malum senaryoyu andıran gelişmeler yaşanırsa!!

Yeni Şafak



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,734 µs